Χωρίς κατηγορία

30-4-2013 ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΟΙΚΟΣΧΟΛΙΑΖΕΙ

 

 

ΤΟ “SEA DIAMOND” ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΡΥΠΑΙΝΕΙ

Για τη ρύπανση που προκαλείται στη Σαντορίνη από το ναυάγιο του “Sea Diamond” μίλησε ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά, ο δήμαρχος Θήρας Νικόλαος Ζώρζος, ο οποίος έκανε λόγο για συνεχείς μικρές διαρροές υλικών στη θάλασσα εξαιτίας του ναυαγίου από το 2007 έως σήμερα. Το δικαστήριο διέκοψε για τις 10 Μαΐου, οπότε αναμένεται να συνεχιστεί η κατάθεση του καθηγητή Ναυτικής Μηχανολογίας. Τις προηγούμενες ημέρες, κατέθεσαν οι πραγματογνώμονες, οι οποίοι είχαν διοριστεί από την εισαγγελία Νάξου για να συντάξουν πόρισμα σχετικά με τις λεπτομέρειες του ατυχήματος. Η πολιτική αγωγή είχε αμφισβητήσει το συγκεκριμένο πόρισμα. Άλλος μάρτυρας, ο πρόεδρος του λιμενικού ταμείου Θήρας, υποστήριξε ότι στο σημείο εξακολουθεί να υπάρχει μια μικρή ρύπανση, ενώ σε σχετική ερώτηση ο ίδιος ανέφερε ότι, κατά την άποψή του, ο κυβερνήτης του συγκεκριμένου πλοίου θα έπρεπε να πλέει πιο ανοιχτά για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ.ΜΑΣ ΜΑΤΩΝΕΙ ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΧΩΣ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ.

 

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΡΙΧΝΕΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο της παράταξης Οικολογική Δυτική Ελλάδα, Κώστα Παπακωνσταντίνου, οι πρόσφατοι ισχυροί νοτιάδες, αποκάλυψαν μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών και νοσοκομειακών αποβλήτων, που είχαν θαφτεί και σκεπαστεί δίπλα στη θάλασσα, στις εκβολές του ποταμού Σελινούντα. Όπως εκτιμά ο περιφερειακός σύμβουλος, τα σκουπίδια πρέπει να θάφτηκαν με απόλυτη μυστικότητα κάποια στιγμή την τελευταία δεκαετία. Κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου, στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούσαν πριν από χρόνια παράνομες χωματερές. Κάποιοι δεν είχαν που να απορρίψουν τα σκουπίδια και επέλεξαν να τα θάψουν στην περιοχή. Τα μπάζα που υπήρχαν στον κρυφό σκουπιδότοπο είναι πιθανόν να προέρχονται από κτίσματα που γκρεμίστηκαν μετά τον μεγάλο σεισμό του Αιγίου τον Ιούνιο του 1995. Όσον αφορά τον σκουπιδότοπο που αποκαλύφθηκε στην παραλία των Βαλιμίτικων, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία προέρχεται από τα νοσοκομειακά απόβλητα. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Στάθης Θεοδωρακόπουλος ανέφερε ότι τα τελευταία 10 χρόνια τα απορρίμματα του δήμου μεταφέρονται εκτός Αιγιαλείας και μάλιστα δαπανώνται αρκετά χρήματα για αυτόν το σκοπό, που φθάνουν τα δυο εκατ. ευρώ. τον χρόνο. Σύμφωνα με την επίσημη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε όλη την Πελοπόννησο εξακολουθούν να λειτουργούν 32 παράνομες χωματερές από το σύνολο των 78 που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα. Νόμιμοι ΧΥΤΑ υπάρχουν μόλις τρεις, ενώ οι δύο από τους τρεις «δεματοποιητές» απορριμμάτων δε λειτουργούν.

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΠΡΙΝ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ (ΣτΕ) ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ, ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ. ΑΡΑΓΕ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ;ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

 

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΥΒΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟ

Άλλο ένα διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα συντελείται στη Δυτική Θεσσαλονίκη, με «θύματα» τον Θερμαϊκό κόλπο και την ποιότητα ζωής των δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Ο κόλπος, επιβαρύνεται σε εξαιρετικά επικίνδυνο βαθμό από την παρωχημένη Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων της ΒΙΠΕ, η οποία αδυνατεί αν επεξεργαστεί τα βιομηχανικά απόβλητα των εκατοντάδων εργοστασίων, με αποτέλεσμα εκατομμύρια κυβικά μέτρα λυμάτων κάθε χρόνο α καταλήγουν στη θάλασσα. Για τη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Τι είδους λύματα είναι αυτά; Προέρχονται από δίκτυο αποχέτευσης; Γίνονται μετρήσεις για να διαπιστωθεί η επικινδυνότητά τους για την περιοχή και για το θαλάσσιο οικοσύστημα; Υπάρχουν και επιχειρήσεις που ρίχνουν τα λύματα στη συγκεκριμένη τάφρο; Για αυτό το διαρκές έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων, θα επέμβει κάποιος εισαγγελέας;

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΧΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΛΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΑΛΛΑ «ΦΩΝΗ βοώντος ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ»

 

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ- ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ

Έξι εταιρείες περνούν στη φάση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου για το εργοστάσιο επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στο Γραμματικό. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού για τη ΒΑ Αττική ολοκληρώθηκε, ενώ τις επόμενες μέρες το ίδιο θα γίνει για τα υπόλοιπα εργοστάσια σε Κερατέα, Λιόσια και Φυλή. Επίσης στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την κατασκευή και λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα προχωρούν ΕΣΔΝΑ και Δήμος Αθηναίων. Σύμφωνα με τη σύμβαση ο ΣΜΑ θα εξυπηρετεί τον Δήμο Αθηναίων και τον Δήμο Αιγάλεω. Σε έκτατες περιπτώσεις, με απόφαση του ΕΣΔΝΑ, θα μπορεί να εξυπηρετήσει και απορριμματοφόρα των Δήμων Αγ.Βαρβάρας, Νίκαιας- Αγ.Ιωάννη Ρέντη και Μοσχάτου- Ταύρου.

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ; ΟΥΤΕ ΜΑΥΡΟΣ ΟΥΤΕ ΑΣΠΡΟΣ ΚΑΠΝΟΣ ΒΓΗΚΕ.ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ. ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΕΣΔΝΑ.