Στα ύψη οι τιμές δικαιωμάτων ρύπων

 

Άνοδο 13% στα 4,86 ευρώ έφτασαν χτές οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, ύστερα από την υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο της τροποποιημένης πρότασης για σταδιακή απόσυρση 900 εκατ. δικαιωμάτων ρύπων το 2014, ώστε να ανέβει η τιμή τους.

Η αύξηση της τιμής των ρύπων αναμένεται να επιβαρύνει και την ΔΕΗ, η οποία κατάφερε να παγώσει τα τιμολόγια της λόγω της κατάρρευσης των τιμών των ρύπων. Πλήγμα θα είναι για την Ελληνική βιομηχανία  το υψηλό κόστος ενέργειας, αφού επηρεάζει άμεσα την ανταγωνιστικότητα, άμα εγκριθεί το μέτρο από το συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε. Αναμένονται έντονες αντιδράσεις και όπως όλα δείχνουν δεν θα υπάρξει απόφαση πριν της Γερμανικές εκλογές αφού το Βερολίνο είναι διχασμένο. Την αντίθεση τους έχουν δείξει ακόμα η Πολωνία, η Τσεχία, η Ελλάδα και άλλες χώρες.

Για να περάσει η πρόταση στο Συμβούλιο Υπουργών χρειάζεται πλειοψηφία. Αναλυτής της CF Partners δήλωσε στο Reuters ότι η υπερψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο δίνει ώθηση στις τιμές των ρύπων και επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΕΕ στην επιτυχία του θεσμού. Αναλυτές εκτιμούν ότι μπορούν να διπλασιαστούν οι τιμές και να φτάσουν τα 8-9 ευρώ τα επόμενα 8 χρόνια.

Και όλα αυτά εξαιτίας της ασυδοσίας αυτών που ρυπαίνουν! Οι ανθρώπινες ζωές που χάνονται κάθε χρόνο -1200 στην Ελλάδα- από τις εκπομπές μόνο της ΔΕΗ,  πως αποτιμώνται κύριο της «εξουσίας»;;;