27 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

 

  • 27 χρόνια μετά το Τσέρνομπιλ, η κατάσταση δυστυχώς δεν είναι αισιόδοξη και ένα νέο πυρηνικό ατύχημα μοιάζει αναπόφευκτο. Ενώ στην Κορέα απειλείται πυρηνικός πόλεμος, η διαρροή ραδιενέργειας συνεχίζεται στη Φουκοσίμα, προκαλώντας τη μεγαλύτερη ραδιενεργό ρύπανση των ωκεανών, που έφθασε μέχρι την Αμερική και την Αυστραλία και των υπόγειων υδάτων, μολύνοντας όλα τα έμβια. Οι επιπτώσεις από το Τσέρνομπιλ εξακολουθούν να προκαλούν θύματα και θα συνεχίσουν για τουλάχιστον 60 χρόνια, όσο θα εξακολουθεί να ακτινοβολεί το Καίσιο, που αυτή τη στιγμή περιέχεται σε αυξημένες ποσότητες στα τρόφιμα όλης της Ευρώπης. Τα παιδιά απειλούνται περισσότερο επειδή έχουν μεγαλύτερη ραδιοευαισθησία και τα σώματά τους εκτίθενται περισσότερο σε μεγαλύτερη δόση. Και επειδή οι ιατρικές πράξεις ( εξετάσεις ή θεραπείες) προβάλλονται από τους υπέρμαχους της πυρηνικής βιομηχανίας σαν άλλοθι, επισημαίνουμε και τις βλάβες από τη ασύνετη χρήση ιατρικών τεχνικών, που εκθέτουν σε αυξημένη ακτινοβολία ασθενείς και κυρίως παιδιά. Τονίζουμε όμως ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η έκθεση είναι μετρήσιμη και ελεγχόμενη σε αντίθεση με την ανεξέλεγκτη ακτινοβόληση ως συνέπεια των επιλογών της πυρηνικής βιομηχανίας σε όλα τα επίπεδα από την εξόρυξη ουρανίου μέχρι την αποκομιδή πυρηνικών αποβλήτων. Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε πράσινη, ούτε φθηνή, ούτε ασφαλής. Αυτό επιτέλους το κατάλαβαν κυβερνήσεις, όπως της Γερμανίας αι της Ιαπωνίας. Αντίθετα η Βρετανία εμμένει στην κατεύθυνση των πυρηνικών και η κυβέρνηση Ομπάμα κρατά στάση αναμονής. Η Τουρκία με ρωσική τεχνογνωσία συνεχίζει απτόητη τα σχέδια κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων, ενώ το δημοψήφισμα στη γειτονική Βουλγαρία (ευτυχώς άκυρο λόγω μη συμμετοχής του 20%) απέβη ΥΠΕΡ των πυρηνικών εργοστασίων.

Το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πυρηνικό δυστύχημα όλων των εποχών, στις σύγχρονες κατά τα άλλα εγκαταστάσεις 70 χλμ. από το Κίεβο, δίπλα στο χωριό Πριπέτ. Μισό εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν συγκλονίζοντας τον πλανήτη και άλλες εκατό χιλιάδες έχουν προχωρημένες μορφές καρκίνου ακόμα, ενώ περίπου 2.500 τερατογενέσεις έχουν πιστοποιηθεί στην Ουκρανία. Πρέπει να σταματήσει αμέσως η χρηματοδότηση για την επαναλειτουργία του Τσέρνομπιλ γιατί η πυρηνική ενέργεια πέρα του ότι είναι πολύ επικίνδυνη, είναι και πανάκριβη.

Το πακοε από τοτε μεχρι σημερα παρον στις μετρησεις, στις διαδηλωσεις, στην ανθρωπιστικη βοηθεια.

 

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΦΕΤ

 

  • Το ΠΑΚΟΕ με έγγραφό του στις 2/1/2013 καταγγέλλει στον ΕΦΕΤ αλλοιωμένο τρόφιμο και το αποστέλλει συσκευασμένο. Το εξετάζει στα εργαστήριά του το ΠΑΚΟΕ και διαπιστώνει επικίνδυνη αλλοίωση με κολοβακτηρίδια και σαλμονέλα. Η απάντηση του ΕΦΕΤ ήρθε μετά από τέσσερεις μήνες στις 25/4/2013 και δηλώνει ότι δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Αίσχος κύριοι του ΕΦΕΤ! 200 ειδικοί και όπως γράφαμε στην εφημερίδα του ΠΑΚΟΕ, σας πληρώνουμε οι Έλληνες πολίτες μάλλον για να κοιμόσαστε! Εν τω μεταξύ όπως βλέπετε στο έγγρα

    φο οι αριθμοί πρωτοκόλλου είναι τελείως άσχετοι με την πραγματικότητα. Με πρόσφατη επικοινωνία παραδέχθηκε ο ΕΦΕΤ, ότι η απάντηση που μας έστειλε ήταν για άλλη καταγγελία και όχι τη δική μας. Πε

    ριμένουμε λοιπόν κύριοι του ΕΦΕΤ τη νέα ενημέρωσή σας, ελπίζουμε βελτιωμένη. Δυστυχώς λάβαμε τη δεύτερη ορθή επανάληψη του εγγράφου, αλλά ήταν μία από τα ίδια.

 

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


  • Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι ραδιενεργούς τέφρας εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα από τους «μαύρους» λιγνιτικούς ενεργειακούς σταθμούς της ΔΕΗ, που κατά τα άλλα είναι Δημόσια Εταιρεία κοινής ωφέλειας. Μερικοί απ’ αυτούς μάλιστα μπαίνουν και ως σταθεροποιητές στο τσιμέντο.
  • 20 εκατομμύρια τόνοι τοξικότατου ραδιενεργού φωσφογύψου είναι θαμμένοι στο Σχιστό και συνεχώς εκπέμπουν επικίνδυνη ραδιενέργεια. Ο φωσφογύψος αυτός είναι το κατάλοιπο της επεξεργασίας αζωτούχων λιπασμάτων που γινόταν μέχρι το 2010 στην Δραπετσώνα στο αντίστοιχο εργαστάσιο. Ακόμη και τα κουφάρια του εξοπλισμού είναι τόσο ραδιενεργά που ούτε η Χαλυβουργία τα δέχεται για σκραπ. Δίπλα στα σπίτια της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου μια επικίνδυνη βόμβα και κανείς δε δίνει σημασία.

 

ΑΣΥΔΟΣΙΑ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑ; Ο ΣΕΒ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΑΝ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ

  • Η γραφειοκρατία τυλίγει το επιχειρίν σε 780 κόλλες χαρτί, στις οποίες καταγράφονται τα προβλήματα σε σχέση με την αδειοδότηση», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. «Έχουμε συμφωνήσει με την Task Force, τέλη Ιουνίου να καθοριστεί το πλαίσιο δράσης για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το χάλι», πρόσθεσε. Ο οδικός χάρτης αποτελεί μια έκθεση προς διαβούλευση που υλοποιήθηκε από το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ. Η έκθεση εξετάζει τα προβλήματα αδειοδότησης σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς, όπως στη βιομηχανία, στη διαχείριση απορριμμάτων στα λιμενικά έργα, στις ιχθυοκαλλιέργειες κλπ. Σε δήλωση του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος είπε «Όλοι διεκτραγωδούν την προϊούσα αποβιομηχάνιση της χώρας. Ο χάρτης αυτός ανοίγει μια πύλη για την ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής, τη δημιουργία νέων βιομηχανικών μονάδων και την παραγωγική ανασύνταξη της οικονομίας μας.


ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΟΙ ΤΡΙΑΝΤΑ ΟΜΙΛΟΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΡΕΙΣΗΜΙΣΙ…

  • Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι παρά την εξαγορά του 80% των μετοχών της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστικής η ΕΛΛΑΚΤΩΡ σπεύδει να «χαμηλώσει τους τόνους» σημειώνοντας «έχει αναλάβει μόνο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στο διοικητικό συμβούλιο της ΑΕΓΕΚ κατασκευαστική για την εκτέλεση των έργων της» και πως «καμία επίπτωση δεν υπάρχει ούτε στο ανεκτέλεστο, αλλά ούτε και στην οικονομική θέση της ΑΚΤΩΡ». Σε αντίθεση με το παρελθόν, που δεκάδες «παίκτες» στριμώχνονταν και διαγκωνίζονταν για τις δουλειές του δημοσίου, σήμερα η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει. Οι μεγάλες δυνάμεις που έχουν απομείνει στο χώρο είναι σχεδόν οι μόνες που διαθέτουν πλέον την υποδομή να υλοποιήσουν τα έργα και κυρίως είναι οι μόνες που μπορούν να συνομιλήσουν με τις τράπεζες προκειμένου να αντλήσουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση. Πολύ σημαντικό ρόλο βέβαια όλο αυτό το διάστημα έπαιξε και το μπαράζ των συγχωνεύσεων που έγινε στον κλάδο.

Πρεπει να απαντησουν οι τραπεζες αλλα και οι ιδιες οι εταιρειες, ποσα εκατομμυρια ευρω θαλασσοδανεια εχουν αρμεξει από τις τραπεζες αυτές, παντοτε βεβαια σε βαρος του ελληνικου λαου.