Χωρίς κατηγορία

17-6-2013 ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΟΙΚΟΣΧΟΛΙΑΖΕΙ

 

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΑΝΑΤΟΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΔΕΗ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Περισσότερους από 22.300 πρόωρους θανάτους ετησίως προκαλεί η ρύπανση του αέρα από τις 300 μεγαλύτερες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής καύσης άνθρακα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην Πολωνία είναι αυτές που έχουν τις χειρότερες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, ενώ στα κράτη με τις χειρότερες επιδόσεις συγκαταλέγεται και η χώρα μας με 1.149 θανάτους ετησίως.

Την ίδια ώρα στη χώρα μας , η ΔΕΗ Α.Ε. ισχυρίζεται ότι συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την άνοδο της κοινωνικής ευημερία επιτελώντας εξαιρετικά σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό έργο. Όπως αναφέρει ο κ. Αρθούρος Ζερβός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, η ΔΕΗ εφάρμοσε τις διαθέσιμες τεχνολογίες σε συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, μείωσης αέριων ρύπων, αποτελεσματικότερης διαχείρισης αποβλήτων, επαναχρησιμοποίησης του νερού, περιορισμού του ανθρακικού αποτυπώματος, με τη μείωση των μετακινήσεων και τη χρησιμοποίηση έξυπνων μετρητών για τις καταμετρήσεις, υποστηρίζοντας προγράμματα για την προστασία του οικοσυστήματος.

ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΧΕ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΙΠΟΤΕ Η ΔΕΗ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ. ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΝ ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΟ ΑΡΙΘΜΟ ΘΑΝΑΤΩΝ.ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ.

 

ΚΑΝΑΔΟΙ ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΝΟΤΟ

Οι Καναδοί προσπαθούν να «πείσουν» θεσμικούς και μη παράγοντες από άκρη σε άκρη του ταλαιπωρημένου Ευρωπαϊκού Νότου προκειμένου να εξασφαλίσουν τις πολυπόθητες άδειες για έρευνα και εξόρυξη χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων. Η καναδική επέλαση βέβαια δε βρίσκει μεγάλες αντιστάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο, αφού οι ηγεσίες της περιφέρειας έχουν πουλήσει από καιρό μέχρι και τη ψυχή τους προκειμένου να επιδείξουν έστω και μια ξένη επένδυση. Αυτό που δεν είχαν υπολογίσει όσο θα έπρεπε οι διάφορες εταιρείες εξόρυξης καναδικών συμφερόντων, είναι ότι οι κάτοικοι γνωρίζουν τι εστί εξόρυξη και γι’ αυτόν το λόγο αντιστέκονται στα σχέδιά τους. Τελευταίο ξέσπασμα  στη Γαλικία, μια από τις φτωχότερες επαρχίες της Ισπανίας. Εκεί χιλιάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν προκειμένου να εμποδίσουν τα σχέδια της καναδικής Edgewater να προχωρήσει το έργο εξόρυξης χρυσού στην περιοχή Κονκοέστο. Και εκεί, όπως και στις Σκουριές, οι διαμαρτυρίες εστιάζουν μεταξύ άλλων και στη χρήση κυανίου που πρόκειται να κάνει η καναδική εταιρεία για νε φέρει εις πέρας το «έργο» της.

ΣΚΟΤΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΕΙ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΑ ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ ΤΟΥ ΚΕΡΔΗ. ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ. ΑΥΤΟ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΝΑΔΟΙ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ.

 

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΡΑΙΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Ραγδαία αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα των κατακλυσμιαίων βροχών, αύξηση των πλημμύρων, των καταιγίδων και άλλων ακραίων υδρομετεωρολογικών φαινομένων που καταγράφηκαν σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης προβλέπουν στις επόμενες δεκαετίες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος(ΕΕΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας(ΙΕΑ). Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος «η παρατηρούμενη αύξηση στο κόστος της ζημιάς από ακραία καιρικά φαινόμενα οφείλεται κυρίως στην αλλαγή της χρήσης της γης, στην αύξηση του πληθυσμού, στον οικονομικό πλούτο και στις ανθρώπινες δραστηριότητες σε επιρρεπείς περιοχές. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος καλεί τις χώρες της Ε.Ε. να προσαρμοστούν στις τωρινές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να προβλέψουν μελλοντικές αλλαγές, χρηματοδοτώντας τεχνικά έργα και πράσινες υποδομές. Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας(ΙΕΑ) απεύθυνε νέα έκκληση για την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας, με στόχο την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιώντας ότι εάν δεν αναληφθεί δράση, η Γη θα βρεθεί σε τροχιά επικίνδυνης υπερθέρμανσης.  Στις προτάσεις του ΙΕΑ περιλαμβάνεται η λήψη μέτρων με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, ο περιορισμός της χρήσης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα, η μείωση των εκπομπών μεθανίου από πετρέλαιο και φυσικό αέριο και η κατάργηση επιδοτήσεων για χρήση ορυκτών καυσίμων.

ΠΟΙΟΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ. ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΡΕΛΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΕΧΕΙ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ, ΑΛΛΑ Ο ΗΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΥΔΡΟΣ.

 

ΗΛΙΟΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΖΙΖΑΝΙΩΝ

Η ηλιοαπολύμανση είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια, με στόχο τη μείωση του πληθυσμού των παθογόνων μικροοργανισμών, νηματωδών και ζιζανίων στο έδαφος, μέσω της αύξησης της θερμοκρασίας των επιφανειακών στρωμάτων του εδάφους. Η μέγιστη αποτελεσματικότητα της μεθόδου επιτυγχάνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες(ιδιαίτερα Ιούλιο-Αύγουστο), χρησιμοποιώντας ειδικό διαφανές πλαστικό με το οποίο καλύπτεται η επιφάνεια. Η ηλιοαπολύμανση μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε οποιονδήποτε τύπο εδάφους, αρκεί να μην πρόκειται για μέρος σκιαζόμενο. Βασική προϋπόθεση είναι να προηγηθεί απομάκρυνση φυτικών υπολειμμάτων, ζιζανίων και μεγάλων πετρών. Πριν από την κάλυψη με πλαστικό θα πρέπει να προηγηθεί ψιλοχωμάτισμα και ισοπέδωση του εδάφους όταν είναι στο ρώγο του. Το έδαφος μετά πρέπει να ποτίζεται καλά μέχρι το στάδιο του κορεσμού, ενώ την επόμενη μέρα γίνεται η εφαρμογή του πλαστικού. Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη είναι η καλή επαφή του πλαστικού με το έδαφος και η τοποθέτηση των άκρων του σε αυλάκια, όπου θα σκεπαστούν με χώμα.

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ. ΚΑΝΕΝΑΝ ΟΜΩΣ ΔΕ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΜΕΝΗ ΠΤΩΜΑΪΝΗ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΣΕΣ ΤΟΞΙΝΕΣ ΤΗΣ. ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ; ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΒΑΖΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ

 

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΥΝ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο κ. Δημήτρης Κολοκοτρώνης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας FASMETRICS A.E., κατασκεύασε ένα σύστημα που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι κεραίες αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους. Παίρνουν στοιχεία από την κίνηση των χρηστών σε κάθε δεδομένο τόπο και αλλάζουν αυτόματα τις παραμέτρους λειτουργίας τους, επιτυγχάνοντας οικονομία στην κατανάλωση και μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον. Έτσι, μια εταιρεία κινητής μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει δυναμικά τη χωρητικότητα του δικτύου της -καθιστώντας το ικανό να διαχειριστεί περισσότερες ταυτόχρονες κλήσεις σε ώρες αιχμής- οπότε το επιθυμεί, χωρίς να χρειάζεται να εγκαθιστά μόνιμες υποδομές που κοστίζουν πολύ περισσότερο.

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΥΤΑΛΑΝΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ. ΕΒΑΛΑΝ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ…ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ. ΤΕΤΟΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ

 

ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ. ΔΕ ΜΑΣ ΕΦΤΑΝΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ;

Ο δρόμος για την εισαγωγή και καύση εκατομμυρίων τόνων σκουπιδιών από την Ιταλία αλλά ακόμη και από την Κίνα ανοίγει  και «με τον νόμο». Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, την ώρα που στην Ελλάδα τα σκουπίδια «αξιοποιούνται» σε χωματερές, ετοιμάζεται η κατάθεση νομοθετικής διάταξης που θα καθιερώνει την τιμή της κιλοβατώρας, για την ενέργεια που παράγεται από την καύση απορριμμάτων τύπου SRF. Το SRF δεν παράγεται στην Ελλάδα, συνεπώς για να αξιοποιηθεί στη χώρα μας πρέπει να εισαχθεί από το εξωτερικό. Το ενδεχόμενο καύσης των επεξεργασμένων σκουπιδιών στην Ελλάδα προκαλεί τεράστια ανησυχία στους επιστήμονες που τονίζουν ότι το SRF πρέπει να υπόκειται σε εξονυχιστικούς ελέγχους πριν οδηγηθεί σε αποτεφρωτήρες, λόγω των επικίνδυνων και τοξικών ουσιών που πιθανόν να περιέχει. «Το SRF δεν περιέχει μόνο φυσικά και οργανικά απόβλητα, αλλά και πλαστικά, μέταλλα ή προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας. Η καύση του πρέπει να γίνεται κάτω από πολύ αυστηρές προδιαγραφές, ειδάλλως υπάρχει ο κίνδυνος εκπομπής διοξινών και άλλων επικίνδυνων ουσιών» δηλώνει ο Μιχάλης Κορνάρος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. «Θα ήταν πραγματικά απίστευτο να προχωρήσουμε σαν χώρα σε εισαγωγές τέτοιου είδους αμφιλεγόμενης ποιότητας αποβλήτων, τη στιγμή που στην Ελλάδα, αντί να αξιοποιήσουμε τα δικά μας απόβλητα, τα ρίχνουμε σε χωματερές και φυσικούς χώρους», αναφέρει ο υπεύθυνος Τμήματος Βιομάζας του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Χρήστος Ζαφείρης.

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΠΡΙΝ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΒΟΛΟ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΧΕ ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ.ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΤΕΛΟΣ. ΘΡΑΣΟΣ ΟΜΩΣ. ΞΑΝΑ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΜΕ ΑΛΛΟ ΚΟΣΤΟΥΜΙ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ.ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.

 

15.000 ΚΥΒΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΚΟΛΠΟ

Δεκαπέντε χιλιάδες κυβικά μέτρα βιομηχανικών λυμάτων την ημέρα ρίπτονται στο Θερμαϊκό Κόλπο, ενώ επί πολλά χρόνια η Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης υπολειτουργεί χωρίς νόμιμες άδειες. «Η μονάδα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ποσότητες των υγρών αποβλήτων που παράγονται ενώ είναι άλυτα πολλά προβλήματα λειτουργίας της. Όταν αδειοδοτήθηκε, το 1997 δε διέθετε άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων και λυματολάσπης ενώ με απόφαση του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ συνυπεύθυνες για τη λειτουργία τους τέθηκαν η ΕΤΒΑ και η ΕΥΑΘ» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Φάνης Παπάς. Επιπλέον σχολίασε ότι από τα έργα που υποσχέθηκε η ΕΤΒΑ έγιναν μόνο κάποια ενώ ακολούθησε η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης για την παύση λειτουργίας της μονάδας και η προσφυγή των εταιρειών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝΤΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΩΣ ΠΟΤΕ ΠΙΑ. ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΙ «ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ» ΤΟΥ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΥΑΛΟ;