Χωρίς κατηγορία

8-7-2013 ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΟΙΚΟΣΧΟΛΙΑΖΕΙ

ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

Οι κάτοικοι του Κιλκίς συνεχίζουν τον αγώνα τους κατά της εκμετάλλευσης των μεταλλείων σε Μεταξοχώρι, Βάθη, Κεντρικό, Φύσκα, Μυλοχώρι και Αντιγόνεια από την Ελληνική Χρυσός. Ο δήμος, η Μητρόπολη και αρκετοί σύλλογοι έχουν καταθέσει στο Διοικιτικό Εφετείο Θεσαλλονικης από το 2012 αίτηση για ακύρωση του διεθνούς διαγωνισμού που προκήρυξε το ΥΠΕΚΑ.

Όπλο για την ακύρωση του διαγωνισμού αποτελεί η παραβίαση άρθρων του συντάγματος περί περιβαλλοντικής πληροφόρησης και προστασία του περιβάλλοντος. Το ΥΠΕΚΑ αγνόησε το συνταγματικό δικαίωμα για πληροφόρηση και προσπάθησε να ρίξει στάχτη στα μάτια  των φορέων και των κατοίκων αφού χωρίς νέα ειδική συνεδρίαση ο διαγωνισμός προχώρησε κανονικά.

Πρόβλημα τεραστίων διαστάσεων θα είναι η απελευθέρωση ραδιενεργού ουρανίου το οποίο έχει εντοπιστεί στην περιοχή και είναι παγιδευμένο στα πετρώματα. Με χρήση δυναμίτιδας θα διασκορπιστεί και θα προκαλέσει ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή. Θα υπάρξει μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από τα μεταλλευτικά κατάλοιπα και υποβάθμιση της αγροτικής, κτηνοτροφικής, μελισσοκομικής, υλοτομικής και αγροτουριστικής δραστηριότητας.

Τέλος πρόβλημα θα προκύψει και με την ποσότητα του νερού καθώς , χαμηλές βροχοπτώσεις , ξηρό κλίμα και κλιματική αλλαγή απειλούν την περιοχή με ερημοποίηση

 

Μετά την Χαλκιδική και την Θράκη, τώρα και οι κάτοικοι του Κιλκίς εναντιώνονται στα σχέδια του  ‘’Ελληνικός Χρυσός’’  για την εκμετάλλευση του υπόγειου ραδιενεργού πλούτου της περιοχής και καλά κάνουν. Το ΠΑΚΟΕ συμφωνεί απόλυτα με τους κατοίκους.