Χωρίς κατηγορία

14-5-2013 TO ΠΑΚΟΕ ΟΙΚΟΣΧΟΛΙΑΖΕΙ

 

 

ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΣΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Διατροφικό σκάνδαλο στην Ελλάδα καταγγέλλει η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace. Επικίνδυνα φυτοφάρμακα-ορισμένα εκ των οποίων έχουν απαγορευτεί  καθώς ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις και βλαπτική επίδραση στα έμβρυα- εντοπίστηκαν σε μήλα, μπανάνες, καρότα, κρεμμύδια και κολοκύθια που πωλούνται στη χώρα μας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση μιας από τις ουσίες που ανιχνεύθηκαν, της Flufenoxuron, η οποία πλέον έχει άδεια χρήσης ως συντηρητικό ξύλου. Ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα, ήταν ο εντοπισμός επικίνδυνων φυτοφαρμάκων που ενώ έχουν απαγορευτεί από την ΕΕ, φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν με βάση τα παραθυράκια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τα οποία «νομιμοποιούν» παράνομες προσωρινές άδειες για 120 ημέρες. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν σε ανεξάρτητο διαπιστευμένο εργαστήριο και αφορούσαν 15 προϊόντα ελληνικής προέλευσης και 9 προϊόντα εισαγωγής, ενώ συνολικά βρέθηκαν 27 διαφορετικές χημικές δραστικές ουσίες. Όσο για τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια, η θέση της Greenpeace είναι σαφής. Ουσίες οι οποίες περιγράφονται ως ύποπτες καρκινογένεσης, εξαιρετικά τοξικές και οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και το περιβάλλον, δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε ως ίχνη. Για τον λόγο αυτόν, η υπεύθυνη για θέματα Βιώσιμης Γεωργίας από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace Ε.Δανάλη, ζητά από την κυβέρνηση και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α,Τσαυτάρη, «να αναλάβουν δράση για την προστασία των αγροτών και των καταναλωτών, οι οποίοι βρίσκονται ανυπεράσπιστοι μπροστά στην αισχροκέρδεια των αγροχημικών εταιρειών ενώ παράλληλα δεν έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν επαρκώς».

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ, ΜΕ ΤΟ ΤΕΜΙΚ(ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΤΥΦΛΩΣΕ 4.500 ΣΤΗΝ ΜΟΜΠΑΛ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ) ΚΑΙ ΣΤ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ. ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤ’ΑΡΧΗΝ ΟΙ ΑΓΡΟΧΗΜΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΕΑΝ ΟΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ, ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟ ΚΑΚΟ ΔΕ ΘΑ ΕΦΤΑΝΕ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ. ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ «ΑΠΟΣΤΗΜΑ» ΤΟΥ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΙ-ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ.

ΤΟ ΜΠΙΦΤΕΚΙ –ΦΡΑΝΚΕΣΤΑΙΝ ΑΠΟ ΜΥΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ!

Ολλανδός επιστήμονας δημιούργησε το πρώτο μπιφτέκι που είναι φτιαγμένο από μυϊκό ιστό μοσχαριού, ο οποίος καλλιεργήθηκε στο εργαστήριο! Το μπιφτέκι «φρανκεστάιν», όπως υποστηρίζει ο δρ Μάρκ Πόστ, είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον, δεν είναι προϊόν βάναυσης μεταχείρισης και δολοφονίας των ζώων, ενώ μπορεί να αποτελέσει και λύση στις επισιτιστικές κρίσεις. Ο δρ Ποστ δήλωσε ότι σε ανεπίσημες δοκιμές που έκανε ο ίδιος διαπίστωσε ότι το…in vitro μπιφτέκι ακόμα και χωρίς λίπος, «έχει αρκετά καλή γεύση».

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΧΘΕΙ Ο ΜΥΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΕΑΝ Ο ΙΣΤΟΣ ΑΥΤΟΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΝΤΟΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ; ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΣ Η ΟΧΙ;

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ- ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δυναμικά παρεμβαίνει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να εφαρμοστούν με αυστηρότητα οι νόμοι  για την προστασία του περιβάλλοντος και να τιμωρηθούν όσοι ρυπαίνουν παραλίες, αιγιαλούς, δάση, επιχειρώντας ταυτόχρονα να περιορίσει και το φαινόμενο της ηχορύπανσης εν όψει της τουριστικής περιόδου. Σε σχετικό έγγραφο ο εισαγγελέας ΑΠ Ιω. Τεντές επισημαίνει εν όψει της θερινής περιόδου ότι με την αυξημένη τουριστική κίνηση παρατηρούνται συχνότερα προσβολές περιβαλλοντικών αγαθών και κοινόχρηστων πραγμάτων. Γι’ αυτό ζητεί να διώκονται άμεσα οι παραβάτες και να εφαρμόζονται αυστηρά οι νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος από την ηχορύπανση, κάθε είδους απόβλητα κλπ. καθώς και για την προστασία των αιγιαλών, των παραλιών, των δασών, αλλά και κάθε δημόσιας κτήσης.

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΕΝΤΕ ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΩΝΥΜΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ, ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΙΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΡΥΠΩΝ ΑΠΟ ΑΣΥΔΟΤΟΥΣ «ΔΗΘΕΝ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥΣ.