Χωρίς κατηγορία

8-7-2013 ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΟΙΚΟΣΧΟΛΙΑΖΕΙ

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

H Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τα μέλη της σχετικά με τις εκπομπές CO2 και τους στόχους για μείωση στα νέα επιβατικά αυτοκίνητα για το 2020. Ο στόχος είναι τα 95 γρμ/χλμ. Ο γενικός γραμματέας της ACEA Ιβάν Χόντατς υποστηρίζει ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι να ψηφιστεί από την ολομέλεια  του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές έχουν ένα όπλο για τις διαπραγματεύσεις καθώς θέλουν ο στόχος των 95γρ/χιλ να επιτευχτεί και από άλλους κατασκευαστές.

Ο στόχος δεν είναι απλή υπόθεση καθώς πρέπει να συνεργαστούν πολλοί εμπλεκόμενοι φορείς , οργανισμοί αλλά και εταιρίες. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να εργαστούν πάνω σε νέες τεχνολογίες και να δαπανήσουν μεγάλα ποσά για να είναι ο στόχος εφικτός. Όμως οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές δεν πρόκειται να δεχθούν  μονομερή επίτευξη του στόχου δηλαδή άλλα εργοστάσια σε τρίτες χώρες να είναι αποδεσμευμένα από αυτήν την υποχρέωση.

Έτσι η επίσημη τοποθέτηση της ACEA είναι ξεκάθαρη : Οι αυτοκινητοβιομηχανίες  της Ευρώπης παραδίδουν σήμερα αυτοκίνητα με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα και έχουμε δεσμευτεί να συνεχίσουμε οι στόχοι όμως εκτός από φιλόδοξοι θα πρέπει να είναι και εφικτοί.

Οι αυτοκινητοβιομήχανοι έχουν τα κέρδη από τις πωλήσεις των προϊόντων τους. Έτσι αυτοί θα πρέπει να επωμισθούν και το κόστος. Όσο για τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες, το έχουμε επανειλημμένα τονίσει, πρέπει τα κριτήρια εισαγωγής να γίνουν πιο αυστηρά. Το ΠΑΚΟΕ επαναλαμβάνει για ακόμη μία φορά όταν λείψει ο καθαρός αέρας, σε ποιους θα πουλούν τα προϊόντα τους οι βιομήχανοι;