ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

Η αειφορική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, ως πρωταρχικό μέσο για την αντιμετώπιση της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, αποτελεί εδώ και χρόνια διακηρυγμένο στόχο της διεθνούς κοινότητας. Η κλιματική αλλαγή, η ερημοποίηση, η εξάντληση φυσικών πόρων, η εξαφάνιση ειδών και η μόλυνση του αέρα και των υδάτων, αποτελούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός κοινωνικό-οικονομικού μοντέλου που θέτει ως πρώτο στόχο το κέρδος και για το σκοπό αυτό εκμεταλλεύεται μέχρι εξαντλήσεως ανθρώπους και φυσικό περιβάλλον. Τα δάση, ως σημαντικότερα και πλέον εκτεταμένα χερσαία φυσικά οικοσυστήματα αποτελούν ύψιστο δημόσιο αγαθό, υπερεθνικού μάλιστα χαρακτήρα. Στη χώρα μας όπως και στις φτωχές «αναπτυσσόμενες» χώρες, τα δάση και το φυσικό περιβάλλον  αντί να αντιμετωπίζονται ως πολύτιμο δημόσιο αγαθό, βρίσκονται πάντα σε σχέση υποτέλειας ως προς τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Οι ασκούμενες πολιτικές έχουν αποτέλεσμα το σταδιακά μειούμενο βαθμό προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων προκειμένου νε διευκολυνθεί η, προβαλλόμενη ως επιτακτική, οικονομική μεγέθυνση αντί μια ανάπτυξης βιώσιμης με σεβασμό στο περιβάλλον και στις ανάγκες του ανθρώπου. Η πολιτική στον τομέα των δασών τις τελευταίες δεκαετίες ήταν καταστροφική αλλά στα χρόνια των μνημονίων γίνεται πλέον εγκληματική. Η Δασική Υπηρεσία, κάποτε πρότυπο οργάνωσης δημόσιας υπηρεσίας, που στο παρελθόν προσέφερε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της υπαίθρου, από τη σταδιακή εγκατάλειψη οδηγείται πλέον στην πλήρη διάλυση. Η διαχείριση των δασών μας για την παραγωγή ποιοτικών δασικών προϊόντων σε συνδυασμό με την προστασία τους από τις πυρκαγιές και τις ασθένειες και την εν γένει ενίσχυση του προστατευτικού τους ρόλου στην οικολογική ισορροπία, μετά την υποβάθμιση της Κρατικής Εκμετάλλευσης Δασών, έχει εγκαταλειφθεί. Σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία, όπως είναι τα ειδικά δασοτεχνικά έργα γίνονται σε περιορισμένη κλίμακα. Το προστατευτικό νομοθετικό πλαίσιο για τα δάση ξηλώνεται μέρα με τη μέρα ώστε κάθε επέμβαση, ανεξαρτήτως περιβαλλοντικού κόστους, να επιτρέπεται και να αδειοδοτείται.

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΑΜΕ. ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΥΠΗΡΞΕ ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΥΤΟΝ. ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΟΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ.

 

 

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΑΣΗ

Την ώρα που η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, η ελληνική Πολιτεία δείχνει για μια ακόμη φορά ανήμπορη να αντεπεξέλθει με αποτελεσματικότητα στην προστασία των δασών- και όχι μόνο- με τα κενά στο πυροσβεστικό προσωπικό και τις ελλείψεις στις υποδομές να θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Περισσότερες από 1.700 προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών και δασικών υπαλλήλων που βρίσκονται ακόμα στον αέρα. Καθηλωμένα οχήματα λόγω έλλειψης καυσίμων, παλιά λάστιχα και ελλιπή συντήρηση που πλήττουν το αξιόμαχο των μηχανισμών δασοπροστασίας. Συντονισμός που βελτιώνεται μόνο στα σημεία, αλλά δεν οριοθετείται σε θεσμικό επίπεδο. Δάση που κινδυνεύουν για μια ακόμη χρονιά. Αυτή είναι η εξίσωση με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι εν όψει μια ακόμη αντιπυρικής περιόδου με τις πρώτες πυρκαγιές να μας χτυπούν ήδη την πόρτα. Την ίδια ώρα η ανεκδιήγητη γραφειοκρατία είναι ένας ακόμα λόγος που η δασοπροστασία χαρακτηρίζεται και φέτος ώς επιεικώς ανεπαρκής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του WWF, φέτος οι ΟΤΑ έλαβαν έγκαιρα τα σχετικά με τη δασοπροστασία κονδύλια(μειωμένα κατά 20%), αλλά η έλλειψη αξιολόγησης και διαφάνειας υποσκάπτει την αποτελεσματική χρήση τους για δασοπροστασία. Παρότι υπάρχει επιτέλους κινητικότητα στην αξιοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για έργα αντιπυρικής προστασίας, σημαντικές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών δυσχεραίνουν την υλοποίησή του.

ΔΑΣΟΣ: ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΘΕ ΖΩΙΚΗΣ ΜΟΡΦΗΣ. ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΧΑΘΗΚΑΜΕ!

 

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ Task Force ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Σαφείς αποστάσεις κρατά ο κ. Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα από την πρόταση των εμπειρογνωμόνων για το Κτηματολόγιο περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις. Αφορμή υπήρξε η δημοσιοποίηση από την «Κ»(14.4.2013) εκθέσεων των εμπειρογνωμόνων της Task Force, στις οποίες προτείνεται να εξευρεθεί μηχανισμός για τη νομιμοποίηση των παράνομων κτιρίων και των καταπατήσεων που θα έρθουν στην επιφάνεια λόγω της εκπόνησης των δασικών χαρτών, ακόμα και με αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο κ. Ράιχενμπαχ, επιβεβαιώνει ότι οι ειδικοί της Task Force συζήτησαν με τις  ελληνικές αρχές περί της νομιμοποίησης αυθαιρέτων, ωστόσο υποστηρίζει ότι πρότειναν την πραγματοποίηση συνάντησης εργασίας με τη συμμετοχή υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων σχετικά με το θέμα.

ΤΟ ΑΣΧΗΜΟ ΑΥΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΘΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΤΟ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΖΩΗ ΔΕ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ.

 

ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2050 / Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ

Πεντακόσιοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο προειδοποιούν σε ανησυχητικούς τόνους ότι η πλειονότητα των κατοίκων της Γης θα αντιμετωπίσει σοβαρή έλλειψη νερού ήδη από το 2050 ή το πολύ μέσα στις δυο επόμενες γενιές λόγω αλόγιστης κατανάλωσης, ρύπανσης των υδάτων και κλιματικής αλλαγής. Την ίδια ώρα, πάντως, επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα έχει την καλύτερη ποιότητα νερού σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως ανέφερε ο τεχνικός σύμβουλος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) Ανδρέας Αγγελάκης. «Η Ελλάδα έχει την καλύτερη ποιότητα νερού σε όλη την Ευρώπη. Οι μεγαλύτερες βροχοπτώσεις σημειώνονται στη Δυτική Ελλάδα και θα πρέπει  να αξιοποιηθεί ανάλογα αυτό το γεγονός. Πρέπει να κάνουμε μικρά έργα για να αξιοποιήσουμε τους μη συμβατικούς υδατικούς πόρους. Και αυτό το στηρίζω στο γεγονός ότι όλο το νερό που καταναλώνουμε δε χρειάζεται να είναι πόσιμο» αναφέρει ο κ. Αγγελάκης.

ΜΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΟΥΔΕΙΣ.ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.

 

ΧΩΡΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ σκονη από τη σαχαρα

Με το λίτρο οι κάτοικοι της Αττικής εισπνέουν σκόνη Σαχάρας, χωρίς ουδείς εκ των υπευθύνων να ενημερώνει τουλάχιστον τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων ήταν τετραπλάσιες του επιτρεπόμενου για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς έφθασαν τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΟΥ ΤΟ 1979 ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΦΩΤΟΧΗΜΙΚΟ ΝΕΦΟΣ.

ΝΕΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ

Η ΔΕΗ έχει ως κύριο στρατηγικό στόχο την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών  επιπτώσεων που απορρέουν από τις δραστηριότητές της. Για την επίτευξη του, η ΔΕΗ λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και εφαρμόζει πλήρως την κοινοτική και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία. Είναι γνωστό ότι η εξόρυξη λιγνίτη και η λειτουργία των Σταθμών Παραγωγής σχετίζονται με μια σειρά περιβαλλοντικών επιδράσεων στο τοπίο και στον έμβιο κόσμο. Η ΔΕΗ, αναγνωρίζοντας τις επιδράσεις  αυτές, διαχειρίζεται με σεβασμό το φυσικό περιβάλλον, στοχεύοντας πάντοτε στην πρόληψη, αλλά και στην αποκατάσταση των προβλημάτων που ανακύπτουν από τις δραστηριότητές της. Ακόμη και σ αυτή τη δύσκολη για τη χώρα μας οικονομική συγκυρία, η ΔΕΗ πραγματοποιεί τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επενδύσεις στην Ελλάδα. τόσο με την κατασκευή νέων, υπερσύγχρονων μονάδων όσο και με τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των εν λειτουργία μονάδων της. Μερικές από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές πτυχές των δραστηριοτήτων ηλεκτροπαραγωγής είναι: η δραστική μείωση των εκπομπών συμβατικών ατμοσφαιρικών ρύπων και στερεών-υγρών αποβλήτων, η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η εξοικονόμηση ενέργειας και η αποδοτικότερη χρήση πρώτων υλών, η ευαισθητοποίηση του προσωπικού, η μαζική ανακύκλωση υλικών, κ.λπ.

Η ΔΕΗ ΜΕ ΤΗΝ «ΕΙΡΩΝΙΑ» ΠΟΥ ΤΗ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΙ ΞΕΧΝΑ ΤΙ ΒΛΑΒΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΓΕΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΜΕ «ΟΠΟΙΕΣ» ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΓΕΙΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ; ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ «ΑΡΑΔΕΣ» ΔΕΝ ΤΙΣ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΑΠΛΑ ΤΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ.

 

ΤΟΛΜΑ Η ΑΝΔΡΟΣ ΣΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

Την τελευταία δεκαετία, πολλά αιγαιοπελαγίτικα νησιά τάχθηκαν εναντίον της ανάπτυξης αιολικών πάρκων, υποστηρίζοντας ότι ετίθετο σε κίνδυνο η φυσιογνωμία τους. Δε θα είχε χρειαστεί να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, αν οι ίδιοι είχαν ορίσει, αντί να αποκλείσουν, τον τρόπο διείσδυσης της αιολικής ενέργειας στην περιοχή τους. Αυτό θα επιχειρήσει η Άνδρος, με τη βοήθεια του Δικτύου Αειφόρων Νησιών Αιγαίου «Δάφνη», προτείνοντας τη δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου για το μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Η πρόταση αφορά τη δημιουργία ενός μεγάλου περιφερειακού πάρκου, το οποίο θα καλύπτει σχεδόν τα 2/3 του νησιού. «Το πλεονέκτημα της θεσμοθέτησης ενός περιφερειακού πάρκου είναι ότι θα αφορά την προστασία πολλών διαφορετικών πραγμάτων», εξηγεί ο συντονιστής του δικτύου «Δάφνη», Ηλίας Ευθυμιόπουλος και συνεχίζει: «Παράλληλα, θα λαμβάνει υπόψη του όλα τα υφιστάμενα πλαίσια, όπως τις δυο ζώνες οικιστικού ελέγχου, τους προστατευόμενους υγροτόπους κ.λπ. Θα δημιουργηθεί μια ενιαία δομή, που θα προστατεύεται με έναν ενιαίο τρόπο». Στην Άνδρο, επίσης, επιχειρείται να γίνει ένα μεικτό επιχειρηματικό σχήμα για την ανάπτυξη ανεμογεννητριών, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο δήμος.

ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ Η «ΕΞΟΥΣΙΑ» ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑΡΚΕΙΣ ΣΕ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ Ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΑΠΕ.

 

5 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ

Πυκνό πρόγραμμα εκδηλώσεων έχουν καταρτίσει για την Τετάρτη 5 Ιουνίου ομάδες πολιτών, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, δήμοι και περιφέρειες. Ενώνουν τις δυνάμεις τους με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2013, θέλοντας έτσι να στείλουν ένα μήνυμα δράσης για την προστασία της φύσης. Η αλλαγή του κλίματος είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική πρόκληση την οποία αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Η στάθμη της θάλασσας γύρω από την Ευρώπη αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο αιώνα. Η εκροή των ποταμών έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Οι αλλαγές στο κλίμα έχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία άμεσες και έμμεσες, όπως οι ασθένειες και οι μολυσματικές επιδημίες, μέσω της ποιότητας του νερού και της ατμόσφαιρας αλλά και της διαθεσιμότητας και της ποιότητας των τροφίμων.  Μερικοί από τους τομείς που χρήζουν άμεσης προσοχής για την προστασία του περιβάλλοντος είναι: 1. Διαχείριση και ποιοτική αναβάθμιση υδάτινων πόρων,2. Στερεά απόβλητα,     3.Προστασια τοπίων και θαλάσσιου περιβάλλοντος, 4. Ατμοσφαιρικό περιβάλλον, 5. Θεσμοί- περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, 6. Χωροταξία- Πολεοδομία, αναπλάσεις και 7. Διαχείριση προστατευόμενων περιοχών, βιότοποι.

ΤΟ ΠΑΚΟΕ 34 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ , ΜΕ ΔΤ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ(ΑΡ.Δ/Τ: 78) ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ,ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΕΙ.

 

 

 

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΓΑΘΟΥ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η συζήτηση για την εμπορευματοποίηση του νερού έχει γίνει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Πρώτα η Χιλή και μετά άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής αποτέλεσαν πεδίο εφαρμογής ιδιωτικοποιήσεων του τομέα του πόσιμου νερού, προσπάθεια που συνεχίστηκε σε Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Στις περισσότερες περιπτώσεις η μεταφορά των κρατικών και δημοτικών δομών παροχής υπηρεσιών ύδρευσης σε ιδιώτες συνοδεύτηκε από αύξηση τιμολογίων, υποχώρηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, ταυτόχρονη αθέτηση των υποχρεώσεων βελτίωσης των υποδομών, η οποία συνοδεύτηκε με διαφθορά λειτουργιών, υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και συνδυάστηκε με αύξηση της φτώχειας, ιδιαίτερα σε χώρες του Τρίτου Κόσμου. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα, κάτω από την τεράστια πίεση διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών 5 μεγάλες εταιρίες(Veolia, Suez, Agbar, RWE και Saur)κατείχαν το 71% της παγκόσμιας αγοράς νερού. Οι αντιδράσεις όμως των πολιτών οδήγησαν σε επανακρατικοποίηση των δικτύων και σήμερα οι μεγάλες πολυεθνικές κατέχουν μόνο το 34% της αγοράς, ενώ το 90% των 400 μεγαλύτερων πόλεων στον πλανήτη εξακολουθεί να έχει δημόσιο δίκτυο ύδρευσης. Ενώ λοιπόν παγκοσμίως η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει αποτύχει, η ελληνική κυβέρνηση και όσοι τη στηρίζουν, αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες προώθησαν νόμο για τις αποκρατικοποιήσεις, μεταξύ των οποίων και των δικτύων ύδρευσης. Το νερό είναι ουσιαστικό στοιχείο διατήρησης της ζωής, άνισα κατανεμημένο και τελικά ένας φυσικό πόρος σε ανεπάρκεια. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με ψήφισμα της κηρύσσει την ¨πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και ικανοποιητικές συνθήκες υγιεινής» ως Θεμελιώδες Ανθρώπινο Δικαίωμα.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ «ΕΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ» ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΝΕΡΟ. ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. ΕΤΣΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΤΙΑ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΕΜ ΤΟ 99% ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ.

 

ΕΣΣΕΞ ΑΓΓΛΙΑΣ: ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Σε καταπράσινη όαση μετατράπηκε μια παλιά χωματερή στη βόρεια όχθη στα δέλτα του Τάμεση, στο Έσσεξ της Αγγλίας. Η χωματερή, που δεχόταν σκουπίδια από έξι περιφέρειες του Λονδίνου για περισσότερα από 50 χρόνια, αποκαταστάθηκε σε ένα φυσικό καταφύγιο με δέντρα, καλαμιές και λιμνούλες, γεμάτο πουλιά, ερπετά και απειλούμενα είδη. Εκτός από τα ρυάκια, το φυσικό πάρκο “Thurrock Thameside Nature Park” είναι γεμάτο υγροτόπους με χιλιάδες πουλιά και προσφέρει σημαντικά οφέλη για τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών, δημιουργώντας μια ανάσα πρασίνου και ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Η αποκατάσταση αυτή αποτελεί πρωτοβουλία της ΜΚΟ “Essex Wildlife Trust” , η οποία προστατεύει 87 φυσικά κέντρα που δέχονται επισκέπτες. «Αυτή είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία του Δέλτα του Τάμεση» δήλωσε ο Πρόεδρος του Wildlife Trust σερ David Attenborough.

ΕΤΣΙ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕΤΑΤΡΕΨΑΜΕ ΤΟ ΣΧΙΣΤΟ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ. ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΞΟΔΕΨΑΝ 6 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.ΕΜΕΙΣ ΞΟΔΕΨΑΜΕ 10 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΜΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ.ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ.

 

ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΑ «ΠΡΑΣΙΝΑ» ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Σε μια Ελλάδα που υποφέρει από την οικονομική κρίση, η στροφή στα λεγόμενα «πράσινα» επαγγέλματα δίνει ελπίδες για σίγουρη αποκατάσταση, και μάλιστα σε τεράστιο φάσμα απασχόλησης. Τα «πράσινα» επαγγέλματα είναι πολλά και αναπτύσσονται συνεχώς .Μια σειρά επαγγελμάτων αναμένεται να γνωρίσουν ιδιαίτερη άνθηση στα επόμενα χρόνια, όπως ο γεωπόνος φυτικής παραγωγής, ο γεωργός βιολογικών καλλιεργειών, ο γεωτεχνολόγος – περιβαλλοντολόγος, ο ειδικός δασικής προστασίας, ο έμπορος βιολογικών προϊόντων, ο ξεναγός εθνικών δρυμών και προστατευόμενων περιοχών, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος, ο μηχανικός περιβάλλοντος, ο τεχνικός φυσικού αερίου, το στέλεχος ήπιων μορφών αγροτουρισμού κ.α.

ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ STOP. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΤΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Ο ΤΟΠΟΣ.

 

1,2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΘΑΝΑΤΟΙ ΕΤΗΣΙΩΣ ΛΙΓΩ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

Ανυπολόγιστο είναι το ανθρώπινο κόστος της περιβαλλοντικής τραγωδία στην Κίνα, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς οι θάνατοι από τη μόλυνση της ατμόσφαιρας θα διπλασιαστούν έως και τα μέσα του αιώνα, στοιχίζοντας τη ζωή σε 3,6 εκατ. ανθρώπους ετησίως. Η τελευταία επιστημονική έρευνα που μελέτησε τις βασικές αιτίες θνησιμότητας παγκοσμίως, αποδίδει 1,2 εκατ. πρόωρους θανάτους στην Κίνα, εξαιτίας της μόλυνσης της ατμόσφαιρας το 2010. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο παράγοντας «μόλυνση των σωματιδίων ύλης της ατμόσφαιρας» αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου μετά την κακή διατροφή, την υπέρταση και το κάπνισμα στην Κίνα, ενώ βρίσκεται στην έβδομη θέση σε όλο τον κόσμο. Οι προβλέψεις για τα μέσα του αιώνα που διανύουμε είναι ιδιαιτέρως αποκαρδιωτικές, καθώς με την αύξηση των εκπομπών ρύπων κατά 50% , θα διπλασιαστούν παγκοσμίως οι θάνατοι από την μόλυνση της ατμόσφαιρας φτάνοντας τα 3,6 εκατ. τον χρόνο, ενώ επιπλέον 2,3 δις. θα προστεθούν σε όσους ζουν σε περιοχές με σοβαρό πρόβλημα στην προσφορά νερού. Η αύξηση των ρύπων μπορεί να βάλει τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη σε τροχιά ανόδου κατά τουλάχιστον 3 βαθμούς Κελσίου και τα αυτοφυή δάση, πλούσια σε ζωικό και φυτικό «κεφάλαιο» θα συρρικνωθούν επιπλέον κατά 13%. Η παγκόσμια βιολογική ποικιλότητα προβλέπεται να συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 10%. Η παγκόσμια ζήτηση νερού θα αυξηθεί κατά περίπου 55%, λόγω αυξανόμενης ζήτησης από τη βιομηχανία, τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και την οικιακή χρήση.

ΑΠΟ ΤΟ 1979 «ΦΩΝΑΖΕΙ» ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΟΤΑΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΜΕ ΤΟ «ΦΩΤΟΧΗΜΙΚΟ» ΝΕΦΟΣ, ΤΟΤΕ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΤΡΕΛΟΥΣ. ΟΤΑΝ ΤΟ 1984 ΠΕΤΟΥΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ «ΣΑΚΙΑ» ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΥ «ΝΕΦΟΣ-ΚΑΥΣΩΝΑΣ» ΠΑΛΙ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ «ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ» ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΙ «ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ» ΜΑΝΔΑΡΙΝΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΚΑ;

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Τον δρόμο για ασφαλέστερα αγροτικά προϊόντα, επεκτείνοντας τους ελέγχους για το αν υπάρχουν ή όχι υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ανοίγει η τεχνολογία κυτταρικών βιοαισθητήρων που έχουν επινοήσει Έλληνες επιστήμονες από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με επικεφαλής τον κ. Σπύρο Κίντζιο, καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου. Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι η «καρδιά» του ευρωπαϊκού προγράμματος Foodscan, στο οποίο συμμετέχει και ο «Δημόκριτος» , με σκοπό την ανάπτυξη μιας συσκευής που σε ελάχιστο χρόνο θα εξετάζει για τυχόν υπολείμματα από τις τρείς βασικότερες κατηγορίες φυτοφαρμάκων. «Παρόλο που οι μέθοδοι χημικής ανάλυσης που χρησιμοποιούνται ήδη είναι εξαιρετικά ακριβείς, για να ολοκληρωθούν χρειάζονται από 30 λεπτά και συχνά έως και αρκετές ώρες» λέει ο κ. Κίντζιος. Αυτό έχει ως συνέπεια να εξετάζονται μόλις 8.000 δείγματα το χρόνο σε όλη την Ευρώπη. «Αντίθετα, η συσκευή θα επιτρέπει έναν προκαταρκτικό έλεγχο που θα διαρκεί 3 λεπτά, ώστε μόνο στην περίπτωση που δείξει την ύπαρξη φυτοφαρμάκων, τα εργαστήρια να εξετάζουν το εν λόγω δείγμα.  Αν η συσκευή θα δίνει τόσο άμεσα απαντήσεις, αυτό οφείλεται στην τεχνολογία κυτταρικών βιοαισθητήρων. Ουσιαστικά, η τεχνολογία αντιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός ανιχνεύει χημικές ουσίες, μέσω της γεύσης ή της όσφρησης και τον ρόλο των ανθρώπινων κυττάρων παίζουν ειδικοί τύποι κυττάρων από καλλιέργειες. Όταν «φορτωθεί» στη συσκευή το μείγμα μαζί με το δείγμα, κι εάν στο δείγμα του τροφίμου υπάρχει ένα τουλάχιστον υπόλειμμα εντομοκτόνου, τότε θα παραχθεί ηλεκτρικό σήμα. Λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης ενσωματωμένο στη συσκευή, το οποίο αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Κώστα Γιαλούρη, επεξεργάζεται τα τυχόν σήματα , «μεταφράζοντάς» τα σε απαντήσεις. Το πρωτότυπο της συσκευής που θα προκύψει τον προσεχή Νοέμβριο, δεν έχει μεγαλύτερο μέγεθος από βιβλίο τσέπης. Η τιμή δεν αναμένεται να ξεπερνά τα 200 ευρώ, ενώ το κόστος κάθε εξέτασης θα είναι μόλις 15 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή, οι συμβατικές χημικές αναλύσεις στοιχίζουν περίπου 200 ευρώ.

ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ. ΩΣ ΠΟΤΕ ΠΙΑ;

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΤΕ-COSMOTE

Ο ΟΤΕ και η COSMOTE θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις με πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά πρέπει να συνδυάζουν την οικονομική ανάπτυξη με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση σε όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων τους. Στην κατεύθυνση αυτή ο ΟΤΕ και η COSMOTE αναπτύσσουν και εφαρμόζουν μια περιβαλλοντική πολιτική με άξονες: την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δραστηριότητες τους, την ανάπτυξη και παροχή προϊόντων και υπηρεσιών που επιτρέπουν την αύξηση της παραγωγικότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος, την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης όλων των ενδιαφερομένων μερών. Παρά τις εξελίξεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών με τις νέες υπηρεσίες/προϊόντα που συνεχώς αναπτύσσονται και απαιτούν τη λειτουργία νέων εγκαταστάσεων, μειώθηκε η κατανάλωση ηλεκτρισμού κατά 2,5%, οι άμεσες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 10% και η κατανάλωση ενέργεια για την κίνηση του στόλου υπηρεσιακών και εταιρικών οχημάτων μειώθηκε κατά 6%. Οι εταιρίες ολοκλήρωσαν την εγκατάσταση δυο φωτοβολταϊκών σε οροφές κτιρίων της Αττικής, που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία από τον Φεβρουάριο του 2013.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛ/ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΟΥΤΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ. ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΜΑΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ ΜΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η/Μ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΙ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΟΥΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΡΑΓΔΑΙΑ

 

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΣ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΣΤΟ ΣΤΡΙΦΙ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ-ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σε μια έκταση 20 στρεμμάτων, η χωματερή βρίσκεται στη θέση Στρίφι, κοντά στην αεροπορική βάση της περιοχής. Εκεί, από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ξεκίνησαν να απορρίπτονται συστηματικά αμέτρητοι τόνοι οικοδομικών αποβλήτων, οι οποίοι σχηματίζουν λοφίσκους που βρίσκονται διάσπαρτοι σε ολόκληρη την έκταση, ανάμεσα σε ελιές και βελανιδιές. Μετά το «μπάζωμα» στο Στρίφι, σήμερα η περιοχή διαθέτει κάθε είδους αστικών ή ακόμα και επικίνδυνων αποβλήτων, γεγονός που προκαλεί υποβάθμιση του εδάφους και των υπογείων υδάτων στην Ελευσίνα. «Το πρόβλημα υπήρχε γενικώς στην περιοχή μας και τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο η αυθαιρεσία έγινε καθεστώς την περίοδο που κορυφώθηκε η κατασκευαστική δραστηριότητα για την Ολυμπιάδα του 2004», αναφέρει ο δήμαρχος Ελευσίνας, Γιώργος Τσουκαλάς. «Αυτός ο χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων δημιουργήθηκε από το 2003, υπό τη σιωπηρή ανοχή των κρατικών Αρχών μηδέ των αυτοδιοικητικών εξαιρουμένων», λέει από την πλευρά του ο Χρήστος Χρηστάκης, εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Ecoeleusis. «Τα μπάζα περιέχουν πολλές φορές βαρέα μέταλλα και άλλες πολύ επικίνδυνες ουσίες για το περιβάλλον και την υγεία. Πρόκειται για μια σιωπηρή καταστροφή του ελληνικού περιβάλλοντος», λέει ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Νικόλαος Μουσιόπουλος.

Την ίδια ώρα με περισσότερο χώρο για την ασφαλή απόθεση απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, με έναν σύγχρονο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Ευκαρπία αλλά και με ένα μητροπολιτικό πάρκο στον πρώην σκουπιδότοπο των Ταγαράδων, ωφελείται η Θεσσαλονίκη. Η νέα διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Μιχάλη Γεράνη, συνεχίζει τα έργα περιβαλλοντικής διαχείρισης, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και ευρύτερα στην περιφέρεια όπου σχεδιάζονται νέα έργα στο πλαίσιο της αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. Τα έργα αυτά θα χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και υπολογίζεται να ολοκληρωθούν την επόμενη δεκαετία. «Στόχος είναι η Θεσσαλονίκη και συνολικά η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να μπορεί στο μέλλον να διαχειρίζεται με ορθό τρόπο τα σκουπίδια, προστατεύοντας το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής» τόνισε ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Μ.Γεράνης.

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΤ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΑΜΕ. ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΝΟΙ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ. ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΓΟΝΑ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ 3-5% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

 

ΤΟ ΑΛΥΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

Από τη δεκαετία του 1970 ξεκίνησε η προπαγάνδα του έργου της εκτροπής του Αχελώου προς τον κάμπο της Θεσσαλίας. Χρόνο με το χρόνο η έλλειψη νερού διαρκώς αυξανόταν χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο. Η λύση του προβλήματος επαφιόταν στην εκτροπή του Αχελώου. Έτσι σιγά σιγά φτάσαμε στα σημερινά αδιέξοδα που εκτός από έλλειψη νερού έχουμε και τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα με τη δραματική υποχώρηση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν ενδιαφέρονταν στην πραγματικότητα να λύσουν το ζήτημα του νερού στη Θεσσαλία, αλλά μόνο το πώς θα κατασκευαστούν τα φράγματα της Μεσοχώρας και της Συκιάς με τα αντίστοιχα υδροηλεκτρικά έργα. Το συμπέρασμα που βγαίνει από τη μέχρι τώρα πορεία του έργου είναι ότι δόθηκαν μέχρι σήμερα περί τα 600 εκατ. ευρώ για τις υπάρχουσες κατασκευές, θα χρειαστούν άλλα περίπου 100 για την ολοκλήρωση των βασικών έργων, και λύση στο πρόβλημα του νερού δεν έχουμε. Η  κατασκευή του φράγματος γιατί διαταράσσει τις περιβαλλοντικές ισορροπίες της περιοχής, Με τα χρήματα που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα για το έργο θα είχαν κατασκευαστεί 18 φράγματα σε υπάρχουσες λεκάνες απορροής της περιοχής της Θεσσαλίας και θα είχαν ήδη εξασφαλιστεί 250.000 m3 νερού χωρίς να διαταραχθεί η περιβαλλοντική ισορροπία.

ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝΙΣΕΙ ΟΤΙ Η ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΛΛΑ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ