ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Στην ίδρυση ενός Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για την Πρέσπα, του Prespa Net, προχώρησαν τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις από Ελλάδα, Αλβανία και Σκόπια, με σκοπό την προαγωγή των φυσικών αξιών της περιοχής προς όφελος της φύσης και του ανθρώπου μέσω της εφαρμογής κοινών διασυνοριακών δράσεων. Είναι προφανές πλέον ότι η αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων στην περιοχή απαιτεί διασυνοριακή προσέγγιση. Ως εκ τούτου, το δίκτυο Prespa Net θα εργαστεί ενεργά για να συνδράμει με συνεργατικές δράσεις στη βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ των φορέων που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των λιμνών, στην καλύτερη πληροφόρηση για θέματα οικολογίας και αειφορικής ανάπτυξης, αλλά και για να ζητήσει επαρκείς πολιτικές προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος στην περιοχή.
Το ΠΑΚΟΕ επειδή 34 χρόνια τώρα συνεχώς ακούει πολλά που λέγονται για τις Πρέσπες αλλά η ρύπανση από τις άναρχες καλλιέργειες και αποχετεύσεις είναι επικίνδυνη για τα λειτουργούντα οικοσυστήματα, πιστεύει ότι το Prespa Net ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ. Πρέπει να γίνουν σοβαρές ακτιβιστικές δράσεις για να σωθούν οι Πρέσπες.
ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ – ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΦΤΕΡΩΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Προστατευμένη από τα βουνά και ευλογημένη από τα νερά του Στρυμόνα, απλώνει την υγρή αγκαλιά της για να φωλιάσουν αμέτρητοι πληθυσμοί φτερωτών ειδών. Ένας καθαρά οικοτουριστικος προορισμός στη βόρεια άκρη της χώρας. Με τα πόδια, με ποδήλατο, με κανό ή άλογο, με όποιον τρόπο και αν την πλησιάσεις, η ανοιξιάτικη Κερκίνη είναι εμπειρία ζωής. Από το 1971 και μετά, αφού ανακηρύχθηκε Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας με την υπογραφή της συνθήκης Ραμσάρ, προστατεύεται από την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία ως «Ζώνη Ειδικής Προστασίας, Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά» και «Ειδικά Προστατευμένη Μεσογειακή Περιοχή». Το 2005 ιδρύθηκε το «Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης» προκειμένου να υπάρξει σωστότερη διαχείριση του φυσικού πλούτου της περιοχής. Δυστυχώς, η Κερκίνη αλλάζει και το περιβάλλον υποβαθμίζεται. Το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ανεξέλεγκτη μεταβολή της στάθμης των νερών εξαιτίας της αλόγιστης ανθρώπινης χρήσης με αποτέλεσμα να προκαλούνται ανεπανόρθωτες βλάβες στο ριζικό σύστημα του παρυδάτιου δάσους, το οποίο είναι σημαντικό για το φώλιασμα των πουλιών.
Όλα αυτά είναι ωραία που μας περιγράφει η Ζερμαίν Αλεξάκη από την εφημερίδα. Αλλά η δημοσιογράφος είδε μάλλον την καλή πλευρά( γιατί έχουν ξοδευτεί περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ για αυτά που γράφει). Το ΠΑΚΟΕ όμως προβληματίζεται για τη ρύπανση της λίμνης, την νιτροποίηση και φωσφοποίηση των νερών της και τα ψόφια ψάρια, γι’αυτά όμως η Κα Αλεξάκη δεν κάνει κουβέντα.
ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΗ «bute» ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΙΚΑΣ
Θετικά στην ουσία φαινυλοβουταζόνη, (γνωστή ως bute) μια φαρμακολογική δραστική ουσία, βρέθηκαν τα δείγματα αλλαντικών της Νίκας που έχουν αποσυρθεί από την αγορά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ: «Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών ελέγχων του Γενικού Χημείου του Κράτους και σε συνέχεια του από 8 Απριλίου δελτίου τύπου, τα δύο δείγματα της εταιρίας Νίκας της σειράς «ΝΙΚΑΣ ΜΟΣΧΑΡΙ» που είχαν παρασκευασθεί με βόειο κρέας προέλευσης Ιταλίας και είχαν βρεθεί θετικά σε παρουσία DNA ιπποειδούς, βρέθηκαν θετικά και στην φαινυλοβουταζόνη». Από την πλευρά της, η εταιρία Νίκας σημειώνει μεταξύ άλλων ότι είχε προχωρήσει άμεσα σε προληπτική απόσυρση όλων των προϊόντων της σειράς, από όλα τα σημεία πώλησης στην Ελλάδα την 22η Μαρτίου. Παράλληλα, αναφέρει ότι έχει διακόψει την παραγωγή των προϊόντων αυτών, ταυτόχρονα με την απόσυρση, μέχρις ότου διασφαλιστεί η ποιότητα των εισαγόμενων πρώτων υλών.
Τις άλλες εταιρίες που είναι πολλές τις έχει ελέγξει ο ΕΦΕΤ; Στην προκειμένη περίπτωση η ΝΙΚΑΣ γιατί είναι ακόμη ανοικτή;
ΣΑΠΙΑ ΦΡΟΥΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Χημικές ουσίες και σκουλήκια σε φρούτα που δεν έχουν καθαρή προέλευση και παραγωγή. Τα επικίνδυνα αυτά περιστατικά έχουν ήδη εντοπιστεί σε σχολεία της Κρήτης και Χαλκίδας, καθώς ορισμένοι ανεύθυνοι και επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία μικρών παιδιών αποφάσισαν να κάνουν μπίζνες και βρόμικες δουλειές, δίνοντας χαλασμένα φρούτα σε παιδιά του δημοτικού, προκειμένου να κατασπαράξουν το «ειδικό χρηματοδοτούμενο σχέδιο» της ΕΕ για την προώθηση φρούτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, η ανάδοχος εταιρία έχει προμηθευτεί μεταξύ άλλων δύο με τέσσερα φορτία αχλάδια από την Ισπανία στα οποία ανιχνεύθηκε επικίνδυνη και απαγορευμένη δραστική ουσία. Η εταιρία, άλλαξε και έστειλε άλλα δείγματα στο Μπενάκειο (κρατικό) το οποίο ανίχνευσε μικρότερη γκάμα δραστικών σε σχέση με τα διαπιστευμένα ιδιωτικά εργαστήρια, δηλώνοντας έτσι στον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι η ίδια κατέστρεψε τις επικίνδυνες παρτίδες. Δυστυχώς, το υπουργείο, αν και γνωρίζει όλα τα παραπάνω, κωφεύει και δεν έχει προχωρήσει σε καμία έγγραφη τοποθέτηση επι του θέματος παρά το γεγονός ότι σχολεία της Κρήτης και της Χαλκίδας υποστηρίζουν πως έχουν ενημερώσει ότι «τα φρούτα που προορίζονταν στα παιδιά ήταν σάπια».
Τσαυτάρης και Σκανδαλίδης. Αντίθετοι πολιτικά, συνεταιράκια όμως κερδοσκοπικά, ενάντια στην υγεία των παιδιών μας. Εάν αληθεύουν οι καταγγελίες τότε πρέπει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σίγουρα να παραιτηθεί, τονίζει το ΠΑΚΟΕ και ο κύριος Σκανδαλίδης να τηλεφωνήσει ή να βρεί τον κύριο Τσοχατζόπουλο.
ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ;
Η Εξόρυξη του χρυσού γίνεται με τη μέθοδο της κυάνωσης. Η κυάνωση είναι μια μέθοδος, η οποία χρησιμοποιείται περίπου από το 1870 μ.Χ. στην Αφρική, από όπου παίρνουν τα χρυσοφόρα ορυκτά, ολόκληρα βουνά καταπίνουν, τα αλέθουν έως ότου γίνουν πούδρα και στη συνέχεια ξεπλένουν αυτήν την πούδρα με υδατικό διάλυμα κυανιούχου νατρίου. Με τη μέθοδο αυτή θα πάρουν 1 γραμμάριο χρυσού ανά τόνο πετρωμάτων και στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να πάρουν 2-3 γραμμάρια στον τόνο. Η κυάνωση όμως δεν απορροφά μόνο τον χρυσό, αλλά και ότι άλλα μέταλλα υπάρχουν στα πετρώματα, ακόμα και μέταλλα που προστίθενται στο νερό της βροχής που στη συνέχεια πίνουμε μαζί με το δηλητήριο κυάνιο!
Το ΠΑΚΟΕ ήταν και είναι υπέρ της ανάπτυξης αλλά αυτής που ελέγχει και προστατεύει το περιβάλλον και όχι αυτής που το καταστρέφει.
«ΠΛΟΥΣΙΟΣ» ΣΕ ΡΥΠΟΥΣ Ο ΑΕΡΑΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Η πρώτη μελέτη που ανέλυσε την ατμόσφαιρα στους συρμούς του αττικού μετρό, έδειξε υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων. Συγκεκριμένα, η ανάλυση έδειξε ότι…. απ’όλα είχε ο «αερινός μπαξές»: και αιωρούμενα σωματίδια και σχετικά αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και οργανικές πτητικές ενώσεις. Επίσης οι θερμοκρασίες την καλοκαιρινή περίοδο θύμιζαν..υπόγεια σάουνα. Σύμφωνα με τους ειδικούς που διεξήγαγαν τη μελέτη, η ατμοσφαιρική αυτή ρύπανση, δε φαίνεται να επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό, ακριβώς επειδή οι επιβάτες εκτίθενται στους ρύπους για μικρό χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα.
Το ΠΑΚΟΕ όμως ισχυρίζεται ότι σίγουρα επηρεάζεται η υγεία και αυτών που εκτίθενται για λίγο χρονικό διάστημα, επειδή το ρυπαντικό σύστημα λειτουργεί ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ στον ανθρώπινο οργανισμό.