ΥΠΑΡΞΗ ΣΧΙΣΤΟΛΙΘΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τα ενθαρρυντικά προκαταρκτικά ευρήματα ως προς την ύπαρξη σχιστολιθικού αερίου στη Β. Ελλάδα παρουσίασε στο άτυπο συμβούλιο υπουργών ενέργειας της Ε.Ε. στο Δουβλίνο ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου. Ο υφυπουργός παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης του ΙΓΜΕ΅, τα οποία εντοπίζουν ενδιαφέρουσες δομές Shalegas στην περιοχή της Θράκης και δομές Shalegas και shale oil στην Ήπειρο. Αναφερόμενος στο θέμα της αξιοποίησης του σχιστολιθικού αερίου, προέτρεψε τους συναδέλφους του στο Συμβούλιο του Δουβλίνου, για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων του κλάδου, επισημαίνοντας τόσο τα οφέλη για την απασχόληση, όσο και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ενεργοβόρων ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Το Συμβούλιο απασχόλησαν δυο ακόμη κρίσιμα θέματα, αυτό της επίδρασης της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ στα ηλεκτρικά συστήματα, αλλά και το θέμα  της μείωσης των εκπομπών αέριων ρύπων μέχρι τι 2030.

TO ΠΑΚΟΕ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ ΜΕ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΞΑΝΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΒΛΥΧΑΔΑΣ

Σε μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, η Βλυχάδα είναι μια από τις πιο διάσημες παραλίες της Σαντορίνης. Περίπου πριν από ένα έτος, κατατέθηκε πρόταση για τη δημιουργία δίπλα στην παραλία, σε έκταση 48 στρεμμάτων, ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων και δυναμικότητας 237 κλινών. Στις 6 Σεπτεμβρίου το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θήρας γνωμοδότησε αρνητικά, ενώ ανάλογη ήταν η τοποθέτηση τόσο της Περιφεέρειας Νοτίου Αιγαίου, όσο και της τοπικής Εφορίας Αρχαιοτήτων. Τελικά όμως, το υπουργείο Πολιτισμού γνωμοδότησε θετικά. «Η περιοχή που θέλουν να χτιστεί το ξενοδοχείο είναι μεταξύ Βλυχάδας και Ακρωτηρίου, σε κοντινή απόσταση από την παραλία. Είμαστε σίγουροι ότι οποιαδήποτε εργασία στην περιοχή θα καταστρέψει τους ευαίσθητους γεωλογικούς σχηματισμούς», λέει ο δήμαρχος Θήρας Ν.Ζώρζος. «Κρίνοντας ότι η περιοχή έχει ορισμένα ειδικά χαρακτηριστικά, ζητήσαμε γνωμοδότηση από το Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών» λέει η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου. «Επίσης ζητήσαμε συμπληρωματικά στοιχεία από την εταιρεία, ενώ επισπεύτηκε τη Βλυχάδα για αυτοψία ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος. Δε θα ήθελα να εκφράσω συγκεκριμένη άποψη, πριν δώ όλα τα νέα στοιχεία. Είναι σίγουρο ωστόσο, ότι η Σαντορίνη είναι ένα πολύ ιδιαίτερο νησί με μοναδικές φυσικές ομορφιές, τις οποίες σεβόμαστε» συμπλήρωσε.

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΟΣΟ ΑΔΗΦΑΓΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΦΥΛΑΜΕ ΩΣ «ΚΟΡΗΝ ΟΦΘΑΛΜΟΥ»

 

ΕΝΤΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΚΤΩΝ

Από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι ενόψει της θερινής περιόδου επιβάλλεται η εντατικοποίηση των ενεργειών Αρχών, Φορέων και πολιτών με σκοπό τη λήψη μέτρων πρόληψης ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών από κάθε είδους απορρίμματα. Συγκεκριμένα οι τοπικές Αρχές ( Δήμοι- Δημοτικά διαμερίσματα) θα πρέπει να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

Τοποθέτηση κατά μήκος των ακτών σε επίκαιρα και εμφανή σημεία ευανάγνωστων πινακίδων όσον αφορά στην απόρριψη απορριμμάτων στις παραλίες.

Τοποθέτηση δοχείων απορριμμάτων κατά μήκος των παραλιακών ακτών.

Τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων από τους κάδους, διότι σε αντίθετη περίπτωση τα απορρίμματα παρασύρονται με την επίδραση των ανέμων στη θάλασσα.

Καθαρισμό των ρευμάτων και χειμάρρων που οδηγούν στη θάλασσα.

Τακτικό έλεγχο και συντήρηση των κοινόχρηστων εγκαταστάσεων υγιεινής στις πολυσύχναστες πλαζ.

Συνεχή έλεγχο για παράνομη διάθεση λυμάτων ή αποβλήτων ιδιωτών σε θάλασσα και ακτές.

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΧΡΟΝΙΑ «ΦΩΝΑΖΕΙ» ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΜΩΣ; Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ.

 

ΝΕΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΙΑ

Μια νέα πρότυπη μονάδα ανακύκλωσης πλαστικών φιαλών πολυτερφθαλικού αιθυλενεστέρα (ΡΕΤ) συνολικής επένδυσης 2,865 εκατ. ευρώ υλοποίησε η ΦΙΛΙΑ Περιβαλλοντικές Βιομηχανίες ΑΕ (ΦΙΛΙΑ), μέλος του ομίλου εταιρειών Filiagroup, αξιοποιώντας τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 30.000 τ.μ. επί της εκτάσεως 100 στρεμμάτων στην περιοχή, με στόχο τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού πάρκου περιβαλλοντικού και ενεργειακού σκοπού. Η νέα μονάδα ανακύκλωσης της ΦΙΛΙΑ αποτελείται από μια κύρια γραμμή επεξεργασίας διάφανου ΡΕΤ και δυο δευτερεύουσες γραμμές επεξεργασίας μπλέ και χρωματιστού ΡΕΤ. Στην Ελλάδα σήμερα καταναλώνονται περισσότεροι από 30.000 τόνοι πλαστικών φιαλών ΡΕΤ. Εξ αυτών συλλέγονται και διαχωρίζονται στα αντίστοιχα ΚΔΑΥ περίπου 11.000 τόνοι ετησίων. Η συνολική δυναμικότητα επεξεργασίας/ ανακύκλωσης της μονάδας σε πλήρη λειτουργία ανέρχεται σε 12.000 τόνους πλαστικών φιαλών ΡΕΤ ετησίως, γεγονός που την καθιστά τη μεγαλύτερη μονάδα στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου απασχολήθηκαν άνω των 20 εργαζομένων , στην πλειονότητά τους από την περιοχή των Φιλιατών Ηγουμενίτσας, ενώ σήμερα, η ΦΙΛΙΑ έχει προσλάβει 27 εργαζόμενους εκ των οποίων το 85% έιναι νέοι κάτω των 35 ετών και εργάζονται στις Φιλιατές Θεσπρωτίας. Η επόμενη, δεύτερη φάση του επενδυτικού σχεδίου της ΦΙΛΙΑ στοχεύει στη μεγιστοποίηση του οφέλους από την ανακύκλωση και προβλέπει την επέκταση της μονάδας με σκοπό την περαιτέρω επεξεργασία των rPET Flakes σε “food grade pellets” και την επαναχρησιμοποίηση τους στην τροφική αλυσίδα και ιδιαίτερα στην κατασκευή πλαστικών φιαλών ΡΕΤ.

9 ΔΙΣΕΚΑΤΤΟΜΥΡΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ 6 ΔΙΣ ΘΑΒΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ, ΟΤΑΝ ΘΑΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ. ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΤΟΝΙΖΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ.

 

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Την ανάγκη ανάπτυξης ενός συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων για την Πάτρα υπογράμμισαν οι ομιλητές σε ημερίδα που διοργάνωσε με επιτυχία στην πόλη ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, σωματείων, συλλόγων και κινημάτων κατοίκων. «Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η διαφύλαξη του περιβαλλοντικού πλούτου και των φυσικών πόρων, σε συνδυασμό με την ορθολογική διαχείριση τους και με κύριο άξονα τον αναντικατάστατο ρόλο του δημόσιου τομέα, μπορεί να είναι ο βασικότερος παράγοντας για αναπτυξιακά μέτρα αι να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά μιας βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε  Χαρά Καφαντάρη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Στα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας, που προωθεί με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ η κυβέρνηση, αναφέρθηκε η Γεωργία Ασημακοπούλου, μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Ερωτήματα για το δρόμο που έχει πάρει ο διαγωνισμός στην Πάτρα έθεσε ο Τ. Κεφαλάς, μέλος της Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων. Μεταξύ αυτών ήταν το εξής: εάν θα παράγονται 110.000 τόνοι ετησίως και υπάρχει στόχος να γίνεται ανακύκλωση και κομποστοποίηση, για ποιο λόγο θα κατασκευαστεί ένα εργοστάσιο δυναμικότητας 150.000 τόνων;

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΚΡΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ. ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟΝΙΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ.