Χωρίς κατηγορία

18-6-2013 ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΟΙΚΟΣΧΟΛΙΑΖΕΙ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟNSANTO

Σοβαρά προβλήματα, τα οποία είναι πιθανό να οδηγήσουν σε υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων-μαμούθ, καλείται να αντιμετωπίσει ο πολυεθνικός γίγαντας της Μonsanto. Ένας παραγωγός στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας πρόσφατα το παρασιτοκτόνο  προϊόν (Roundup) της Monsanto στις καλλιέργειές του στο Όρεγκον παρατήρησε ότι κάποια φυτά παρέμειναν άθικτα. Όπως προέκυψε, επρόκειτο για ένα είδος γενετικά τροποποιημένου σιταριού, το οποίο είχε καλλιεργηθεί δοκιμαστικά από τη Monsanto μεταξύ 1998 και 2005. Σημειώνεται ότι οι καναδικές Αρχές, σε έκθεσή τους το Μάιο του 2004, προειδοποιούσαν πως οι 10 μεγαλύτεροι εισαγωγείς καναδικού σίτου, δε θα επέτρεπαν την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένου σίτου. Το συγκεκριμένο περιστατικό εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή συνολικά στις εξαγωγές σίτου των ΗΠΑ, καθώς κανείς δε φανταζόταν ότι η συγκεκριμένη ποικιλία θα εντοπιζόταν οπουδήποτε, 8 χρόνια σχεδόν μετά τον τερματισμό της δοκιμαστικής καλλιέργειας. Οι αμερικανικές Αρχές εξακολουθούν να ερευνούν την προέλευση των φυτών που εντοπίστηκαν. Ο εκτελών χρέη αναπληρωτή διευθυντή της υπηρεσίας Animal and Plant Health Inspection του USDA, Michael Firko, ανέφερε ότι οι παραγωγοί ενθαρρύνονται να καθησυχάσουν τους εμπορικούς εταίρους τους και να τους διαβεβαιώσουν ότι η έκθεση στη γενετικά τροποποιημένη ποικιλία είναι περιορισμένη και δε θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία. Από την πλευρά της η Monsanto, ανέφερε ότι έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι πρόκειται για ένα απολύτως μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο δε θα έπρεπε να ανησυχεί ούτε τους καταναλωτές ούτε τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

TO ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. Η MONSANTO ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΟΥΣ

Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΙΓΙΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΑ ΑΓΑΘΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ!

Ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, βίλες και επαύλεις συχνά «χαρακτηρίζουν» τις παραλίες που βρίσκονται μπροστά τους ως «ιδιωτικές». Οι μέθοδοι ιδιόχρησης είναι πολλές. Ακόμη και αν αποφεύγεται ο ξεκάθαρος χαρακτηρισμός μια παραλίας ως ιδιωτικής, η παρουσία ιδιωτικών φυλάκων, περίφραξης μέχρι το κύμα, ακόμη και μιας πυκνής διάταξης με ξαπλώστρες οδηγεί σε παρόμοια αποτελέσματα. «Η παραλία και ο αιγιαλός αποτελούν κατ’ απόλυτο τρόπο κοινόχρηστα, κοινά αγαθά , που ανήκουν στους πάντες. Δεν μπορούν κατά καμία έννοια να είναι ιδιωτικά, ανήκουν κατά κυριότητα στο δημόσια. Δεν επιτρέπονται ούτε περιφραξεις μέχρι το κύμα, ούτε και άλλες μέθοδοι παρεμπόδισης της εισόδου. Οι παραλίες δεν αποτελούν κρατική ιδιοκτησία. Το κράτος έχει ευθύνη να τις προστατεύει και να τις διαχειρίζεται, με κύριο αντικείμενο την ακώλυτη πρόσβαση και την κοινή χρήση τους», λέει ο νομικός ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος Γιώργος Μπάλιας.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΧΡΟΝΙΑ. ΣΤΑ 180 ΚΜ ΑΚΤΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΟΛΙΣ ΤΟ 20% ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΤΟ 30% ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΕΣ. ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΧΙ ΕΠΑΞΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΤΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΑΣ;

 

Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΩΝΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΗ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΕ

Απειλή για το πλούσιο οικοσύστημα του ποταμού Αξιού αποτελεί σχέδιο της σερβικής κυβέρνησης για σύνδεση του Δούναβη με τον Θερμαϊκό μέσω Μοράβα και Αξιού. Το σχέδιο, το οποίο έχει ήδη προχωρήσει η σερβική πλευρά χωρίς ενημέρωση των ελληνικών Αρχών, προβλέπει διαπλάτυνση του Αξιού και μετατροπή του σε πλωτό ποταμό, ώστε να εξυπηρετεί τάνκερ τα οποία, μέσω της νέας διόδου, θα έχουν πρόσβαση στο Αιγαίο. Το έργο θα σημάνει την οριστική καταστροφή του Δέλτα του Αξιού, αλλά και τη διατάραξη της ευαίσθητης οικολογικής ισορροπίας του Θερμαϊκού, προειδοποιούν οι περιβαλλοντολόγοι. «Ο Δούναβης είναι ένας από τους πιο ρυπασμένους ποταμούς της Ευρώπης. Αν προχωρήσει το έργο, ένα μέρος της ρύπανσης αυτής θα κατέβει στον ήδη επιβαρυμένο Θερμαϊκό», επισημαίνει ο δρ Φωκίων Βοσνιάκος, καθηγητής στο Τμήμα Θετικών Επιστημών του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. «Ένα τέτοιο έργο δεν μπορεί να γίνει αν δεν καταστραφεί ολοκληρωτικά το εθνικό πάρκο», συμπληρώνει η Παναγιώτα Μαραγκού, συντονίστρια Δράσεων Επιστημονικής Τεκμηρίωσης του WWF Ελλάς. Το καθ’ ύλην αρμόδιο ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος, εκφράζει την εύλογη απορία για το πώς ένας τόσο περίπλοκος σχεδιασμός μπορεί να γίνει ερήμην του: «Παρόλο που ως εμπλεκόμενο μέρος θα έπρεπε να έχουμε ενημερωθεί και ερωτηθεί σχετικά, δε γνωρίζουμε τίποτα. Ουδέποτε έχει υπάρξει κάποια επικοινωνία της σερβικής κυβέρνησης με το υπουργείο», διαβεβαιώνουν από το ΥΠΕΚΑ.

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΠΡΙΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΙΚΟΣΙ(20) ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΕ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΑΞΙΟΥ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ (ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ) ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΦΤΑΝΕ ΑΥΤΟ, ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΕΞΗΠΥΡΕΤΗΣΟΥΝ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΓΙΑΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΤΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ. ΜΠΑΛΚΑΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ.

 

 

ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ : ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Δ.Σ στις 5/6/2013, με ανάγνωση από την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χριστίνα Χριστοφάκη του εξαιρετικά επείγοντος εγγράφου της Κτηματικής Υπηρεσίας με θέμα: «Διενέργεια Δημοπρασιών στο Δήμο Σαρωνικού», ήρθαν  στο φώς οι παραβάσεις της νομοθεσίας για τις παραλίες με ευθύνη του Δημάρχου Σαρωνικού κ. Πέτρου Φιλίππου και του Προέδρου της ΑΔΜΚΕΣ κ.Ευάγγελου Ζεκάκου. Στο παραπάνω έγγραφο εναφέρονται τα εξής:

  1. Η παραλία του Αγίου Νικολάου δεν μπορεί να δημοπρατηθεί γιατί υπάγεται στις εξαιρέσεις ως Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα.
  2. Η παραλία των Αλυκών ανήκει στην ΕΤΑΔ ΑΕ και είναι αρμόδια να παραχωρήσει το δικαίωμα διαχείρισης στο Δήμο, το οποίο δεν έχει παραχωρήσει
  3. Για να υπάρξει δημοπράτηση εκ μέρους του Δήμου, πρέπει να έχουν ξηλωθεί όλες οι κατασκευές(καντίνες) που υπάρχουν στις παραλίες.
  4. Οι προκηρύξεις της Ανώνυμης Μονομετοχικής Κατασκευαστικής Εταιρείας του Δήμου (ΑΔΜΚΕΣ), πρέπει να κοινοποιούνται στην ΚΥΔ για έλεγχο πριν από τη δημοσιοποίησή τους, πράγμα που δεν έγινε ποτέ.
  5. Η δημοπράτηση του «Πέτρινου» της παραλίας Αναβύσσου, ανήκει στην ΕΤΑΔ ΑΕ και δεν μπορεί να δημοπρατηθεί.
  6. Για το «Κιόσκι» του Λαγονησίου, για να επιτραπεί η δημοπράτηση πρέπει να προσκομίσει ο Δήμος τίτλους κυριότητας.
  7. Όλες οι μισθώσεις είναι μονετής και δεν επιτρέπεται η παράταση μίσθωσης πέραν του έτους.
  8. Δεν επιτρέπεται η διάκριση υπέρ των δημοτών του Σαρωνικού,  όπως δεν επιτρέπεται ο αποκλεισμός εταιρειών και προσώπων που συμμετέχουν σε εταιρείες.

Οι κ. Φιλίππου και Ζεκάκος φρόντισαν όμως να αποσιωπήσουν το τόσο σοβαρό έγγραφο, ενώ είχαν λάβει γνώση από τις 7/5/2013.

Επιπλέον η κ.Χριστοφάκη έθεσε ερωτήματα στο Δήμαρχο Σαρωνικού αναφορικά με την παράνομη ανεξέλεγκτη, και χωρίς άδεια λειτουργίας καντίνα που βρίσκεται στην περιοχή Πεύκο.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε μέσα ενημέρωσης, ο Δήμαρχος αρνήθηκε ότι έχει τη δυνατότητα να σφραγίσει την παρανόμως λειτουργούσα, με την ανοχή του Δήμου, καντίνα.

Μετα από τηλεφωνικη μας παρεμβαση ο δημαρχος κυριος φιλιππου μας δηλωσε ότι «όλα γκρεμιστηκαν». Αραγε η αντιπολιτευση τι λεει;

 

 

ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ

                                                                                                                                               

Αναφορά και διαμαρτυρία – καταγγελίας             

Για την έντονη δυσοσμία καθ’ όλη την διάρκεια                             ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ                          

του έτους καθώς και την μόλυνση

του υδροφόρου ορίζοντα από τα

ΛΙΜΝΑΖΟΝΤΑ – ΛΙΟΖΟΥΜΑ   ΤΟΥ

Επιδοτούμενου από την Ε.Ο.Κ. Ελαιοτριβείου

Ιδιοκτησίας ΜΑΝΤΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ που είναι εγκατεστημένο

ανάμεσα στις κοινότητες ΜΟΥΡΙΑ και ΛΙΝΑΡΙΑΣ

Του δήμου ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Νομός Ηλείας Ελλάς

Αξιότιμοι  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εμείς οι κάτοικοι των Κοινοτήτων Μουριάς και Λιναριάς σας ζητάμε να μας βοηθήσετε , να απαλλαγούμε από την έντονη δυσοσμία που δημιουργείται από τα λιμνάζοντα  λιόζουμα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους ,που δημιουργούνται από το ελαιοτριβείο Ιδιοκτησίας ΜΑΝΤΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, το οποίο έχει επιδοτηθεί για την κατασκευή του από πρόγραμμα της Ε.Ο.Κ. Σαν σύγχρονο με προϋπολογισμό Πάνο από 400.000 ευρώ. Η κατάσταση, όταν κάνει ζέστη, είναι αφόρητη,  και επίσης  όταν φυσά ο αέρας. Τα δε λιόζουμα καταλήγουν σε μια χωμάτινη δεξαμενή, χωρίς καμία μόνωση, που δεν έχει στο πυθμένα της ούτε καν τσιμέντο για στοιχειώδη στεγανότητα. Με αποτέλεσμα πηγάδια της περιοχής  να  αχρηστευτούν, και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πότισμα. Ένα τέτοιο χρησιμοποιεί ο κ. Μαραγκός Ηλίας. Ο δε Δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας κ. ΚΟΝΖΙΑΣ , σε αναφορά που του κάναμε δήλωσε αναρμόδιος. Οι υπηρεσίες της νομαρχίας νομού Ηλείας αναφέρουν ότι έκαναν έλεγχο μόνο στη δυτική πλευρά των εγκαταστάσεων του κτηρίου ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ (Δηλαδή δεν ειδοποίησαν τον ιδιοκτήτη να τους ανοίξει- και επίσης αναφέρουν δυτικά για να έχουν την δικαιολογία ότι ίσως φύσαγε από δυτικά και γι’ αυτό δεν αντιλήφθησαν δυσοσμία ).  Όταν τους ρωτήσαμε ,αν για στοιχειώδη έλεγχο, να τους προσκομίσει ο ιδιοκτήτης τα τιμολόγια για αγορά ασβέστου ( το οποίο αν το ρήξης αναλογικά στη χωμάτινη δεξαμενή με τα λιόζουμα κάπως ελαττώνεται η έντονη δυσοσμία), μας απάντησαν  ότι θα του το κοινοποιήσουν. Επίσης η χωμάτινη δεξαμενή ή λαγκουν [όπως το ονομάζουν], δεν πρέπει να ξεπερνά το ένα [1] μέτρο βάθος, το συγκεκριμένο έχει τουλάχιστον 3,5 με 4 μέτρα ύψος-βάθος [κάθε χρόνο το επιχωματώνει]. Επίσης, ρωτήσαμε της υπηρεσίες της Νομαρχίας αν ζήτησαν από τον ιδιοκτήτη, τα δελτία αποστολής για  τη μεταφορά της καθιζάνουσας ιλύος, από την τετραθάλαμη  δεξαμενή που διαθέτει προς το βιολογικό καθαρισμό. Και δεν μας απάντησαν. Και επίσης, δεν μας απάντησαν ΕΑΝ, ,στους όρους  λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται  η δυσοσμία. [Νομαρχία Ηλείας-Αρ. πρωτ.  4192/122742/5-8-11].

Αυτό που κάνει ο ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου είναι ότι  δεν περνά καθόλου τα λιόζουμα από το τετραθάλαμο [για να μην πληρώνει μεταφορές και βιολογικούς]. Οδηγεί τα λιόζουμα κατ’ ευθείαν στη χωμάτινη δεξαμενή – χωρίς να έχει ρίξει ούτε ένα κιλό ασβέστη, αφού δεν είχε τιμολόγια αγοράς του, σε καμία ελαιοκομική περίοδο. Και η σημαντικότερη καταστροφή είναι η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Εμείς  οι υπογράφοντες κάναμε μέχρι τώρα υπομονή μήπως το διορθώσει, αλλά μάταια. Η έντονη δυσοσμία όλο και επεκτείνεται σε μεγαλύτερη ακτίνα και είναι αφόρητη με την παραμικρή αλλαγή του καιρού, αέρα – βροχή – ήλιο.  Δεν είναι δυνατόν [4χιλιομετρα σε ευθεία από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας] να επιχορηγούνται  επιχειρήσεις από την Ε.Ο.Κ. με χιλιάδες ευρώ και να μην εφαρμόζεται κανένας κανονισμός  και νόμος, καθώς και η κοινοτική οδηγία 89/392 [κανόνες υγιεινής για τα λιόζουμα]. Σε σημείο που να μην μπορούμε να μείνουμε στα σπίτια μας – Να ντρεπόμαστε να καλέσουμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας στα σπίτια μας [πχ Σταματόπουλος Κ. – Γεωργακόπουλος Β. – Ιωάννα  Ρούσσια]

Σας ζητάμε να μας βοηθήσετε.

Οι υπογράφοντες.

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΧΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΙΑΣ. ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ