Χωρίς κατηγορία

2-5-2013 ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΟΙΚΟΣΧΟΛΙΑΖΕΙ

 

ΠΡΟΧΩΡΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ

Στην κατασκευή και λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή του Ελαιώνα αναμένεται να προχωρήσει ο δήμος Αθηναίων, μετά την υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης με τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής. Ο σταθμός προβλέπεται από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής, ενώ το κόστος κατασκευής εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 13,8 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013. Με την ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μείωση του λειτουργικού κόστους, εξοικονόμηση πόρων και σημαντική ελάφρυνση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, καθώς και καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Η απόφαση για την κατασκευή του σταθμού μεταφόρτωσης εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΣΔΝΑ. Η υλοποίηση θα γίνει σύμφωνα με τους εγκριθέντες περιβαλλοντικούς όρους, που προκύπτουν από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία και τη δημοπράτηση ανοιχτού διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού.

ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ. ΤΟ ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ «ΦΩΝΑΖΕΙ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΛΥΠΗΡΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΤΥΠΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΠΑΝΤΟΥ.

 

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΜΕ ATHENS BIOWASTE

Από τα εστιατόρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, ξεκίνησε ο δήμος Αθηναίων το πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης τροφών, στο πλαίσιο του Athens Biowaste, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που στοχεύει στην αξιοποίηση των βιοαποβλήτων. Η διαλογή των υπολειμμάτων τροφών έγινε επί τόπου και ακολούθως απορριμματοφόρο του δήμου, πραγματοποίησε χωριστή αποκομιδή των βιοαποβλήτων, τα οποία εναπόθεσε σε μονάδα κομποστοποίησης. Το παραγόμενο κομπόστ θα χρησιμοποιηθεί στα δημοτικά πάρκα. Το επόμενο διάστημα θα διανεμηθούν σακούλες κομποστοποίησης, καθώς και κάδοι κουζίνας και δρόμου αρχικά σε δυο πιλοτικές περιοχές, στο Γκάζι και στα Άνω Πατήσια.

ΚΑΛΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΕΑΤΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ ΣΤΟ ΡΕΝΤΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΟΝΤΑ. ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΤΟ ΕΙΧΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ.

 

 

ΕΦΕΤ: DNA  ΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΧΟΙΡΙΝΗ ΠΑΡΙΖΑ ΝΙΚΑΣ

Την παρουσία DNA αλόγου και σε αλλαντικό από χοιρινό κρέας ευρείας κατανάλωσης της βιομηχανίας Νίκας ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ. Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ προέβη σε δειγματοληψία βραστής πάριζας με την εμπορική ονομασία «Πάριζα Νίκας για τοστ βραστή από φρέσκο χοιρινό κρέας», στο οποίο μετά από εργαστηριακή ανάλυση ανιχνεύθηκε DNA αλόγου (στο σύνολο του DNA μικρότερο του 1% και μεγαλύτερο του 0,1%). Το δείγμα ήταν από συσκευασία βάρους 3,45 kg (μπαστούνι) και έφερε ημερομηνία λήξης 21.6.2013.

Αραγε ο εφετ δειγματα από την creta farm εχει παρει; ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΠΡΙΝ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΛΗ.

 

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΩΝ

«Νοθευμένα-μη ασφαλή « χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ τα προϊόντα ελαιολάδου με την επωνυμία «ΠΑΡΝΩΝΑΣ» και «ελιαγρος» , απαιτώντας την άμεση απόσυρση τους από την αγορά και καλεί τους καταναλωτές που τα έχουν προμηθευτεί να μην τα καταναλώσουν. Διαπιστώθηκε ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα που διακινούνται με την ένδειξη έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,  ήταν νοθευμένα με σογιέλαιο και ηλιέλαιο τεχνητά κεχρωσμένα.

ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΘΕΛΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ «ΛΑΔΙΑ» ΓΙΑΤΙ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΙΚΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ.

 

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟΥ ΝΕΡΟΥ

Πρόκειται για έναν μύθο που αρχικά στηρίχτηκε στην ακαταλληλότητα δικτύων ύδρευσης, αλλά εξακολουθεί να ισχύει τόσο εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής όσο και του καταιγισμού των διαφημιστικών μηνυμάτων από τη βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού. Το 2012, στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις του εμφιαλωμένου νερού αυξήθηκαν κατά περίπου 7%. Στη Βρετανία το εμφιαλωμένο νερό εξακολουθεί να προσελκύει αγοραστές σε αυξανόμενους ρυθμούς. «Ως έθνος πίνουμε τώρα περισσότερο εμφιαλωμένο νερό σε σχέση με τους χυμούς φρούτων, κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών». Σε ότι αφορά έρευνα που δημοσιεύθηκε στη Γαλλία τον Μάρτιο και αφορούσε αναλύσεις σε 47 ετικέτες εμφιαλωμένων νερών, ευρέως διαθέσιμων στη χώρα, ανακαλύφθηκε ότι στις 10 από αυτές υπήρχαν κατάλοιπα από φάρμακα ή παρασιτοκτόνα. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η παρουσία της ταμοξιφαίνης, μιας συνθετικής ορμόνης που χρησιμοποιείται στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Επιπλέον η παραγωγή των μπουκαλιών του νερού εξαρτάται από το πετρέλαιο. Από την άλλη, από τα δισεκατομμύρια των πλαστικών φιαλών που απορρίπτονται σε ολόκληρο τον κόσμο, μόνο περίπου το ένα τέταρτο ανακυκλώνονται με το μεγαλύτερο μέρος να πηγαίνει σε χώρους υγειονομικής ταφής-όπου το πλαστικό μπορεί να «ζήσει» έως και 400 χρόνια έως ότου αποσυντεθεί- ή σε αποτεφρωντήρες, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την ατμοσφαιρική ρύπανση.

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ (ΜΕΣΑ ΙΟΥΝΙΟΥ) ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΩΝ ΝΕΡΩΝ (25 ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ). ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΠΗΓΕΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΜΕ ΝΕΡΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. ΜΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΤΕΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΟΜΩΣ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ «ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΜΠΟΥΚΑΛΙΟΥ» ΕΙΝΑΙ ΟΞΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΠΕΡΑ ΤΟΥ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ- ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΒΕΒΑΙΑ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ –ΑΝΤΙΜΟΝΙΟ, ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ. Η ΤΑΦΗ ΤΩΝ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΜΠΟΥΚΑΛΙΩΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ.

 

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΞΑΣΘΕΝΟΥΣ ΧΡΩΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

Παρατείνεται η αγωνία των κατοίκων Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου για τις επιπτώσεις από τη χρήση του ακατάλληλου νερού, στο οποίο εντοπίστηκε υπέρβαση του ορίου ολικού χρωμίου και ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου. Οι πρόεδροι των δυο Τοπικών Κοινοτήτων κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Σόκουτης είχε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με του αρμοδίους , αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμη εγγράφως οι επίσημες απαντήσεις. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ζήτησε απαντήσεις από:

Τον ΕΦΕΤ αν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφίμων από καλλιέργειες που ποτίζονται με το επιβαρυμένο νερό.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αν μπορεί να συνεχιστεί η άρδευση των καλλιεργειών.

Το Υπουργείο Υγείας αν μπορεί να επιτραπούν οι οικιακές χρήσεις του νερού.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του περιφερειάρχη Γιώργου Δακή, απαγορεύτηκε γενικώς η χρήση του νερού από τις δυο ρυπασμένες πηγές, καθώς εντοπίστηκε υπέρβαση της ανώτερης τιμής χρωμίου και ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου. Να σημειωθεί ότι στις δυο τελευταίες αναλύσεις δειγμάτων που έγιναν στις 24 και 26 Απριλίου, η επιβάρυνση του νερού με ολικό χρώμιο είναι 99 μg/λίτρο στο Ρυάκιο και 74 μg/λίτρο στον Άγιο Δημήτριο. Δεδομένου ότι οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το 95% του ολικού χρωμίου είναι εξασθενές, σημαίνει ότι η περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο ανέρχεται σε 95 μg/λίτρο στην περίπτωση του νερού στο Ρυάκιο και περίπου 70 μg/λίτρο στο δείγμα του Αγίου Δημητρίου. Υπάρχει μείζον θέμα για τη δημόσια υγεία στην περιοχή, αρκεί να σημειώσουμε ότι το πρωτοδικείο Ευβοίας, εξέδωσε απόφαση το 2010, σύμφωνα με την οποία απαγόρευσε τη χρήση νερού με περιεκτικότητα μόλς 2 μg/λίτρο εξασθενούς χρωμίου, σε περιοχή που λειτουργούν βαφεία. Τα ενδιάμεσα προσωρινά μέτρα που εφαρμόζει η ΔΕΥΑΚ είναι: δίνει εμφιαλωμένο νερό στους κατοίκους, μεταφέρει με υδροφόρες νερό και το ρίχνει στο δίκτυο και προχώρησε σε καλλιέργειες πηγών της περιοχής, ρίχνοντας κατάλληλο νερό στο δίκτυο. Η επίσημη απάντηση της ΔΕΗ ήρθε γραπτώς στην Περιφέρεια και διαβεβαιώνει ότι «ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν ενώσεις χρωμίου στο ψυκτικό νερό των πύργων ψύξης».

ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ ΣΕ ΔΥΟ ΠΗΓΕΣ

Στην εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ και σε κάθε άλλη κατεύθυνση αναζητούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας τις αιτίες της μόλυνσης των πηγών ύδρευσης δύο κοινοτήτων της Κοζάνης με εξασθενές χρώμιο. Από την πλευρά της, η επιχείρηση αρνείται πως έχει χρησιμοποιήσει ενώσεις χρωμίου στους πύργους ψύξης, ενώ οι Αρχές που συγκρότησαν διεπιστημονική ομάδα για τη διερεύνηση του φαινομένου, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η μόλυνση να είναι εκτεταμένη και μη αναστρέψιμη. Με νεότερη ανακοίνωσή της, έπειτα και από σχετικές απαντήσεις που έλαβε από τα αρμόδια υπουργεία (Υγεία και Αγροτικής Ανάπτυξης) και τον ΕΦΕΤ, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επιτρέπει τη μερική χρήση του νερού της ύδρευσης για χρήσεις όπως το πότισμα των κήπων, το πλύσιμο δρόμων, αυτοκινήτων και η τουαλέτα. Συνεχίζει να απαγορεύει ρητά την πόση του για ατομική καθαριότητα και υγιεινή. Διεπιστημονική ομάδα, που συγκροτήθηκε στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, καλείται να αναζητήσει τώρα τα αίτια της μόλυνσης. Αποτελείται από εκπροσώπους του ΙΓΜΕ, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και του Κέντρου Τεχνολογικών Ερευνών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, υπό την επιστημονική ευθύνη του επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Μανασσή Μήτρακα. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Δάκη, την περασμένη εβδομάδα, απαγορεύτηκε κάθε χρήση του νερού από τις δυο μολυσμένες γεωτρήσεις των δυο οικισμών που βρίσκονται «περικυκλωμένες» από ορυχεία λιγνίτη, και σε απόσταση «αναπνοής» από τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ.

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΣΩΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΞΙ(6) ΧΡΟΝΙΑ (ΑΠΟ ΤΟ 2007) ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΞΑΣΘΕΝΟΥΣ ΧΡΩΜΙΟΥ ΣΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΑΞΙΟΓΟΝΟ, ΚΑΝΡΙΚΟΓΟΝΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΒΑΡΥ ΜΕΤΑΛΛΟ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΑΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ ΤΟ 2009 ΣΕ ΠΟΣΙΜΑ ΝΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 25 μg/lt ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΚΔΟΘΕΙ Η ΚΥΑ 20488/31-5-2010, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΝΣΗΣ ΤΑ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΠΟ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ ΓΙΑ ΤΑ ΡΜ10,ΡΜ5 ΚΑΙ ΤSP ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ 3-4 ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΠΙΤΡΕΠΤΑ ΟΡΙΑ.