Χωρίς κατηγορία

11-7-2013 ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

ΟΧΙ ΣΤΗ  ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Οι κύριοι ….της ΕΕΑΑ και της Greenpeace, δεν κομίζουν γλαύκα στην Αθήνα. Αυτά που λένε τώρα, τα έχουμε πει πριν 10 χρόνια περίπου, αλλά τότε αυτοί οι κύριοι γέμιζαν ανεξέλεγκτα και ανενόχλητα κάδους και απορριμματοφόρα τους Δήμους.

Τους έπαιρναν τα ανακυκλώμενα υλικά και τα πουλούσαν έχοντας αρκετά έσοδα και κέρδη.

Τώρα που το σύστημα δεν ‘’τσουλάει’’ έρχονται στις δικές μας προτάσεις και μας τις κλέβουν ουσιαστικά ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ

 

Η οικολογική εταιρία ανακύκλωσης και η Grenpeace  προτείνουν  την επί τόπου επεξεργασία των απορριμμάτων  με φορητό εξοπλισμό με στόχο την μείωση  της τελικής ποσότητας που θα οδηγούνται σε ταφή. Αντί να ταξιδεύουν τα σκουπίδια να είναι δυνατή η επεξεργασία και η αξιοποίηση περίπου του 80-90% επί τόπου με ανακύκλωση, κομποστοποίηση και με αναερόβια ζύμωση με παράλληλη παραγωγή βιοαερίου για ενεργειακή αξιοποίηση.

Με αυτόν τον τρόπο  στο ΧΥΤΑ Αττικής θα έφτανε μόνο το 10-20% της αρχικής ποσότητας. Έτσι θεωρούν ότι η πρόταση τους έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Μειώνεται κατά 38% το συνολικό κόστος διαχείρισης για τους 2 δήμους (Τρίπολης- Ερμιονίδας) και εξοικονομούνται  πόροι 6.300.000 ευρώ την τετραετία 2013-2016.
  • Αυξάνεται σημαντικά η ανακύκλωση υλικών, όπως και η αξιοποίηση και κομποστοποίηση των οργανικών υλικών για την εκτροπή από την ταφή των βιοαποδομήσιμων υλικών.
  • Μειώνονται σημαντικά τα υλικά που θα μεταφερόντουσαν στον χώρο της Φυλής.

Για να υλοποιηθεί η πρόταση αυτή θα πρέπει  να υπάρξει νομοθετική  ρύθμιση που να επιτρέπει την αδειοδότηση χώρων για την επεξεργασία απορριμμάτων με κινητό εξοπλισμό έτσι ώστε μόνο ένα 15% να χρειάζεται πραγματικά μεταφορά σε ΧΥΤΥ.