ΤΟΝΟΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΡΥΟΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΦΟΛΟΗΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Αυτό το έχουμε επανειλημμένα τονίσει και καταγγείλει. Το ΠΑΚΟΕ διαθέτει την εμπειρία και γνώση, ώστε να διαπιστώνει τα κακώς κείμενα. Αυτό όμως το παιχνίδι της μεταφοράς των σκουπιδιών από τόπο σε τόπο πρέπει να σταματήσει.

 

Στην περιοχή Στρεφίου συνελήφθη ιδιώτης, ο οποίος άδειαζε φορτηγά με σκουπίδια από την Καλαμάτα και την Σπάρτη στο δρυοδάσος της Φολόης.

‘Ύστερα από συντονισμένη ενέργεια του Δασαρχείου και της Αστυνομίας εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν δύο φορτηγά με 20 τόνους σκουπίδια το καθένα. Το φαινόμενο δεν παρατηρήθηκε για πρώτη φορά. Επιβάλλεται να δούμε τις ανεπαρκείς κυρώσεις καθώς υπάρχουν πληροφορίες για παλαιότερες συλλήψεις των ίδιων προσώπων.

Οι δήμαρχοι εδώ και δεκαετίες υπόσχονται ότι θα λύσουν το πρόβλημα διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων χωρίς την συμμετοχή του πολίτη. Το μόνο που κατάφεραν είναι να δημιουργήσουν μία μαφία σκουπιδιών με βαρύ κόστος για τους δημότες μεταφέρουν τα σκουπίδια «αλλού» υποβαθμίζοντας βαρύτατα το περιβάλλον.

Η απάντηση σε τέτοια φαινόμενα δεν μπορεί να είναι οι πανάκριβες λύσεις επεξεργασίας των σύμμεικτων απορριμμάτων που προτείνουν  επιχειρηματικοί όμιλοι αλλά οικονομικές και οικολογικές λύσεις. Πρέπει η Τοπική και Περιφερειακή αυτοδιοίκηση να πουν την αλήθεια στους πολίτες.

Χρειάζεται σχεδιασμός και ευαισθητοποίηση του κοινού στην διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή και την γενικευμένη και επιμελή ανακύκλωση.

Η επίλυση του προβλήματος είναι η ανακύκλωση , η κομποστοποίηση των οργανικών και η ταφή των υπολειμμάτων σε ΧΥΤΑ.