Χωρίς κατηγορία

16-5-2013 ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΟΙΚΟΣΧΟΛΙΑΖΕΙ

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επικύρωσε σήμερα τα μέτρα που αποσκοπούν στην καλύτερη πληροφόρηση των καταναλωτών όσον αφορά το ελαιόλαδο που θα επιτευχθεί με τη βελτίωση των ετικετών από την 1η Ιανουαρίου 2014. Οι ετικέτες θα πρέπει να αναγράφουν, πιο ευδιάκριτα και ευανάγνωστα, την ονομασία και την προέλευση του προϊόντος. Στα μπουκάλια του ελαιολάδου που χρησιμοποιούνται από τους πελάτες εστιατορίων θα εφαρμοστεί ένα σύστημα που θα τους επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση τους αφού καταναλωθεί το περιεχόμενο που αναγράφεται στην ετικέτα. Άλλα μέτρα προβλέπουν την ένταση των ελέγχων για την ποιότητα του ελαιολάδου από το 2014 καθώς και την ενίσχυση των κυρώσεων στην περίπτωση νοθείας του προϊόντος.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΠΟΥ ΕΥΤΥΧΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ

3.500.000 € ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗ ΒΙΠΕΘ

Έπεσαν χθες το πρωί στο Διοικητήριο, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρου Καράογλου, οι υπογραφές για την αναβάθμιση της μονάδας κατεργασίας αποβλήτων της βιομηχανικής περιοχής Θεσσαλονίκης από τις διοικήσεις των ΕΤΒΑ, ΒΙΠΕ ΑΕ και ΕΥΑΘ Παγίων. Το ποσό που εξασφαλίστηκε για το έργο είναι 3.500.000 € και η ολοκλήρωσή του δε θα υπερβεί τους 36 μήνες. «Βάζουμε στόχο να ολοκληρωθούν νωρίτερα οι εργασίες, ίσως και στον μισό χρόνο που απαιτείται από το τελικό χρονοδιάγραμμα» σημείωσε ο κ.Καράογλου. Ο υπουργός τόνισε ότι «Με την ολοκλήρωση του έργου συμβάλλουμε στον καθαρισμό και στην προστασία του Θερμαϊκού Κόλπου, καθώς και όλης της ευρύτερης περιοχής αυτού του ιδιαίτερου οικοσυστήματος. Λύνονται πρακτικά λειτουργικά προβλήματα της ΒΙΠΕΘ και παρέχονται τα εχέγγυα για να αναπτυχθούν νέες επιχειρηματικές δράσεις σε αυτήν και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της».

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΥΧΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΕΡΓΑ, ΓΙΑΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΗΔΗ ΜΕΤΡΑΕΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ

Η «ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ» ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ

ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Κυριακή 12 Μαΐου. Εδώ και καιρό μακριά από την «πολιτική σκηνή», ο Χρήστος Παπουτσής και ο Γιάννης Ραγκούσης κάθονται αναπαυτικά μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης λίγο πριν την έναρξη των κεντρικών δελτίων ειδήσεων των οκτώ. Πρώτο θέμα , ακόμα μια φορά, τα σοβαρά επεισόδια στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Ο συνήθης απολογισμός κάνει λόγο για προσαγωγές διαδηλωτών, καθώς και τον τραυματισμό οκτώ αστυνομικών από σκάγια κυνηγετικής καραμπίνας! Οι κάτοικοι της Ιερισσού και της Κάτω Παναγιάς μιλούν για προβοκάτσια, που σκοπό έχει να πλήξει το δίκαιο αγώνα τους ενάντια στην επερχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή από τη λειτουργία του εργοταξίου της «Ελληνικός Χρυσός». Την αρχική χαλαρή διάθεση των κυρίων Παπουτσή και Ραγκούση διαδέχεται ένα έντονο σφίξιμο στο στομάχι και η μνήμη του μπαίνει στη «μηχανή του χρόνου» επιστρέφοντας στο πρώτο τεράμηνο του 2011. Τότε που οι… «Γαλάτες της Κερατέας» όρθωσαν το ανάστημά τους μπροστά στα κοινά σχέδια πολιτείας και επιχειρηματιών για τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου. Έπειτα από 140 μέρες οδομαχιών, στις 19 Απριλίου 2011, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν από την Κερατέα, συμφωνώντας σε μια άτυπη εκεχειρία με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής Κώστα Λεβέντη και τον μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο. Εκείνη η πρωτοβουλία του Παπουτσή δεν άρεσε καθόλου στον –τότε υπουργό Εσωτερικών- Ραγκούση, ο οποίος επέμενε στη δυναμική παρουσία των ΜΑΤ στην περιοχή. «Θυσία» κατ’αρχήν στον… βωμό της «υλοποίησης μιας επένδυσης ιδιαίτερα συμφέρουσας για την ελληνική οικονομία», όπως είχε αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 24 Ιουλίου του 2012, απορρίπτοντας την προσφυγή των κατοίκων της Ιερισσού και της Μ. Παναγιάς, που ζητούσαν τη διακοπή των έργων εκμετάλλευσης των μεταλλείων χρυσού, ως δραστηριότητα επικίνδυνη για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. «Θυσία» όμως και στον… βωμό τον πολιτικών φιλοδοξιών του υπουργού Δημόσιας Τάξης, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να στιγματιστεί η εικόνα του στο Μεγαρο Μαξίμου ,ως του υπουργού που απέτυχε να προστατέψει μια επένδυση δισεκατομμυρίων ευρώ, «ανάσα» για τη μαστιζόμενη από την κρίση ελληνική οικονομία.

Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ: ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΝΕΟΣ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩ

Σε μια συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη για το ίδιο θέμα διαβάσαμε τα λόγια: «Ειδικά για τους Έλληνες που έχουν την ευλογία να ζουν σε ένα φυσικό περιβάλλον θεϊκού κάλλους, η αγάπη, ο σεβασμός και η προστασία της φύσης πρέπει να είναι το πρώτο και σπουδαιότερο καθήκον. Έχω δηλώσει για το Αιγαίο ότι θα πρέπει να παραμείνει αλώβητο από αναζητήσεις, εξορύξεις και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εκτιμώντας ότι η φυσική ομορφιά του είναι απείρως πιο πολύτιμη από οποιαδήποτε οικονομική ωφέλεια. Κάτω από το πρίσμα αυτό θεωρώ ότι στην Ιερισσό διαπράττεται ένα αποτρόπαιο εθνικό έγκλημα για το οποίο οι υπεύθυνοι κάποτε θα δώσουν λόγο. Επισυνάπτω την μελέτη μου με θέμα την «Λαϊκή Επιτροπή» που είναι αποκύημα της προσωπικής μου πείρας ως Βουλευτή της Β’ Πειραιώς. Στην Δραπετσώνα από το εργοστάσιο τσιμέντου και στο Κερατσίνι από την Ηλεκτρική που εξέπεμπε δηλητηριώδη αέρια. Δώσαμε σκληρές μάχες, συχνά σώμα με σώμα με τις διωκτικές δυνάμεις. Και τελικά νικήσαμε! Στα 1965, δηλαδή σε πολύ δύσκολους καιρούς. Πώς να μη χαιρετήσω το γεγονός ότι η Ιερισσός έγινε μια τεράστια Λαϊκή Επιτροπή με θάρρος, πίστη, δυναμισμό και αυτοθυσία; Γι΄ αυτό και έχει λυσσάξει κυριολεκτικά η εξουσία. Εάν ήμουν νέος, θα πήγαινα να αγωνιστώ μαζί τους».

Η ΕΥΡΩΠΗ «ΣΚΟΥΡΙΑΖΕΙ» ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ

Χαλκιδική, Γαλικία, Ρόσα Μοστάνα. Τρείς περιοχές σε ευρωπαϊκό έδαφος που δέχονται σφοδρή επίθεση σύγχρονων χρυσοθήρων. Τρεις περιοχές-θύματα της διαπλοκής και της απόλυτης κερδοσκοπίας πολυεθνικών, στις οποίες οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί για τις περιβαλλοντοκτόνες εξορύξεις χρυσού και δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τον τόπο τους από τη βέβαιη καταστροφή που τους υπόσχονται με αντάλλαγμα μερικές θέσεις εργασίας τους χαλεπούς αυτούς καιρούς. Εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης και ύφεσης, με την τιμή του χρυσού να παραμένει στα ύψη, η επιδημία των εξορύξεων χτυπά την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σουηδία και άλλες χώρες. Για τα σχέδια της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής, αλλά και για το ιστορικό της εν λόγω «επένδυσης» που κρύβει μεγάλη διαπλοκή και αδιαφάνεια, μίλησαν αναλυτικά η βουλευτής Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέζη, ο καθηγητής εδαφολογίας Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, ο χημικός μηχανικός και μέλος της επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ που συνέταξε την αρνητική γνωμοδότηση για περιβαλλοντική μελέτη της επένδυσης Νίκος Μοσχούδης, η χημικός της ΠΚΜ Αθηνά Παναγιώτου, ο δημοτικός σύμβουλος δήμου Αριστοτέλη Κώστας Ευθυμίου και οι κάτοικοι, μέλη του κινήματος ενάντια στα μεταλλεία χρυσού Τόσκας Λάζαρος, Μελαχρινή Λιάκου και Λένα Παναγιωτοπούλου. Μίλησαν για το αρχέγονο δάσος του Κάκκαβου, για τα αιωνόβια δέντρα που ξεριζώνονται και θάβονται, τις μάχες με τα ΜΑΤ, τις συλλήψεις και τις φυλακίσεις με χαλκευμένα στοιχεία. Μίλησαν για το ¨δόγμα του σοκ¨ που εφαρμόζεται στη Χαλκιδική, για τους 84 τόνους του θανατηφόρου κυανίου ετησίως που θα συγκεντρώνονται στις τεράστιες λίμνες αποβλήτων κ.α. Στη συνέχεια, μίλησαν κάτοικοι της Γαλικίας, που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα στο Κοσκουέστο και στη Ριμπέιρα. Μπορεί Ισπανοί και Έλληνες να μιλάνε διαφορετικές γλώσσες, όμως η περιγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των εξορύξεων χρυσού ήταν η ίδια. Η Α. Μιράντα, ευρωβουλευτής των Πρασίνων, τόνισε, ότι το θέμα της εξόρυξης χρυσού δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Ισπανία, αλλά «πρόκειται για θέμα οικονομικής και στρατηγικής. Εξαγοράζουν ανθρώπους προσφέροντάς τους εργασία». Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο Ρουμάνος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Β.Μποστινάρι, οποίος αναφέρθηκε στην υπόθεση της Ρόσα Μοστάνα στη χώρα του. Ο ευρωβουλευτής και εισηγητής της γνωμοδοτικής έκθεσης για τις πρώτες ύλες Ρ.Μποτικόφερ αναφέρθηκε στις κοινωνικές συγκρούσεις που άρχισαν πλέον και στη νότια Σουηδία για την επέκταση των εξορύξεων. Από το κόμμα των Πρασίνων έλαβε το λόγο και ο Έλληνας ευρωβουλευτής Ν.Χρυσόγελος, που τόνισε την ανάγκη ολιστικής προσέγγισης του προβλήματος των εξορύξεων.

 

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΣΤΗΝ ΩΜΗ ΒΙΑ ΑΠ’ ΟΠΟΥ Κ ΝΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ- ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΜΟΥΘ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ ΤΟΥ «ΒΟΛΕΥΤΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ» ΗΤΑΝ ΟΙ ΜΙΖΕΣ ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ- ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ- 100% ΜΕΙΟΝ…ΚΑΤΙΤΙ ΠΟΥΛΑΝΕ- ΚΑΝΑΔΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Κ Ο ΛΟΓΟΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΘΕΙ ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ.