ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΧΑΛΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Σε εμπόλεμη ζώνη μετατράπηκε η ημερίδα για τα απορρίμματα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Καλαμάτα από τον Δήμο Οιχαλίας. Το θέμα που γέμισε την αίθουσα ασφυκτικά από τους κατοίκους της Άνω Μεσσηνίας ήταν η δημιουργία νομαρχιακού σταθμού προσωρινής επεξεργασίας απορριμμάτων στο Παλιοροβούνι του Δήμου Οιχαλίας. Οι κάτοικοι αντιδρούν σθεναρά σε αυτήν την εξέλιξη και στα σχέδια των δημάρχων κυρίως που την προωθούν. Έκπληξη αποτέλεσε η αρνητική θέση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά για την επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας, προειδοποιώντας πως εάν τελικώς γίνει ο σταθμός, τότε στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει μελλοντικά και ο σταθμός μεταφόρτωσης των σκουπιδιών όλης της Μεσσηνίας και δύο δήμων της Αρκαδίας. Η τοποθέτηση Αλευρά αιφνιδίασε τους δημάρχους Καλαμάτας, Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος, οι οποίοι αναρωτήθηκαν εάν αυτή η θέση είναι προσωπική άποψη του αντιπεριφερειάρχη ή εάν αντιπροσωπεύει και τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη. Αυτή τη στιγμή το θέμα «μπλοκάρει» σε έναν από τους σημαντικότερους νομούς της Πελοποννήσου με τον αντιπεριφερειάρχη «να στυλώνει τα πόδια» στις επιλογές του περιφερειάρχη. Να υπογραμμίσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πέτρος Τατούλης έχει έλθει σε ρήξη με αντιπεριφερειάρχη. Για την ώρα, με τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας συμπαρατάσσονται ο λαός και οι ειδικοί! Ο γεωλόγος Νικόλαος Στάππας σημείωσε ότι η περιοχή αυτή δεν είναι κατάλληλη διότι έχει μεγάλες κλίσεις και έντονο ανάγλυφο. Ο τέως καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, Αλέξανδρος Οικονομόπουλος, τόνισε ότι η ιδανική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι η αξιοποίηση των παλιών ορυχείων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Σε διαφορετική περίπτωση σημείωσε ότι η θετικότερη λύση είναι η επαναλειτουργία του μεγάλου ΚΔΑΥ της ΜΟΛΑΚ και η εναπόθεση των δεμάτων σε χώρους που θα επιλεγούν, ανάμεσα στους οποίους ονομάτισε τη Μαραθόλακκα του Ταΰγετου και το παλιό λατομείο στην Πολιανή.
ΠΡΙΝ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΗΤΑΝ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΘΕΤΟ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΛΛΩΝ ΣΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΕΣ Κ.Λ.Π) ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΞΟΔΕΥΤΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΟ ΜΟΛΑΚ (ΚΑΛΑΜΑΤΑ). ΤΩΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΔΙΚΙΟ.
ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΑΠΙΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΠΙΟ ΕΝΤΑΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ
Όπως ενημερώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία, διενεργούνται επιτόπιοι έλεγχοι στις εγκαταστάσεις του φορέα που γίνεται η τυποποίηση, η συσκευασία και η αποθήκευση των προϊόντων. Κάθε παρτίδα συνοδεύεται με δελτίο ανάλυσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων. «Επειδή η διανομή ασφαών προϊόντων στους μαθητές των δημοτικών σχολείων είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα, το ΥΠΑΑΤ αντέδρασε άμεσα, όταν κατά τις πρώτες διανομές αναφέρθηκε ότι σε ορισμένα σχολεία παρουσιάστηκαν προβλήματα», αναφέρει ο κ.Τσαυτάρης και ενημερώνει ότι δόθηκε εντολή για τη διενέργεια έκτακτων επιπρόσθετων ποιοτικών ελέγχων κατά το στάδιο της παραλαβής των προϊόντων από τα σχολεία και πριν τη διάθεση αυτών στους μαθητές. Την αναφορά-καταγγελία είχε καταθέσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, καταγγέλλοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί πολλά κρούσματα ακατάλληλων φρούτων σε δημοτικά σχολεία του Ηρακλείου. Στον βουλευτή έχει απαντήσει εγγράφως ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ενημερώνοντας ότι τον Μάρτιο εκδόθηκε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο τα προϊόντα κατά την παράδοση πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση. Σε διαφορετική περίπτωση ο διευθυντής του σχολείου πρέπει να αρνηθεί την παραλαβή και να επικοινωνήσει άμεσα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας.
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ. ΟΛΟΙ ΤΟ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΖΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΛΙΓΟΙ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ. ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΡΑΓΜΟΣ.
ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΟ ΔΑΣΟΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΟ ΟΡΟΣ
Το μοναδικής ομορφιάς δάσος στο Στρατονικό Όρος με τις υπεραιωνόβιες δρυς και οξιές καθάρισαν εθελοντές, ορειβάτες και μέλη του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης. Οι εθελοντές καθάρισαν όσα σκουπίδια υπήρχαν στο δάσος, όπου αναπτύσσονται αρκετά είδη δρυός, καστανιές, όστριες, φιλύρες, κότινοι και οξιές. Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης, το Στρατονικό Όρος χαρακτηρίζεται από πολλούς οικότοπους που περιλαμβάνουν μεσογειακή μακία βλάστηση, δηλαδή χαμηλά δέντρα τόσο πυκνά μεταξύ τους, που σχηματίζουν ένα τείχος. Επίσης, υπάρχουν μεικτά πλατύφυλλα δάση, χαράδρες και ποτάμια με καταρράκτες. «Αυτό το εκπληκτικό μέρος διάλεξαν ορισμένοι ασυνείδητοι προκειμένου να πετάξουν μπάζα και ό,τι είδους σκουπίδια μπορεί να φανταστεί κανείς. Καθαρίσαμε δυο σημεία της περιοχής, όπου το πρόβλημα ήταν πολύ έντονο» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Φορέα διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης.
ΧΩΡΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ…ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΩΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟ ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟ. ΑΛΛΑ ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΑΓΝΟΟΥΝ.
ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΛΟΓΩ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΚΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Πνίγηκε στα αιωρούμενα σωματίδια η Αθήνα, καθώς η μεταφορά σκόνης από την Αφρική, λόγω των καιρικών συνθηκών, προστέθηκε στους υψηλούς ρύπους της πόλης, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες. Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων διαμέτρου μέχρι 10 μικρά του μέτρου (ΑΣΙΟ) έφτασαν από 82 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στον Πειραιά μέχρι 110 στη Λυκόβρυση! Επόμενες μέρες, σε όλους τους σταθμούς μέτρησης τα ΑΣΙΟ ξεπέρασαν τα όρια. Κυμάνθηκαν από 106 μγρ./κ.μ. στο Μαρούσι έως 160 μγρ./κ.μ. στους Θρακομακεδόνες!
ΓΙΑ ΤΟ ΟΖΟΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ.ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΡΥΠΟΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ.ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ «ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ».