ΣΥΡΙζα : «φυτευουν» νεουσ χυτα για να εξυπηρετησουν εργολαβουσ

Οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο χαρακτηρίζουν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ το κυβερνητικό σχέδιο για τις ΣΔΙΤ στη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας. Υπογραμμίζουν ότι «ακολουθούνται κοντόφθαλμες, ευκαιριακές πολιτικές, που αποκλείουν τον κοινωνικό έλεγχο και τη συμμετοχή των πολιτών, ενώ οι σχεδιασμοί δεν έγιναν με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και του δημόσιου συμφέροντος, αλλά με βάση μικροκομματικές σκοπιμότητες και υπολογισμούς, που καθοδηγήθηκαν από εργολαβικά συμφέροντα». Σημειώνουν δε: «Με αυτές τις πολιτικές, φτάσαμε στο επίπεδο να κατασπαταλήσουμε εκατομμύρια κοινοτικών και εθνικών πόρων, να «φυτεύουμε» νέους ΧΥΤΑ/Υ, ανεβάζοντας τους τζίρους των εργολάβων, αλλά και προκαλώντας τεράστια κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα». Μεταξύ των κραυγαλέων περιπτώσεων καταγράφονται ο ΧΥΤΑ Γραμματικού, ο ΧΥΤΑ Ζακύνθου, ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης και ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Σημειώνεται δε ότι αναμένεται και επίσκεψη διερευνητικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 28-30 Μαΐου στην Ελλάδα για να εξετάσει σχετικές καταγγελίες, ύστερα και από σχετικές παρεμβάσεις στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του ευρωβουλευτή Ν.Χουντή.

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ «ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ» ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΟΞΥΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΜΒΛΥΝΕΤΑΙ.

 

ΤΟ ΡΟΚΑΝΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες της Ευρώπης όπου, ήδη από τον 19ο αιώνα, καθιερώθηκαν νομοθεσίες για την προστασία, τόσο του ιστορικού, όσο και του φυσικού περιβάλλοντος (μνημεία, οικισμοί, δάση κλπ.).Ταυτόχρονα όμως , σε καμία άλλη χώρα η νομοθεσία αυτή δε βρέθηκε να μην εφαρμόζεται στον βαθμό που τούτο συμβαίνει ακόμα στην Ελλάδα, ενώ και σε καμία άλλη χώρα οι ποικίλες πολιτικές ηγεσίες δε βρέθηκε να έχουν τόσο «αχώνευτο» το περιβάλλον. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες με τη μοναδική εξαίρεση των Γ. Τρυπάνη(ΥΠ.ΠΟ), Στ.Μάνου και Αντ.Τρίτση (ΥΧΟΠ), στα δυο συναρμόδια υπουργεία πέρασαν πολιτικά υπεύθυνοι οι οποίοι, όταν δεν εφάρμοσαν πολιτική εχθρική για το περιβάλλον, απέδειξαν την πλήρη ασχετοσύνη τους. Η θλιβερή τροπολογία, πριν τα μεσάνυχτα της 28/4, για αιγιαλό και παραλία είναι το τελευταίο προϊόν αυτής της νέας πορείας. Είχε προηγηθεί η υποβάθμιση του υπουργείου Πολιτισμού σε υφυπουργείο και η ουσιαστική εξουδετέρωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, πρώτα με τη συνένωση σε αυτό του ανταγωνιστικού τομέα της Ενέργειας και έπειτα με την-στην πράξη- πλήρη υποβάθμισή του σε «τρίτης κατηγορίας» διοικητική μονάδα. Αυτά που συνέβησαν και συμβαίνουν επί Μπιρμπίλη- Γ. Παπακωνσταντίνου- Ν.Σηφουνάκη και των διαδόχων τους έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Το απόγειο των προ ημερών «νομοθετικών πρωτοβουλιών» είναι οι προταθείσες νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα, η τύπου φαστ τρακ (δήθεν) διαβούλευση για το οποίο έληξε στις 27 Απριλίου. Μια άλλη πολύ χαρακτηριστική πρωτοβουλία ήταν οι αποφάσεις πριν από μερικές εβδομάδες, για τα θέμα της εκτροπής του Αχελώου. Ενώ στις 15 Φεβρουαρίου δικάσαμε στο ΣτΕ, για πολλοστή φορά, το θέμα αυτό και ενώ απορρίφθηκε το αίτημα του Δημοσίου και των συν αυτών για αναβολή, διατέθηκαν λίγες μέρες μετά 9,5 εκατ.ευρώ για προσωρινή στήριξη της σήραγγας εκτροπής, άλλο κονδύλι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για νέα περιβαλλοντική μελέτη, ενώ υπογράφηκαν και τα σχέδια διαχείρισης υδάτων, όπου «κατά παραγγελία» η εκτροπή θεωρείται… βέλτιστη «λύση». Από το 1994, οπότε η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε οριστικά τη χρηματοδότηση της εκτροπής, εξακολουθεί μα εγγράφεται αδιατάρακτα στον εθνικό προϋπολογισμό το… ευτελές ποσό των… 500 εκατ. ευρώ  για την εκτροπή του Αχελώου. Κατά τα άλλα γίνεται προσπάθεια «συμμαζέματος» της σπατάλης, σε συνδυασμό με τις μειώσεις μισθών, συντάξεων, αλλά και με τη δημιουργία δημοσίων και ιδιωτικών συσσιτίων για του χιλιάδες πληττομένους από την άγρια οικονομική πολιτική.

ΕΜΕΙΣ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΙ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ: ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ Η ΦΥΣΗ ΕΔΩΣΕ ΟΛΑ ΤΗΣ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ, ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΓΕΙΟ ΠΛΟΥΤΟ ΜΑΣ;ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ.

«ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ» ΟΙ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΙ

Μεγάλη μείωση κατέγραψαν την περασμένη χρονιά οι ποσότητες τω αποβλήτων συσκευασίας που ανακυκλώθηκαν μέσω του συστήματος των μπλε κάδων. Το 2012 ανακυκλώθηκαν συνολικά 11% λιγότερες συσκευασίες σε σχέση με το 2011, ενώ το 31% έφθασε η μείωση συγκριτικά με το 2008. Η εταιρεία αποδίδει τη σημαντική μείωση στην οικονομική κρίση, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης. Ωστόσο, την κατάσταση επιδεινώνει η έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών για την ανακύκλωση που έχει ως αποτέλεσμα  την «επιμόλυνση» των μπλε κάδων με συμβατικά απορρίμματα, αλλά και η άνιση κατανομή των μπλε κάδων στις γειτονιές. Σήμερα το σύστημα του μπλε κάδου έχει αναπτυχθεί σε 24 νησιά εκτός από την Κρήτη, και έως το τέλος του 2012 συνολικά με το σύστημα ήταν συμβεβλημένοι 240 ΟΤΑ και 1.720 επιχειρήσεις. Οι κάδοι έχουν φτάσει τους 138.000 και τα οχήματα ανακύκλωσης τα 400. Επιπρόσθετα στο τέλος του 2012 λειτουργούσαν 28 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών(ΚΔΑΥ). Ο γενικός Διευθυντής της ΕΕΑΑ, Γιάννης Ρίζος, τόνισε ότι «Η καθημερινή υιοθέτηση της ορθής συμμετοχής στην ανακύκλωση πρέπει να αποτελεί συνειδητή ατομική επιλογή κάθε πολίτη που τον ενδιαφέρει το μέλλον του και φροντίζει το φυσικό περιβάλλον. Χρειάζεται προσπάθεια απ’όλους μας για να γίνει καλύτερος ο κόσμος που θα ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας».

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΉΜΑΤΟΣ. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ. ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΡΗΤΑ Η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΚΟΕ.