ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΝΑΔΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΜΕΙ

Έκκληση στις ελληνικές αρχές να επανεξετάσουν την επένδυση εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της έντασης στην περιοχή απηύθυνε από τη Θεσσαλονίκη η Ελίζαμπθ Μέι, επικεφαλής των καναδών Πρασίνων. Η κυρία Μέι τόνισε πως «υπάρχει καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς αστυνομίας σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών». Με βάση όλες τις ασάφειες και δυσκολίες στις τεχνικές εξόρυξης, τις καταφανείς καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την τεράστια κοινωνική αναταραχή στη Χαλκιδική, απόρησε για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην επένδυση, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση. Η Πράσινη βουλευτής εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους αγώνες κατά «των καταστροφικών εξορύξεων και της μεταλλουργίας χρυσού». Δήλωσε εντυπωσιασμένη από την αποφασιστικότητα των κατοίκων τόσο στη Θράκη όσο και στη Χαλκιδική εναντίον της επένδυσης, που διέψευσαν την εικόνα την οποία αναπαράγουν στον Καναδά οι επενδυτές για δήθεν κοινωνική συναίνεση στη Βόρεια Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μοναδικό δάσος οξιάς στις Σκουριές, που σχεδιάζεται να μετατραπεί σε τέλμα εναπόθεσης αποβλήτων. Δήλωσε ότι κατά την επιστροφή της στον Καναδά θα συναντηθεί ξανά με το διευθυντή της Eldorado Gold Paul Wright για να μεταφέρει τις εμπειρίες της και να διερευνήσει την αναντιστοιχία της κατάστασης που συνάντησε στην Ελλάδα με αυτή που της παρουσίασε η εταιρία πριν το ταξίδι της. Επίσης θα ασχοληθεί ενεργά με τη δημιουργία ενός δικτύου που θα βοηθήσει τους κατοίκους στους δίκαιους αγώνες τους ενάντια στις εξορύξεις.

ΠΑΡΑ ΤΑΥΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΝΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΣΤΗΝ ELDORADO ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ «ΔΗΘΕΝ» ΤΙΣ ΧΡΥΣΟΦΟΡΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ.

ΜΟΛΙΣ ΔΥΟ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2013           

Μόλις δύο αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 45MW, συνδέθηκαν στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας το 2013, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). Αν ο ρυθμός αυτός συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2013 θα είναι η χειρότερη χρονιά για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα μετά το 2004. Η επίδοση αυτή, τονίζει η Επιστημονική Ένωση, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της τελευταίας διετίας. Η αιολική ενέργεια έχει υποστεί αδικαιολόγητα, εξαιρετικά αρνητικές αποφάσεις της Πολιτείας που έχουν αναστείλει την επενδυτική δράση ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων. Παρά την επενδυτική άπνοια αυτής της περιόδου, υπάρχουν σε εξέλιξη σημαντικές προσπάθειες που αναμένεται να ευοδωθούν χάρη και στη γενικότερη θετική εικόνα που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία. Είναι λοιπόν σημαντικό, προσθέτει η Ένωση, οι προσπάθειες αυτές να μην υπονομευθούν από την Πολιτεία, ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα μαζικής ανάπτυξης της Αιολικής Ενέργειας.

ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΕ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ! ΟΧΙ ΤΟ ΧΑΟΣ, ΑΛΛΑ Η ΒΡΩΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΠΙΟ ΚΟΣΤΟΒΟΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕ

Ευοιωνες οι εκτιμησεις για τον ελληνικο τουρισμο. τα προβληματα όμως ακομη υπαρχουν

Τα στατιστικά Μαΐου και Ιουνίου επιβεβαιώνουν τις ευοίωνες εκτιμήσεις για τον ελληνικό τουρισμό: φέτος αναμένονται 17 εκατομμύρια τουρίστες και περισσότερα από 11 δις έσοδα. Έχουν διατεθεί από τις αεροπορικές εταιρείες 1 εκατομμύριο επιπλέον θέσεις για Ελλάδα, ενώ θα δημιουργηθούν 50.000 με 60.000 νέες θέσεις εργασίας. Με 1.300.000 κλίνες και 45 εκατ. διανυκτερεύσεις έχει ξεπεράσει σε τουριστική πυκνότητα την Ισπανία και την Ιταλία. Όμως το πρόβλημα δεν είναι η ποσότητα. Τα προβλήματα, όπου εντοπίζονται, αφορούν τις ανεξέλεγκτες τιμές και την αισχροκέρδεια, την καλπάζουσα φοροκλοπή, τα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια λόγω των επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων, τις ελλειμματικές υποδομές, τη γραφειοκρατία, την απροσχεδίαστη οικοδόμηση που έχει τσιμεντοποιήσει τοπία, την έλλειψη ενός αξιόπιστου συστήματος μεταφοράς και διαχείρισης απορριμμάτων, την ανοργανωσιά και τον αντιεπαγγελματισμό.

ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΑ ΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ. ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ, ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ. ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΜΙΛΑΜΕ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ;

 

ΠΟΛΛΟΙ ΔΗΜΟΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΟΦΕΛΩΝ

Η χρηματοδότησή τους κατοχυρώθηκε με νόμο  που πέρασε από τη Βουλή, ωστόσο οι δήμοι εκφράζουν φόβους ότι θα κληθούν να επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία τα χρήματα που έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια, με δεδομένο ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε προ ημερών μη νόμιμες αυτές τις δαπάνες. Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ότι στο εξής τα αντισταθμιστικά οφέλη θα καταβάλλονται σε όσους δήμους φιλοξενούν ΧΥΤΑ ή άλλες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων. Ωστόσο, ανατροπές στο καθεστώς της καταβολής αντισταθμιστικών οφελών σε δήμους της Αττικής όπου λειτουργούν μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων φαίνεται ότι έφερε απόφαση του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η εξέλιξη με το Ελεγκτικό Συνέδριο ανησύχησε τόσο το δήμο Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη, που φιλοξενεί τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, όσο και άλλους ΟΤΑ στην Κεντρική Μακεδονία όπου λειτουργούν εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων. Αρωγός στην προσπάθεια να βρεθεί λύση για τη νομική κατοχύρωση της καταβολής των αντισταθμιστικών οφελών στάθηκε η περιφερειακή ένωση δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, η διοίκηση ης οποίας είχε αλλεπάλληλες επαφές με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Καλαφάτη.

«ΕΥΧΗΣ ΕΡΓΟΝ»ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑΧΕΙΣ ΡΥΘΜΟΥΣ