Χωρίς κατηγορία

23-5-2013 TΟ ΠΑΚΟΕ ΟΙΚΟΣΧΟΛΙΑΖΕΙ

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ  ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ… ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ 2012

 

Τα  νερά στις παραλίες της Ελλάδας κατέλαβαν την τέταρτη πανευρωπαϊκή θέση, με βάση την καθαρότητα τους, για το 2012 με ποσοστό 93,3% ανάμεσα σε 29 χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Στην Ελλάδα ελέγχθηκαν συνολικά 2.155 δείγματα, από τα οποία 2.149 αφορούσαν σε θαλάσσια ύδατα και 6 σε λίμνες, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 10,3%   του συνόλου που αξιολογήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, την Ελβετία και την Κροατία. Οι παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση των υδάτων κολύμβησης, είναι να υπάρχει τακτική εξέταση δειγμάτων και να ελέγχεται το μικροβιολογικό φορτίο για την παρουσία εντερόκοκκων και του κολοβακτηριδίου E.Coli. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσαν οι ελληνικές αρχές στην Ε.Ε. «κόκκινη κάρτα» πήραν η Μαρίνα του Πόρτο Καρράς, η παραλία της Αγυιάς στην Πάτρα, η παραλία Δάφνης στην Πάτρα(ξενοδοχείο Τζάκι), η ακτή Μποζαΐτικα στην Πάτρα (ξενοδοχείο Αχάια Μπίτς), η πλάζ Πρόκου στο Γύθειο (Εθνικό Στάδιο Γυθείου) και η Χώρα-Καμάρα στην Άνδρο. Η Ζακλίν Μαγκλέιντ, διευθύνουσα σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, δήλωσε ότι η γενική ποιότητα των υδάτων κολύμβησης είναι καλή, συμπλήρωσε όμως ότι «υπάρχουν ακόμα μερικά σημεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρύπανσης και οι λουόμενοι πρέπει να αναζητούν πληροφορίες πριν κολυμπήσουν σε αυτά». Ο επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε. Γιάνες Ποτότσνικ, πάντως δήλωσε αισιόδοξος: «Είναι θετικό ότι υπάρχει έστω και οριακή βελτίωση στους δείκτες, σε σύγκριση με το 2011, αλλά δεν πρέπει να αμελούμε ότι πρέπει να υπάρξει συνολική δραστηριοποίηση σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να διασφαλιστεί η θετική αυτή τροχιά και τα επόμενα χρόνια.

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΥΤΑ…ΤΟΥ 2012 ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ.Ο ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΔΩ ΚΑΙ 34 ΧΡΟΝΙΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ- ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 2013 ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ 2012 ΟΙ ΛΟΥΟΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΦΟΒΑ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΟΥΝ      

               

ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ-Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ

Η εγκατάλειψη έχει γίνει συνώνυμο με το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», τη μοναδική «ανάσα» για γειτονικούς πυκνοδομημένους δήμους στο δυτικό λεκανοπέδιο. Επί μήνες, η ΔΕΗ έχει κόψει το ρεύμα, ενώ απλήρωτοι είναι και οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να μένει απροστάτευτο απέναντι σε κάθε λεηλασία. Με έκταση 1.200 στρεμμάτων, λίγο μικρότερο από το Hyde Park του Λονδίνου και έξι φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο, το πάρκο είναι ένας μοναδικός βιότοπος με πέντε τεχνητές λίμνες, γύρω από τις οποίες η Ορνιθολογική Εταιρεία έχει καταγράψει 177 είδη μεταναστευτικών πτηνών. Υπάρχουν ακόμη μικρά κτίσματα που λειτουργούς ως καφέ, ενώ οι παλιοί στάβλοι του Πύργου της Βασιλίσσης, έχουν διαμορφωθεί σε μικρά καταστήματα και λειτουργούν ως οίκο-αγορά. Τα έργα διαμόρφωσης του πάρκου είχαν ολοκληρω θεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, αλλά οι αρμόδιοι του τότε υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ είχαν «ξεχάσει» να ορίσουν φορέα διαχείρισης, Η τελευταία σοβαρή προσπάθεια έγινε στα τέλη του 2009.Άμισθος πρόεδρος ορίστηκε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κ.Σερράος, που παρέλαβε χρέη ύψους 400.000 ευρώ. Ακόμη και το κονδύλι των 50.000 ευρώ που ενέκρινε το Πράσινο Ταμείο δεν μπορεί να εισπραχτεί γιατί ο φορέας δε διαθέτει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα! Σύμπτωμα της εγκατάλειψης είναι και η προχθεσινή επίθεση που δέχθηκε ο αντιπρόεδρος του φορέα διαχείρισης Γιάννης Μιχαλόπουλος από δυο άγνωστα άτομα, για τα οποία αναφέρεται ότι «εκτελούσαν αποστολή».

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΞΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΣΚΟΠΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΤΡΙΤΣΗ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

 

ΤΟ ΣτΕ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 4 ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Με τρεις δικαστικές αποφάσεις το Συμβούλιο της Επικρατείας άνοιξε το δρόμο για να προχωρήσουν κανονικά οι διαγωνιστικές διαδικασίες που σχετίζονται με τη διαχείριση Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην Αττική. Με διαδικασίες εξπρές, αφού προσβαλλόμενες πράξεις εκδόθηκαν στο τέλος του 2012, το ΣτΕ απέρριψε τις αιτιάσεις που πρόβαλαν οι δύο δήμοι κατά της συγκεκριμένης διαδικασίας και τους ισχυρισμούς ότι παραβιάζονται διατάξεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας για τη διαχείριση των αποβλήτων, καθώς και οι συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την προστασία του περιβάλλοντος. Οι υποθέσεις αφορούν το σχεδιασμό κατασκευής αι λειτουργίας τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Κερατέα και Γραμματικό. Το ΣτΕ υπό τον αντιπρόεδρο Σ.Ρίζο έκρινε ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η απαιτούμενη περιβαλλοντική προστασία διασφαλίζεται σε στάδιο πολύ πιο πριν από την έναρξη εκτέλεσης εργασιών για επεξεργασία αποβλήτων.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕΤΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΚΑΤΙ ΤΟ …ΣΩΣΤΟ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η «ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΗΣ»:ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ

Το στόχο να ξεμπλοκάρουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί , να υπάρξει προσέλκυση κεφαλαίων στην ιδιωτική πολεοδόμηση και συνακόλουθα ώθηση στον κλάδο της οικοδομής και τόνωση της απασχόλησης έχει θέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ). Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, στο πλαίσιο της χωροταξικής και πολεοδομικής μεταρρύθμισης προωθούνται λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα των οικοδομικών συνεταιρισμών. Παράλληλα αναθεωρούνται και εξειδικεύονται τα 12 περιφερειακά πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, ώστε να εναρμονίζονται με το Γενικά, αλλά και με τα Ειδικά Πλαίσια, ενώ προχωρά η δημιουργία και λειτουργία «Τράπεζας Γής». Θα πρόκειται για ένα σύγχρονο θεσμό «Αγοράς Δικαιωμάτων Γής», μέσω του οποίου θα μπορεί, μεταξύ άλλων, ένας οικοδομικός συνεταιρισμός ή ιδιώτης πολεοδόμησης, να μεταφέρει συντελεστή δόμησης σε άλλη περιοχή.

ΠΑΛΙ ΘΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΟΥΜΕ.ΑΠΑΛΑΞΤΕ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.ΑΡΚΕΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ