Χωρίς κατηγορία

19-6-2013 16:21 ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΟΙΚΟΣΧΟΛΙΑΖΕΙ

 

Ο ΧΑΛΚΟΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΝΟΡΟΪΟ

Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, έδειξε ότι ο χαλκός και τα κράματα του εξουδετερώνουν τον νοροϊό (υψηλής παθογονικότητας ιός) σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από μολυσμένο φαγητό ή νερό, από επαφή με άλλο φορέα καθώς και από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Οι επιφάνειες από χαλκό μπορούν αποτελεσματικά να σταματήσουν την εξάπλωσή του. Ο νοροϊός, είναι υπεύθυνος για περισσότερες από 267 εκατομμύρια περιπτώσεις οξείας γαστρεντερίτιδας, ετησίως παγκοσμίως. Ο Καθηγητής Bill Keevil, του Τμήματος Υγειονομικής περίθαλψης στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και κορυφαίος ερευνητής, χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο νοροϊός εξουδετερωνόταν ταχύτατα πάνω σε κράματα χαλκού, ενώ σε κράματα που είχαν περισσότερο από 60% χαλκό απεδείχθη ότι η δράση του ήταν ιδαίτερα αποτελεσματική. «Οι επιφάνειες κραμάτων χαλκού μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως κρουαζιερόπλοια και χώρους φροντίδας ηλικιωμένων, όπου οι επιδημίες του νοροϊού είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Ακόμη, οι χάλκινες επιφάνειες, όπως τα χερούλια πόρτας και οι βρύσες, μπορούν να διασπάσουν τον κύκλο και να μειώσουν το ρίσκο επιδημιών.»

ΠΟΛΥ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΚΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ ΣΤΙΣ ΟΞΕΙΔΩΣΕΙΣ ΤΟΥ.

 

«ΣΙΩΠΗΛΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ» ΤΗΣ ΔΕΗ

Τη νέα της έκθεσε παρουσίασε η Greenpeace,με τίτλο «Σιωπηλοί Δολοφόνοι», στην οποία παρουσιάζονται οι επιπτώσεις των 300 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στη δημόσια υγεία. Περίπου 25.000 Ευρωπαίοι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από την καύση λιγνίτη, ενώ περισσότεροι από 1.200 Έλληνες πεθαίνουν πρόωρα εξαιτίας της μόλυνσης των 7 μεγάλων ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν στη χώρα μας. Επίσης στην Ελλάδα η καύση λιγνίτη ευθύνεται για την απώλεια 260.000 εργατοημερών ετησίως επιβαρύνοντας σημαντικά τα ασφαλιστικά ταμεία και το εθνικό σύστημα υγείας, καθώς το κόστος για την οικονομία ανέρεχεται στα 3,9 δις ευρώ ετησίως. Ακόμη εάν προχωρήσει η κατασκευή του νέου σταθμού «Πτολεμαΐδα 5», τότε αυτός ο σταθμός μπορεί να φτάσει να ευθύνεται για τον πρόωρο θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων κάθε χρόνο. Το 2010 οι λιγνιτικές μονάδες στη χώρα μας εξέπεμπαν συνολικά 40 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα( CO2), περισσότερους από 11.000 τόνους μικροσωματιδίων και 140.000 τόνους διοξειδίου του θείου (SO2), καθώς επίσης και περισσότερους από 8 τόνους βαρέων μετάλλων και άλλων τοξικών ουσιών. Πέραν του κόστους σε ανθρώπινες ζωές, η λιγνιτική ρύπανση επιβαρύνει εξίσου και την ελληνική οικονομία. Η ρύπανση από τη λειτουργία των μη αποδοτικών και εξαιρετικά ρυπογόνων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής κόστισε στην ελληνική οικονομία 2,3 -3,9 δις ευρώ ετησίως, καθώς χρηματοδοτούνται από το ελληνικό κράτος και άρα από φόρους Ελλήνων- ποσό το οποίο αντιστοιχεί έως και 1.000 ευρώ ανά νοικοκυριό.

ΑΠΟ ΒΡΑΒΕΙΑ Η ΔΕΗ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ.ΕΝΑΣ ΔΕ ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΑ ΤΗΣ ΔΩΣΕΙ ΤΟ «ΜΑΥΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ»;

 

ΝΑΡΚΗ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΟΜΗΣΗΣ

Νάρκη στα θεμέλια του σχεδιασμού βάζει τροπολογία ΥΠΕΚΑ, η οποία ανατρέπει τις προβλεπόμενες χρήσεις και περιορισμούς στη δόμηση, έτσι όπως καθορίζονται από τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και τις θεσμοθετημένες Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου. Με σειρά τροπολογιών στο Σχέδιο Νόμου «Συμπλήρωση διατάξεων περί εθνικού Κτηματολογίου και άλλες ρυθμίσεις» του υπουργού αναπληρωτή Στ. Καλαφάτη καταργούνται στην ουσία τα θεσμοθετημένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, όπως και κάθε «άλλο σχέδιο χρήσεων γης» που εκδόθηκε μετά το νόμο Καλλικράτη(3852/2010). Άλλη διάταξη ενισχύει τη χύδην χωροθέτηση βιοτεχνικών μονάδων σε εκτός σχεδίου περιοχές, καθώς προβλέπει τη μετεγκατάστασή τους από τον οικιστικό ιστό σε ακίνητα των ΟΤΑ, ακόμη και όταν δεν υπάρχει εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Επιπλέον νομιμοποιούνται κτήρια και εγκαταστάσεις σφαγείων σε δασικές εκτάσεις, η κατασκευή των οποίων χρηματοδοτήθηκε από κοινοτικά κονδύλια. Έτσι καταργείται η έκδοση βεβαίωσης από το αρμόδιο δασαρχείο για τη «χορήγηση άδειας λειτουργίας ή τη νομιμοποίηση των υφιστάμενων αυτών κτηρίων.

ΧΤΙΣΤΕ…ΟΠΟΥ ΣΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ…ΚΡΑΤΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ; ΟΧΙ

 

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΣΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΥΨΟΥΣ 200 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ

Με ρυθμό… χελώνας προχωρούν οι διαγωνισμοί για τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν κοινοτικοί πόροι στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, που μόνον για την Αττική φτάνουν τα 200 εκατ. ευρώ. Για τον πρώτο χρονικά διαγωνισμό, του οποίου η Α’ Φάση έχει ολοκληρωθεί, αυτόν της Βορειοανατολικής Αττικής (Γραμματικό) έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων από τέσσερις διαγωνιζόμενες ενώσεις προσώπων και εταιρειών, η εκδίκαση των οποίων ορίστηκε για τις 5 Ιουλίου 2013. Εκκρεμεί να έρθει προς έγκριση στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΝΑ το πρακτικό για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Φυλής. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΣΔΝΑ στη Β’ Φάση των διαγωνισμών περνούν 6 εταιρείες για τη Μονάδα της Κερατέας και 5 για Μονάδα των Άνω Λιοσίων. Τα παραπάνω έργα θα εκτελεστούν με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) και η συνολική διάρκεια της σύμβασης Σύμπραξης έχει ενδεικτικά εκτιμηθεί σε 27 έτη από την υπογραφή της. Η αναθέτουσα αρχή θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής, με την καταβολή ποσού που θα ανέρχεται ποσοστιαία από 40% έως και 60% της κατασκευαστικής αξίας του Έργου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και το οποίο θα προέρχεται από κοινοτική ή/και εθνική χρηματοδότηση.

ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ!ΜΙΑ ΖΩΗ ΓΕΜΑΤΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΝΕΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΒΑΤΡΑΧΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

Την επιχείρηση καθαρισμού του Θερμαϊκού κόλπου κατά μήκος της παλιάς παραλίας, από τον Λευκό Πύργο έως την προβλήτα Α’ του λιμανιού, συντόνισε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη βοήθεια βατραχανθρώπων, εθελοντών δυτών και καταδρομέων από όλη την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος της περιφέρειας είναι η συγκεκριμένη δράση για τον καθαρισμό του βυθού να επεκταθεί και σε άλλες περιφερειακές ενότητες, όπως της Χαλκιδικής και της Πιερίας, που αποτελούν τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. «Καθαρίζουμε τη θάλασσά μας από τα απορρίμματα και τα μπάζα, με την πολύτιμη βοήθεια των καταδρομέων και των δυτών που στάθηκαν αρωγοί στην πρωτοβουλία μας. Φροντίζουμε για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα επεκτείνουμε τις δράσεις μας και σε άλλα λιμάνια της πόλης, όπως στη Μηχανιώνα, το Αγγελοχώρι και τον Σταυρό, αλλά και στις περιφερειακές ενότητες με πλούσιο θαλάσσιο περιβάλλον, όπως η Χαλκιδική και η Πιερία, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη βελτίωση της τουριστικής εικόνας τους», τόνισε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας. Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ.Παππάς ανέφερε ότι η εθελοντική προσφορά και η ενεργός συμμετοχή όλως δείχνει το δρόμο.

ΕΥΓΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΕΞΑΝ ΤΗΝ «ΜΠΟΧΑ»