G.M.O: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
Στην Ρώμη στις 20 Ιουνίου οι οικολογικές οργανώσεις, ακτιβιστές, αγρότες και καταναλωτές διαδήλωσαν κατά των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Σήμερα 17 εκατομμύρια αγρότες ασχολούνται με καλλιέργειες μεταλλαγμένων κυρίως κιόλας σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η υπεύθυνη εκστρατείας κατά των μεταλλαγμένων στο Ελληνικό γραφείο της Greenpeace Έλενα Δανάλη εξηγεί ότι οι καλλιέργειες στα μεταλλαγμένα αυξάνονται επειδή σε αναπτυσσόμενες χώρες υπάρχει μικρότερος έλεγχος.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η καλλιέργεια μεταλλαγμένων είναι περιορισμένη, υπάρχουν 2 γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες το καλαμπόκι ΜΟΝ810 και η πατάτα Amflora. Η Ισπανία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες καλλιέργειες του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού.
Στην χώρας μας απαγορεύονται οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες επιτρέπεται όμως η εισαγωγή τροφίμων με μεταλλαγμένο συστατικό, η νομοθεσία επιβάλει στις εταιρίες να αναγράφουν στην ετικέτα του προϊόντος ΓΤΟ ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει και να είναι στην δικιά του κρίση. Με την μορφή ζωοτροφών εισάγονται στην χώρα μας μεταλλαγμένα, έτσι επιτρέπεται στους παραγωγούς να ταΐζουν μεταλλαγμένη τροφή και στο τελικό προϊόν δεν υπάρχει πουθενά η ένδειξη ότι το συγκεκριμένο ζώο έχει τραφεί με μεταλλαγμένη τροφή. Η Greenpeace ζητά να αντικατασταθεί η μεταλλαγμένη σόγια με κουκιά , λούπινα ρεβίθια και μπιζέλια.
Όλα τα μεταλλαγμένα δεν είναι τα ίδια. Ένα παράδειγμα είναι πως στις χώρες που καλλιεργούν γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι καταγράφηκε μείωση 60% στους τόνους εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται. Άρα αυτό είναι ένα πραγματικό όφελος για το περιβάλλον. Τα μεταλλαγμένα μπορούν να βοηθήσουν στο πρόβλημα του υποσιτισμού και όχι να το λύσουν υποστηρίζει ο καθηγητής Βιοτεχνολογίας και Εφαρμοσμένης Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Κύριος Νίκος Πανόπουλος.
Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα έχει τονίσει την αντίθεση του στο παγκόσμιο αυτό πρόβλημα. Αυτό δεν γίνεται με ευχολόγια αλλά με πολύ αυστηρούς ελέγχους.