Χωρίς κατηγορία

12-6-2013 ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΟΙΚΟΣΧΟΛΙΑΖΕΙ

Νέα περιβαλλοντικά έργα σχεδιάζει ο περιφερειακός φορέας διαχείρισης αποβλήτων

Ο πρόεδρος του περιφερειακού τομέα επισήμανε ότι το έργο του ΣΜΑ δεν ελλοχεύει κινδύνους για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία και κατηγόρησε όσους παραπληροφορούν τους πολίτες  ότι λένε παραμύθια και ότι θέλουν να κάνουν καριέρα στις πλάτες του ΣΜΑ.  Ο Κύριος Γεράνης επανέλαβε ότι η στασιμότητα του έργου προκαλεί σοβαρά προβλήματα  με τα απορρίμματα στην Θεσσαλονίκη. Δηλώνει αποφασισμένος να αποκλείσει τον ΧΥΤΑ Μαυρορράχης  λόγω της μη κατασκευής του ΣΜΑ. Ο Δήμος και οι κάτοικοι του Λαγκαδά έχουν δίκιο όμως προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τοπική συναίνεση για το έργο αλλά η προσπάθεια μας σκοντάφτει σε μία μειοψηφία που αντιδρά. Για την απεμπλοκή του έργου υποστήριξε ότι έχει γίνει ήδη προσφυγή στην δικαιοσύνη και ότι υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο.

Η διοίκηση του ΦΟΣΔΑ προχωρεί στην κατασκευή δύο εργοστασίων για αξιοποίηση απορριμμάτων στην Μαυρορράχη και στον Άγιο Αντώνιο. Μία από τις μεθόδους που εξετάζονται είναι η καύση των απορριμμάτων και οι πολίτες θα έπρεπε να θέλουν να κατασκευαστούν τα εργοστάσια καθώς θα θάβονται το 20% των απορριμμάτων από το 100% που ισχύει σήμερα, με βάση το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων ανά τόνο θα επιλεγεί ο τρόπος επεξεργασίας. Θα υπάρξουν  και νέες μονάδες που θα παράγουν ενέργεια από το βιοαέριο των σκουπιδιών.

ΑΠΟ ΕΡΓΑ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ!ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΕΡΓΑ ΔΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ

Σκέφτομαι – τρώω- εξοικονομώ

Το σώμα εθελοντών Δήμου Ηρακλείου παρευρέθηκε  στην εκδήλωση  για την βιώσιμη ανάπτυξη πόλεων και οι ομιλητές ανέπτυξαν θέματα  για το περιβάλλον την εξοικονόμηση ενέργειας τη ανακύκλωση  και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Μοιράστηκαν φυλλάδια με σκοπό την κατανόηση της περιβαλλοντικής επίπτωσης  της κατασπατάλησης φυσικών πόρων για την Παρασκευή τροφής. Το σύνθημα είναι Σκέφτομαι- τρώω- εξοικονομώ! Στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχαν κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά ενώ η ευχάριστη έκπληξη ήταν ένα σκετσάκι με θέμα την ανακύκλωση από μαθητές του 6ου δημοτικού σχολείου  Ν Ιωνίας.

ΩΣ ΠΟΤΕ ΕΛΛΗΝΑΔΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΠΡΙΝ… ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ;

Προς αποχαρακτηρισμό δασικές εκτάσεις

Την οριστικοποίηση του αποχαρακτηρισμού δασών και δασικών εκτάσεων  προωθεί το υπουργείο περιβάλλοντος. Η ρύθμιση  έχει συμπεριληφθεί  σε σχέδιο νόμου περί Εθνικού Κτηματολογίου.  ΔΕΝ κηρύσσονται αναδασωτέες εκτάσεις αυτές που έχουν αποτελέσει το δασικό τους χαρακτήρα πριν τις 11.6.1975 και καλύπτονται από τεκμήριο νομιμότητας. Οι εκτάσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια και δεν έχει ακυρωθεί δεν απαιτείτε χορήγηση βεβαίωσης από το δασαρχείο. Η ρύθμιση αυτή βολεύει το Πόρτο Καρράς που επιδιώκει να χρησιμοποιήσει 17,630 στρέμματα , το 2010 εκδόθηκε οικοδομική άδεια η οποία ανακλήθηκε 3 φορές αφού δεν είχε προηγηθεί  άδεια δασαρχείου και αρχαιολογίας. Η «Κ » απευθύνθηκε στο ΥΠΕΚΑ ζητώντας να τοποθετηθεί για την συγκεκριμένη τροπολογία, οι συνεργάτες του υπουργού απορρίπτουν κατηγορηματικά την σύνδεση της ρύθμισης με το Πόρτο Καρράς.

ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΕΛΛΕΙΠΕ ΤΩΡΑ! ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ. ΞΕΡΕΤΕ Η «ΕΞΟΥΣΙΑ» ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΑΙΜΑΡΓΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ.

ΣΜΑ Ευκαρπίας

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων)  Κύριος Μιχάλης Γεράνης  ξεκαθάρισε ότι  το έργο θα κατασκευαστεί . Οι κάτοικοι της περιοχής Ευκαρπίας και ο τοπικός δήμος υποστηρίζουν ότι θα υποβαθμιστεί κι άλλο η ήδη βεβαρημένη περιοχή.   Από την άλλην πλευρά ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ  Κεντρικής  Μακεδονίας δηλώνει ότι είναι πλέον όλα έτοιμα για την υλοποίηση του έργου όμως γίνονται  προσπάθειες παραπληροφόρησης για σκοπούς που δεν έχουν σχέση με τα απορρίμματα. Τη δημιουργία εργοστασίων μηχανικής επεξεργασίας  σκουπιδιών  γνωστοποίησε στην Μαυρορράχη και Άγιο Αντώνιο .   ΟΙ κάτοικοι  βρίσκονται σε ετοιμότητα και θα συνεχίζουν να πολεμάνε επίσης υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και δεν είναι λύση να φτιάξουν έργα τέρατα στις  πόρτες των σπιτιών τους, έτσι θα καταφέρουν μόνο την μεγαλύτερη υποβάθμιση της περιοχής . Οι καταλήψεις στον χώρο ξεκίνησαν έναν μήνα μετά την έναρξη των εργασιών , η αστυνομία παρενέβη  ύστερα από εισαγγελική εντολή για παράνομη κατάληψη χώρου κλήθηκαν για κατάθεση δεκάδες πολιτών  και οι δύο που συνελήφθησαν τελικά αθωώθηκαν. Ο ΦΟΣΔΑ θα επαναπροκηρύξει την επικαιροποίηση   του Περιφερικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων( ΠΕΣΔΑ) ώστε να λάβει υπόψη τα νέα δεδομ΄λενα που έχουν προκήψει από το 2005.

ΣΤΗΝ ΕΥΚΑΡΠΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ! ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ ΔΥΣΚΑΡΠΙΑ. ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΤΟ 2008 ΤΟ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΑΛΛΑ «ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ»

Εώς το τέλος του έτους το εθνικό σχέδιο για τα απορρίμματα

Ο αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης ελπίζει στην ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση  της ανακύκλωσης και όπως έκανε γνωστό  έχει διασφαλιστεί  χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ  άνω των 200 εκατ. ευρώ. Ο κύριος Καλαφάτης τόνισε ότι για αποτελεσματικό σχέδιο δράσης υπάρχουν 3 βασικά δεδομένα όμως η βασική αρχή είναι ότι ο «ρυπαίνων πληρώνει». Ενόψει της νέας περιόδου  έχει ζητηθεί η αξιολόγηση των περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Επίσης  έχει εκπονηθεί οδηγός  διαχείρισης  για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων.  Προχωράμε για την χρηματοδότηση προγραμμάτων διαλογής  στην πηγή και εγκαταστάσεων κομποστοποιησης μέχρι το 2015.

Το ΥΠΕΚΑ προβλέπει εώς το 2015 ξεχωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικού και μετάλλου καθώς και ενθάρρυνση της χρήσης οικονομικών εργαλείων για την προώθηση αποβλήτων.

Βραβεύτηκαν 6 Δήμοι με τις καλύτερες επιδόσεις στον τομέα της ανακύκλωσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής Δήμοι Βόλου, Σερρών,  Καλαμάτας, Κηφισιάς, Ερμούπολης και Λειψών.

Σύμφωνα με τον υπουργό θα διακοπεί η λειτουργία όλων τον ενεργών ΧΑΔΑ στην Κεντρική Μακεδονία. Το τελευταίο πεντάμηνο οι ΧΑΔΑ μειώθηκαν σε 73 που μνημονεύονται  στην απόφαση της  20ής Φεβρουαρίου  για παραπομπή στο ΔΕΚ. Ήδη αποκαταστάθηκαν 18 ΧΑΔΑ και μέχρι το τέλος του 2014 θα έχουν ενταχθεί το 90% των ΧΑΔΑ σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ ώστε να μειωθούν δραματικά ο αριθμός τους.

ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ! ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ. ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΧΕΙ ΒΑΡΕΘΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ.

Απειλή η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα

Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κινεζικών επιχειρήσεων αύξησε το διοξείδιο του άνθρακα σε επίπεδα ρεκόρ, συγκεκριμένα αυξήθηκαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα  κατά 1,4% παρόλο που οι ΗΠΑ  είχαν μείωση εκπομπών (200 εκατ. τόνοι) λόγω μετάβασης φυσικού αερίου και η Ευρώπη κατά (50 εκατ. τόνοι) εξαιτίας οικονομικής επιβράδυνσης. Η Ιαπωνία κατέγραψε αύξηση 70 εκατ. τόνων αφού δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την αύξηση χρήσης των ορυκτών καυσίμων μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα (2011). Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μέση αύξηση της θερμοκρασίας πρέπει να περιοριστεί κάτω από 2 βαθμούς κελσίου αυτόν τον αιώνα. Η ΙΕΑ τονίζει ότι τα στοιχεία δείχνουν αύξηση θερμοκρασίας 3,6-5,3 βαθμούς κελσίου.

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΕΑΝ ΗΘΕΛΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕ- ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΣΗΝ ΕΥΡΩΠΗ- ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΡΥΠΑΙΝΕΙ ΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΟΣΜΟ

Υπεραλιεύεται το 65% των αποθεμάτων της Μεσογείου

Η Μαρία Λουΐζα Σίλβα Μεχίας συντονίστρια του προγράμματος «Μεσογειακό σχέδιο δράσης» επισήμανε ότι η Μεσόγειος χρειάζεται περισσότερα από 100 χρόνια για να ανανεωθεί  και ότι το 65% των ιχθυοαποθεμάτων αλιεύονται πάνω από το όριο βιωσιμότητας τους. Η ρύπανση, η υπεραλίευση, η υπερδόμηση και η ερημοποίηση των ακτών είναι ακόμα μεγάλο πρόβλημα . Το 37% των παράκτιων οικισμών απορρίπτουν τα λύματα τους στην θάλασσα, το 18% των βιολογικών καθαρισμών στη Μεσόγειο είναι ανεπαρκές, τέλος πάνω από 100 είδη θαλάσσιας ζωής απειλούνται με εξαφάνιση.

Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΑ. ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ-MED ΤΟ 2000 ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΤΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΟ 2004 ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΘΕΙ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΜΕΤΡΑ, ΩΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΤΟΝ… ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ

Πηγή ζωής ο Αώος για τη Βουβούσα

Το Σάββατο στο καταφύγιο «Βόλια Κάλντα» θα διεξαχθεί ημερίδα με θέμα  «Αώος, πηγή ζωής για την φύση και τον άνθρωπο» . Η κίνηση εκτιμά πως η εκτροπή του ποταμού  θα σημάνει το τέλος του ταξιδιού του Αώου προς την Αδριατική στερώντας την Βοβούσα την Κόνιτσα και την Αλβανία από τα νερά του.

n    Στην κοιλάδα του Αώου;

Η Βοβούσα σε υψόμετρο 1000 αποτελεί μικρό αλλά ιστορικό χωριό του Νομού Ιωαννίνων με 70 κατοίκους κυρίως βλάχικης καταγωγής, περιοχή εξαιρετικά φυσικού κάλλους όπου κυριαρχεί ορεινό τοπίο και υδάτινο στοιχείο. Ο Αώος ποταμός έχει μήκος 260χιλ και ταξιδεύει για Βόρεια Πίνδο .

n  Τι ετοιμάζετε;

Επί ένα μήνα 6 φωτογράφοι κατέγραψαν ο καθένας την φύση και το περιβάλλον για μία Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Βοβούσα μοναδική και όχι μόνη».

n  Και μαθητική;

Τέσσερεις μαθητές του Δημοτικού σχολείου Βοβούσας με τίτλο «Τι αγαπώ και δεν θέλω να χάσω» επί δεκαπέντε ημέρες φωτογράφισαν την περιοχή.

n  Πώς γεννήθηκε η ιδέα;

Η ομάδα plasma2 γέννησε την ιδέα όταν τέθηκε η ανάγκη για ένα ομαδικό project. Η ομάδα βρήκε ενδιαφέρον την καταγραφή μίας περιοχής που κινδυνεύει καθώς μπορεί να διαταραχθεί ανεπανόρθωτα η οικολογική ισορροπία της περιοχής από την κατασκευή έργων εκτροπής με συνέπειες  στο περιβάλλον , τον άνθρωπο, την χλωρίδα και την πανίδα της Ηπείρου.

n  Ετοιμάζεται νέο φράγμα, που θα εκτρέψει τα νερά του Αωού προς την λίμνη των Ιωαννίνων;

Απευχόμαστε την δημιουργία του φράγματος για αυτό ξεκινήσαμε να φωτογραφίζουμε την καθημερινότητα των ντόπιων, Η ομάδα συνέβαλε αποφασιστικά στην απομάκρυνση ενός τεράστιου κορμού που είχε φρακάρει ύστερα από τις πλημμύρες του Νοεμβρίου

n  Σύμβολο η Βοβούσα;

Η Βοβούσα αποτελεί το συμβολικό σημείο για την εκδήλωση αφού χωρίς τον ποταμό και το πέτρινο γεφύρι που ενώνει το χωριό η Βοβούσα θα έχανε το νόημα της.

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΩΟΥ.

Η επίδραση του internet  στον εγκέφαλο

Μελέτη του University College London  διαπιστώνει ότι οδηγούμαστε σε μία ευρεία αλλαγή στον τρόπο που διαβάζουμε και σκεφτόμαστε από την επίδραση του internet.

Με λίγα clicks  φτάνουν στα μάτια μας, στα αυτιά μας και στην συνέχεια στον εγκέφαλο μας  πληροφορίες, η κορωνίδα αυτής της διαδικασίας είναι πιο διάσημη μηχανή αναζήτησης Google. Το internet  υποσκάπτει την ικανότητας μας για συγκέντρωση βαθιά σκέψη και διαλογισμό και το μυαλό μας εθίζεται στην ευκολία. Τα μέσα επικοινωνίας δεν είναι απλώς παθητικά κανάλια πληροφόρησης αλλά διαμορφώνουν  την διαδικασία της σκέψης. Όσο περισσότερο κανείς ασχολείται με  blogs τόσο συχνότερα δυσκολεύεται να διαβάζει βιβλία και όταν συνηθίζεις να διαβάζεις μικρά άρθρα της επιλογής σου από το  internet χάνεις την υπομονή και την συγκέντρωση στο να διαβάσεις κάτι μεγαλύτερο.

Αναμένονται πορίσματα από μακροχρόνια νευρολογικά και ψυχολογικά πειράματα για να έχουμε μία σίγουρη εικόνα. Σύμφωνα με την μελέτη του UCL  οι άνθρωποι δείχνουν ότι θέλουν να αποφύγουν το διάβασμα για αυτό ψαχουλεύουν στο internet. Διαβάζουμε περισσότερο από τις δεκαετίες του 70 και του 80 αλλά είναι ένα άλλο είδος διαβάσματος.

Το νέο στιλ ανάγνωσης βάζει πάνω από όλα την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα έτσι εξασθενεί η ικανότητα για βαθύ διάβασμα γινόμαστε αποκωδικοποιητές πληροφοριών σύμφωνα με την Μάριαν Γουλφ. Πειράματα έχουν δείξει ότι η ανάγνωση ιδεογραμμάτων από τους κινέζους ενεργοποιεί άλλα εγκεφαλικά κυκλώματα από την ανάγνωση γλωσσών με αλφάβητο. Η διαφοροποίηση αφορά διαφορετικές περιοχές  εγκεφάλου που είναι  κρίσιμες για λειτουργίες όπως μνήμη ή ερμηνεία οπτικοακουστικών ερεθισμάτων.

Ο καθηγητής νευροεπιστήμης  Τζέιμς Όλντς υποστηρίζει ότι το ενήλικο μυαλό συνεχίζει να είναι πολύ εύπλαστο, τα νευρικά κύτταρα σπάνε και σχηματίζονται καινούρια και ο εγκέφαλος αναπρογραμματίζεται. Παλιά λέγαμε το μυαλό μου δουλεύει ρολόι τώρα λεμέ δουλεύει κομπιούτερ.

Το internet  και η Google αναζητούν όλο και καλύτερους αλγόριθμους για αποδοτική αναζήτηση  και διανομή πληροφοριών που να είναι καθολικά προσβάσιμη και χρήσιμη.  Σύμφωνα με την Google  η πληροφορία είναι ένα είδος εμπορεύματος, χρήσιμης πρώτης ύλης και όσο περισσότερες πληροφορίες έχουμε και όσο πιο ταχύτερα τις επεξεργαζόμαστε  τόσο πιο παραγωγικά σκεφτόμαστε. Ο Σεργκεί Μπρίν και ο Λάρι Πέητζ  ονειρεύονται να μετατρέψουν την Google σε μία υπέρτατη μηχανή και πιστεύουν ότι αν ο εγκέφαλος σας ήταν συνδεδεμένος με όλες τις πληροφορίες του κόσμου θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση. Αν ο εγκέφαλος μας αντικαθιστάτε από τεχνητή νοημοσύνη θα ήταν ανησυχητικό. Δεν αποκλείεται τελικά από τα υπερδραστήρια, φουσκωμένα με πληροφορίες μυαλά μας  να ξεπηδήσει  μια χρυσή εποχή διανοητικών ανακαλύψεων και οικουμενικής σοφίας.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΔΩΣΑΝ ΜΙΑ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΛΕΞΗ «ΓΝΩΣΗ» ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ.

«θυσία» για στήριξη στρεβλής τουριστικής ανάπτυξης

Οι  τρεις περιβαλλοντικοί φορείς Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και πολιτισμού και η Καλλιστώ κρίνουν επικίνδυνη την θυσία του φυσικού μας περιβάλλοντος για την στήριξη στρεβλής τουριστικής ανάπτυξης και καταγγέλλουν :

  • Την άκριτη αδειοδότηση τουριστικών επενδύσεων που μακροπρόθεσμα θα επιβαρύνει την εθνική οικονομία
  • Την ισοπέδωση του περιβάλλοντος και του πολιτισμού που αποτελούν πλεονεκτήματα της χώρας μας
  • Τη χωροθέτηση τουριστικών υποδοχέων ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές

 

Προτείνουν απαγόρευση δόμησης σε νησιά  με επιφάνια μικρότερη από 130 τετραγωνικών χιλιομέτρων και σε περιοχές με ειδικό χαρακτήρα.

Το ΠΑΚΟΕ  επανειλημμένως έχει καταγγείλει τα στρεβλά χωροταξικά του τουρισμού που προσπαθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να περάσουν. μια… από τα ίδιΑ