Χωρίς κατηγορία

22-5-2013 ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΟΙΚΟΣΧΟΛΙΑΖΕΙ

ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΙ ΣΤΡΙΦΙ ΑΠΟ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Επιβεβαιώθηκε και με πρόσφατη αυτοψία της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) η εκτεταμένη ρύπανση από κάθε είδους επικίνδυνα απόβλητα, τα οποία έχουν αποτεθεί χύμα στην περιοχή Στρίφι, βόρεια της Ελευσίνας, εντός των Διοικητικών ορίων του δήμου Ελευσίνας. Κατ την αυτοψία διαπιστώθηκε πως σε μεγάλη έκταση(πιθανώς μεγαλύτερη των 200 στρεμμάτων), έχουν αποτεθεί διάσπαρτες μεγάλες ποσότητες στερεών αποβλήτων. Ωστόσο ο δήμος «σιωπά».

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΧΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΕΔΡΕΥΟΥΝ ΕΚΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΚΔΑΥ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΛΛΕΞΕΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ» ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΤΖΙΡΟ.

 

ΚΛΕΙΣΤΟΣ Ο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ

Λουκέτο μπήκε εκ νέου στον ΧΥΤΑ Φυλής μετά τη συνεχιζόμενη αθρόα είσοδο Τσιγγάνων και μεταναστών στον χώρο. «Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Το γαϊτανάκι με την είσοδο όλων των ατόμων στον ΧΥΤΑ πρέπει να σταματήσει» τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του φορέα διαχείρισης (ΕΣΔΝΑ) Γιάννης Σγουρός και υπογράμμισε: «Ο χώρος υγειονομικής ταφής είναι δημόσιος και δεν μπορεί να επικρατούν οι νόμοι της ζούγκλας. Όποιος θέλει ας το καταλάβει». Είναι η Τρίτη φορά εντός του Μαΐου που ο κ. Σγουρός απευθύνει έκκληση προς τους αρμοδίους για τη λήψη μέτρων ενώ ο ΧΥΤΑ είχε χρειαστεί να κλείσει και την προηγούμενη εβδομάδα για τον ίδιο λόγο. «Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια για να αποτραπούν αυτού του είδους τα περιστατικά» επισημαίνεται. Παράλληλα, καταγγέλλεται πως τα άτομα που εισέρχονται παρανόμως στον ΧΥΤΑ προχωρούν και σε κλοπές και αφαιρέσεις υλικών από εγκαταστάσεις του ΕΣΔΝΑ και ιδιωτών, επιφέροντας οικονομική ζημιά και προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΚΟΜΗ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΝΟΡΓΑΝΩΤΗ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΜΕ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΥΡΙΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ;

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ

Απάντηση για τις επικρίσεις που δέχεται το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, σχετικά με την «έμμεση» προώθηση της εκτροπής του Αχελώου, έδωσε χτές ο αναπληρωτής υπουργός, Σταύρος Καλογιάννης. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Τα μόνα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα για τον Αχελώο αφορούν εργασίες συντήρησης ήδη κατασκευασμένων έργων, κατόπιν ειδικής αδείας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)».Ο υπουργός υποστηρίζει ότι η ανάθεση μελέτης για την τροποποίηση του σχεδιασμού για το φράγμα της Συκιάς βασίζεται «στα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τα διαχειριστικά σχέδια των λεκανών απορροής».

ΚΥΡΙΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕ! ΠΟΙΟΝ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΤΕ; ΑΝΑΘΕΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ 50.000 ΕΥΡΩ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ. ΑΡΑΓΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΑΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ;

 

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΕΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟ «ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»

Θέμα με την υπόθεση της μη απόδοσης τελών της «Χόχτιφ» στον Δήμο Σπάτων από  τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη. Με  απάντηση της όμως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Αναφέρει ότι η επιβολή τελών γίνεται για δυο λόγους. Ο ένας είναι για τέλη  περισυλλογής και μεταφοράς απορριμμάτων και ο δεύτερος για περιβαλλοντική επιβάρυνση των πέριξ του αεροδρομίου περιοχών λόγω της πυκνής και αυξημένης κίνησης οχημάτων. Για το πρώτο το αεροδρόμιο δεν υποχρεούται να καταβάλει τέλη καθώς διαθέτει δικά του συνεργεία για συλλογή των απορριμμάτων. Ωστόσο για το δεύτερο σκέλος μπορεί να υπάρξει διεκδίκηση τελών, αφού όμως προηγηθεί ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Μεταφορών που θα καθορίζει τη διαδικασία επιβολής και είσπραξης ανταποδοτικών τελών από τους Δήμους Σπάτων, Παιανίας, Μαρκοπούλου, Μεσογαίας, Αρτέμιδας, Ραφήνας, Κορωπίου και όποιου άλλου δικαιούχου ΟΤΑ εμφανιστεί σε βάρος του αεροδρομίου. Η ΚΥΑ όμως ακόμη δεν έχει εκδοθεί. Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής                Δ. Καλογερόπουλος ξεκίνησε τη διαδικασία για να υπάρξει άμεσα αυτή η ΚΥΑ που καθυστερεί εδώ και 12 χρόνια επειδή κανένας δεν ενδιαφέρθηκε.

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ΠΩΣ Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ-ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΤΙΝΟΣ ΦΩΝΑΖΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ-. ΤΩΡΑ ΞΕΡΕΙ ΠΟΣΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ Η ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΥΡΙΕ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΕ;

 

 

Η ΚΡΗΤΗ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΣΑΧΑΡΑ

Σε Σαχάρα απειλείται να μετατραπεί η Κρήτη λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας που πλήττει τους τελευταίους μήνες την υπαιθρο. Οι επιπτώσεις στις καλλιέργειες ελιάς, των εσπεριδοειδοών και του αβοκάντο είναι έκδηλες, ενώ σε όλο και περισσότερες περιοχές της Κρήτης παρατηρείται το φαινόμενο της ερημοποίησης εξαιτίας της σταδιακής αλλά σταθερής υποβάθμισης των εδαφών. Οι προβλέψεις για τις επόμενες δεκαετίες είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες. Προβλέπεται αύξηση κατά 50% των θερμών και ξηρών ημερών για την περίοδο 2021-2050 και 100% μεταξύ 2071-2100, με τις ημέρες καύσωνα να πενταπλασιάζονται μέχρι το 2100 και τα δάση να αντιμετωπίζουν άμεση απειλή πυρκαγιάς για 30 επιπλέον ημέρες σε σχέση με σήμερα. Όπως επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, «το 41,3% της έκτασης του Νομού είναι σε κρίσιμη κατάσταση, και λόγω της απώλειας φυτοκάλυψης, εκτίθεται σε μεγαλύτερη διάβρωση, Αντίστοιχα, το 49,1% του νομού Χανίων συνιστά περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές που απειλούνται από την ερημοποίηση κάτω από σημαντική κλιματική αλλαγή». «Απέχουμε μόλις 400 χιλιόμετρα από τη Σαχάρα» λέει ο Νίκος Νικολαΐδης, αναπληρωτής πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος. «Πρόκειται, δηλαδή, για μια περιοχή μεταβαλλόμενη». «Το 2013 είναι  μέχρι στιγμής ένα ξηρό έτος, σε επίπεδα πολύ πιο χαμηλά από τον μέσο όρο. Από τον Ιανουάριο και μετά, η μείωση των βροχοπτώσεων στο νησί είναι δραματική και μπορεί να συγκριθεί μόνο με την εκτεταμένη λειψυδρία του 1990-1992», σημειώνει ο κ. Χαρτζουλάκης. «Ειδικά για την περίοδο Οκτωβρίου 2012- Απριλίου 2013 η μέση θερμοκρασία στον νομό Χανίων σημείωσε άνοδο κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου, ενώ η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα από το 987 μέχρι και σήμερα έχει αυξηθεί από 335 ppm σε 337-390 ppm». «Είναι μια από τις χειρότερες χρονιές για την Κρήτη», συμπληρώνει ο βιολόγος Καλούστ Παραγκαμιάν, υπεύθυνος του προγράμματος νησιωτικών υγροτόπων του WWF Ελλάς. «Φέτος είχαμε πολύ λίγα χιόνια και ζεστό χειμώνα, επομένως δε θα έχουμε πολλά υπόγεια νερά, θα μειωθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και δε θα υπάρχουν πηγές», συμπληρώνει ο βιολόγος Μιχάλης Δρετάκης, ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΡΩΤΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΨΑΝΤΕΣ. ΑΡΑΓΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΜΟΥΘ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΟΙ ΑΝΑΚΛΗΜΕΝΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΝΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ.ΓΙ’ ΑΥΤΑ ΟΛΑ ΚΑΜΜΙΑ ΝΥΞΗ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΒΑΘΕΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ.