ΔΕΥΤΕΡΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΝΟΘΕΥΜΕΝΑ ΑΠΟ DNA ΑΛΟΓΟΥ ΤΡΟΦΙΜΑ

Αποσβολωμένος ο μέσος καταναλωτής παρακολουθεί το τελευταίο τρίμηνο τη δραματική εξέλιξη του ευρωπαϊκού σκανδάλου με το κρέας αλόγου, που αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις αγγίζοντας και την Ελλάδα. Σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά, όπου τα πάντα θυσιάζονται για το υπερκέρδος, θα ήταν αδύνατον τα σκάνδαλα να μην ήταν και αυτά παγκόσμια. Κι έτσι ο Ευρωπαίος καταναλωτής βρίσκεται στο ρόλο του θύματος που δεν έχει τρόπο να αντιδράσει. Κι αν οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, που πιάστηκαν στον ύπνο με τους ελλιπείς ελεγκτικούς μηχανισμούς έσπευσαν να καθησυχάσουν το καταναλωτικό κοινό με το σκεπτικό ότι το κρέας αλόγου δεν είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, άρα υπάρχει μόνο θέμα εξαπάτησης του καταναλωτή, δεν ακούγονται το ίδιο πειστικές με τα νέα δεδομένα. Στα μέσα Φεβρουαρίου οι δείκτες ανησυχίας αυξήθηκαν κατακόρυφα, όταν από ελέγχους που έγιναν σε 206 κουφάρια αλόγων ανιχνεύθηκε σε οκτώ από αυτά η ουσία φαινυλοβουταζόνη. Ένα αναλγητικό που απαγορεύεται ρητώς στα προϊόντα διατροφής και καθιστά το κρέας ακατάλληλο για κατανάλωση. Στα τέλη Απρίλη το ίδιο πρόβλημα χτύπησε και την πόρτα της Ελλάδας. Με επίσημη ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ γνωστοποίησε ότι δυο δείγματα ελληνικής εταιρίας αλλαντικών, που είχαν παρασκευαστεί με βοδινό κρέας Ιταλίας και στα οποία ανιχνεύθηκε DNA αλόγου, βρέθηκαν θετικά και στο συγκεκριμένο αναλγητικό. Σε έκθεση της Κομισιόν που βγήκε στη δημοσιότητα στις 16 Απριλίου, πρώτη σε κρούσματα νοθευμένων από DNA αλόγου δειγμάτων βρέθηκε η Γαλλία και δεύτερη η Ελλάδα.

ΟΤΑΝ ΠΡΙΝ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΕΛΕΓΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΕΤ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΟΓΑ, Ο ΕΦΕΤ ΣΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΓΡΑΦΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Η ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΟΥΝ

 

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ

Αρκετούς αιώνες νωρίτερα, στην Αρχαία Αθήνα είχε δημιουργηθεί η πρώτη χωματερή της Ιστορίας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα διαχείρισης απορριμμάτων που δημιουργούνταν από τη συνεχή ανάπτυξη της πόλης. Στον Μεσαίωνα τα σκουπίδια απειλούσαν να καταπιούν ολόκληρες πόλεις προκαλώντας κρούσματα χολέρας και άλλων ασθενειών. Η απάντηση σε αυτά τα προβλήματα φάνηκε να δίνεται με την κυριαρχία της Βιομηχανικής Επανάστασης, όταν οι νέοι οικονομικοί κυρίαρχοι του πλανήτη ανέθεσαν στο κράτος να αναλάβει κεντρικά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων για να διευκολύνει την ανάπτυξη των αστικών κέντρων και τον έλεγχο των βιομηχανικών αποβλήτων. Τα προγράμματα ιδιωτικοποίησης των τελευταίων δεκαετιών όμως, δημιούργησαν μια νέα πραγματικότητα, καθώς οι μεγαλύτεροι εργολάβοι ανακάλυψαν ένα νέο μέσο γρήγορου πλουτισμού. Το πρόβλημα φτάνει και στην Ελλάδα, καθώς η οικονομική κρίση αλλά ακόμη και αυτό το αποτυχημένο πρόγραμμα ανακύκλωσης μειώνουν αισθητά τον όγκο των απορριμμάτων, τη στιγμή που σχεδιάζονται φαραωνικά εργοστάσια για την επεξεργασία τους. Απαντώντας σε αυτή την κατάσταση η ΠΟΕ-ΟΤΑ σε συνεργασία με την INFOWAR productions, δημιουργό των ντοκιμαντές Debtocracy και Catastroika, παρουσίασαν το ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Εργοστάσια Απορριμμάτων: το μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων».

ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΑΥΤΟΝ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΤΟΝ ΕΚΛΕΨΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΚΟΕ, ΟΤΑΝ ΤΟ 2009 ΕΞΕΔΩΣΕ ΕΚΤΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΑΤΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ». ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕΟΤΙ ΠΟΛΛΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΥΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ.

 

ΝΕΑ ΚΥΑ (ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ) ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Οι όροι λειτουργίας βιομηχανικών εγκαταστάσεων και λοιπών δραστηριοτήτων καθορίζονται με κοινη υπουργική απόφαση. Η ΚΥΑ στοχεύει στη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της πρόληψης, του ελέγχου και της μείωσης της ρύπανσης που αυτές προκαλούν. Θεσπίζονται κανονες, που αποσκοπούν στην ολοκληρωμένη πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης από βιομηχανικές δραστηριότητες, στη μείωση των εκπομπών στην ατμόσφαιρα, τα νερά και το έδαφος, καθώς και στην πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, ώστε να επιτυγχάνεται  υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος στο σύνολό του.

ΔΕ ΜΑΣ ΕΦΤΑΝΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΝΟΜΟΙ 1981 ΚΑΙ 2006 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΙΜΗΧΑΝΙΕΣ. Ο ΧΑΡΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ. ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΟΜΩΣ… ΜΗΔΕΝ ΑΠΟ ΜΗΔΕΝ ΙΣΟΝ ΜΗΔΕΝ.

 

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Προσφυγή κατά της Ελλάδας για τη ρύπανση των υδάτων, αλλά και ενεργοποίηση του τελευταίου σταδίου της προδικαστικής διαδικασίας εναντίον της χώρας μας για παραβιάσεις της νομοθεσίας στη γεωργία ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν προσέφυγε σο Δικαστήριο, επειδή η χώρα δεν έλαβε μέτρα, τα οποία να διασφαλίζουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρύπανσης των υδάτων από νιτρικά άλατα. Παρόλο που η οδηγία για τη νιτρορρύπανση άρχισε να ισχύει το 1991, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη καθορίσει μια σειρά από ευπρόσβλητες σε νιτρορρύπανση ζώνες και δεν έχει ακόμη θεσπίσει μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Η ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ 2008-2012 ΕΦΑΓΕ ΕΚΑΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΑ(130.000.000) ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΠΟΤΕ.ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ.

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

Ο καθηγητής Βασίλης Καλέρης επεσήμανε πως «η σχέση των υδατικών πόρων με την ανάπτυξη είναι περισσότερο από προφανής. Οι υδατικοί πόροι επηρεάζουν όλους τους τομείς που συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας περιοχής, αφού η εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού υψηλής ποιότητας για την ύδρευση διασφαλίζει το βιοτικό επίπεδο και την υγεία των πολιτών, για την άρδευση συμβάλλει στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, αλλά και των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, ενώ η διαθεσιμότητα υδατικών πόρων αποτελεί βασική προϋπόθεση ανάπτυξης του τουρισμού σε μια περιοχή». «Η Αχαΐα και η Δυτική Ελλάδα έχουν επάρκεια νερού. Παρά το γεγονός αυτό υπάρχουν προβλήματα στη διαχείριση των υδατικών πόρων». Παρατήρησε πως υπάρχει έλλειψη: 1) από επαρκή και αξιόπιστα στοιχεία, από τα οποία να βγαίνουν ασφαλή συμπεράσματα για τη συμπεριφορά των υδατικών συστημάτων, 2) Δεν έχουν μετρηθεί οι χρησιμοποιούμενες ποσότητες νερού και 3) Δεν υπάρχει μια ενιαία βάση δεδομένων για την καταχώρηση όλων των ανωτέρων στοιχείων.

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΗ ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ. ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΞΩΘΕΣΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ; ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΤΕ  ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.

 

«ΦΡΑΓΜΑ» ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Νέο «φράγμα» στην εκτροπή του Αχελώου ορθώνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς έκρινε για τέταρτη φορά μέσα στην τελευταία 20ετία ότι υπάρχουν σοβαρά συνταγματικά προβλήματα στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση του έργου. Θα γίνουν δεκτές οι αιτήσεις ακύρωσης που έχουν υποβάλει διάφοροι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αιτωλοακαρνανίας και μεγάλες περιβαλλοντικές και πολιτιστικές οργανώσεις. Η Επιτροπή Αναστολών υπό τον πρόεδρο Π.Πικραμμένο είχε «παγώσει» τη συνέχιση των εργασιών το 2010 για να αποφευχθούν σοβαροί κίνδυνοι περαιτέρω επιδείνωσης του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, όπως ο κλονισμός του ποταμιού και των παραποτάμιων οικοσυστημάτων του Αχελώου, η περαιτέρω αλλοίωση της μορφής του τοπίου, η επιβάρυνση του υδατικού δυναμικού του ποταμού, αλλά και για να προστατευθούν πολιτιστικά μνημεία. Η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται να δημοσιοποιηθεί επίσημα σε 2-3 μήνες και τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να κρίνει και πάλι αν μπορεί να συνεχιστεί και με ποιόν τρόπο η εκτροπή.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΜΕ ΤΟ ΣτΕ