Χωρίς κατηγορία

9-5-2013 ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΟΙΚΟΣΧΟΛΙΑΖΕΙ

 

 

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΣΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ ΜΕ ΤΟ ΣτΕ… ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΙΟΥ

Ανεμπόδιστη συνεχίζεται η ροή δημοσίου χρήματος για την εκτροπή του Αχελώου. Προ ημερών, το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών ανέθεσε σε εξωτερικό σύμβουλο μελέτη για το ημιτελές φράγμα της Συκιάς, η κατασκευή του οποίου είχε διακοπεί από το 2010 με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η απόφαση του υπουργείου, την οποία υπέγραψε την Μεγ.Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, αφορά τη διάθεση 50.000 ευρώ σε ιδιώτη μελετητή για την «εξέταση και διερεύνηση της τροποποίησης του υφιστάμενου σχεδιασμού του φράγματος Συκιάς στον ποταμό Αχελώο». «Ο ενδεχόμενος τροποποιημένος σχεδιασμός του φράγματος θα πρέπει να μελετηθεί σε επίπεδο κατάλληλο για την απαιτούμενη σύνταξη της νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την έκδοση των νέων περιβαλλοντικών όρων», αναφέρεται στην απόφαση. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το φράγμα της Συκιάς θα είχε ύψος 165μ. και χωρητικότητα 530 εκατ.κ.μ.νερού. Η κατασκευή του διεκόπη το 2010 με απόφαση του ΣτΕ, όταν τα έργα βρίσκονταν ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Πρόκειται για την τρίτη απόφαση, σε διάστημα μόλις λίγων μηνών, σχετικά με την εκτροπή του Αχελώου. Προηγήθηκαν τον Μάρτιο η χορήγηση παράτασης στον εργολάβο που έχει αναλάβει τη στήριξη της σήραγγας εκτροπής και η ανάθεση οικολογικής μελέτης που θα στηρίξει τις νέες αδειοδοτήσεις του έργου. Με τις αποφάσεις αυτές το υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει… να ερμηνεύσει τις παρατηρήσεις του Ευρωδικαστηρίου, μη λαμβάνοντας υπόψη του το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο δεν έχει ακόμα εκδώσει απόφαση.

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΚΑ, ΕΠΙ ΣΟΥΦΛΙΑ, ΔΙΑΦΗΜΙΖΕ ΤΟΤΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ. ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΑΥΤΗΝ. ΤΩΡΑ, ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ, ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΚΤΙΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟ ΣτΕ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΚΥΟΦΟΡΕΙΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 25 ΧΡΟΝΙΑ, ΕΧΟΥΝ ΠΕΤΑΧΤΕΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΡΙΑΚΟΣΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ. ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΛΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΑΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ.

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΣ ΠΟΣΗ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΕ ΔΥΟ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Επιβαρυμένο με επικίνδυνα κολοβακτηρίδια και εξασθενές χρώμιο είναι το νερό που πίνουν εδώ και μήνες οι κάτοικοι των χωριών της Βόρειας Εύβοιας Κηρίνθου και Κρύας Βρύσης. Αυτό επιβεβαίωσε και η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας στις πρόσφατες αναλύσεις από τις οποίες πραγματοποίησε μετά τις καταγγελίες της Λαϊκής Επιτροπής της περιοχής στις 18 Φλεβάρη και στις 29 Μάρτη, τόσο δημόσια, όσο και στη δημοτική Αρχή Κηρέως. Μετά τη διαπίστωση του προβλήματος, στις 5 Απρίλη, πραγματοποιήθηκε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που κατέληξε στην εξής απόφαση: «Η κοινότητα της Κηρίνθου και το χωριό της Κρύας Βρύσης να τροφοδοτηθούν με εμφιαλωμένα νερά μέχρι να έρθουν και οι καινούργιες αναλύσεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Να τοιχοκολληθούν  ανακοινώσεις σχετικα με την επικινδυνότητα του νερού και να ενημερωθούν όλοι οι κάτοικοι». Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς Ελλάδας σε ανακοίνωσή της «μέχρι σήμερα ο Δήμαρχος και οι αρμόδιοι δημοτικοί παράγοντες δεν έκαναν τίποτε για την υλοποίησης της συγκεκριμένης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Απλά, αξιοποιώντας απόψεις κάποιου ιδιωτικού εργαστηρίου επιχειρούν με κάθε τρόπο να αμφισβητήσουν την κατάσταση». Σε αυτά τα πλαίσια, σαν Λαϊκή Συσπείρωση, καλούμε κάθε υπεύθυνο να αναλάβει τις ευθύνες του και φυσικά να εργαστεί ια την υλοποίηση της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Καλούμε το λαό της περιοχής να κατανοήσει τη σημασία του προβλήματος και να δράσει για να εξασφαλίσει όσα δικαιούται και του ανήκουν.

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΙΧΕ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΕΡΙΣΥ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΧΩΡΙΑ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΟΞΥ. ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΤΕΥΧΟΣ(WWW.PAKOE.GR)

 

Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Σε ακόμα χειρότερη κατάσταση από την περίοδο που τόνοι σκουπιδιών κατακρημνίστηκαν, φτάνοντας στη θάλασσα, βρίσκεται σήμερα η χωματερή της Άνδρου. Οι Αρχές του νησιού δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στην αποκομιδή των απορριμμάτων που κατέκλυσαν μια ολόκληρη πλαγιά, αλλά και την κοντινή παραλία του Σχοινιά. Επιπλέον, αν και έχουν ξοδευτεί περισσότερα από 500.000 ευρώ για να αγοραστεί δεμοτοποιητής απορριμμάτων, αλλά και για να μισθωθεί ο χώρος που αυτός έχει τοποθετηθεί, τα σκουπίδια εξακολουθούν να απορρίπτονται στον ίδιο ακατάλληλο, επιβαρυμένο χώρο. Όπως αποκαλύπτει έκθεση αυτοψίας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου, ο δήμος Άνδρου συνεχίζει να χρησιμοποιεί μέχρι και σήμερα την παράνομη χωματερή στη θέση Σταυροπέδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος νέας κατάρρευσης. Το έγγραφο της αυτοψίας από την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου είναι αποκαλυπτικό για την ακαταλληλότητα της χωματερής, που έχει κλίση προς τη θάλασσα. «Οι πρόσφατες απορρίψεις έχουν γίνει πάνω από παρακείμενο ρέμα, σε χώρο που παλαιότερα αποτελούσε οδική πρόσβαση. Η πιθανότητα απότομης καθίζησης, ολίσθησης ή κατάρρευσης των απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα υψηλή» επισημαίνεται στο επίσημο έγγραφο. «Δεν υπάρχει πρόβλεψη για σύστημα συλλογής και απομάκρυνσης από τον εν λόγω χώρο των παραγόμενων στραγγισμάτων, έτσι ώστε ο κίνδυνος μόλυνσης του εδάφους και κατά συνέπεια των υπόγειων νερών να καθίσταται υψηλός». «Δυστυχώς, πάνω από δυο χρόνια μετά την κατάρρευση, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Στην ουσία η παραλία του Σχοινια-όπου είχαν πέσει τα σκουπίδια- αλλά και η Σταυροπέδα, έχουν μετατραπεί σε νεκρές περιοχές στο νησί. Τα σκουπίδια εξακολουθούν να συσσωρεύονται, απειλώντας το περιβάλλον και την υγεία μας», λέει ο Αντώνης Λάβδας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πιτροφού Άνδρου, συμπληρώνοντας ότι στην ίδια περιοχή βρίσκεται ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού. Παράγοντες του δήμου παραδέχονται την προβληματική κατάσταση, δηλώνουν όμως πως δεν υπάρχει κίνδυνος νέας κατολίσθησης, καθώς ο δεματοποιητής θα τεθεί ξανά σε λειτουργία μέσα στο Μάιο. «Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και ο δεματοποιητής θα λειτουργήσει άμεσα. Πρόκειται για προσωρινή λύση, που μας γλιτώνει από τη συσσώρευση νέων όγκων σκουπιδιών στην υφιστάμενη χωματερή και συνεπώς από τον κίνδυνο νέας κατολίσθησης», δηλώνει ο Νίκος Θεολόγος, πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου. Παρ’όλα αυτά, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές αναφέρουν ότι η μόνιμη λύση για τα σκουπίδια της Άνδρου θα αργήσει πολλά χρόνια ακόμα. «Επιθυμία μας είναι να ξεκινήσει η διαδικασία μέσα στο 2013. Γνωρίζουμε όμως ότι θα υπάρξουν προσφυγές», καταλήγει ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου.

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ. «ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ» ΟΜΩΣ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΑΞΟ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΔΕ ΔΙΝΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΟΥΔΕΙΣ.