Η προκλητική στάση του γενικού γραμματέα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Σωκράτη Αλεξιάδη, ο οποίος προέτρεψε παράγοντες της περιοχής Θινών Κυπαρρισίας να κάνουν τα «στραβά μάτια» και να παραβούν τους περιβαλλοντικούς και χωροταξικούς νόμους, προκειμένου να ανεγερθεί μεγάλο παραθαλάσιο τουριστικό συγκρότημα, προκάλεσε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλει πρόστιμο 50 εκατ. ευρώ στη χώρα μας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Η Ελλάδα Αύριο”, ο Σωκράτης Αλεξιάδης προέβαλλε σε κλειστή σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ την παράνομη  ανέγερση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος ως τον καλύτερο τρόπο δημιουργίας θέσεων  εργασίας.

Για το λόγο αυτό ζήτησε από τους αρμόδιους παράγοντες της περιοχής να υπερβούν τα όποια νομικά εμπόδια υπάρχουν και να εγκρίνουν το αίτημα ιδιώτη για ανέγερση του τουριστικού συγκροτήματος, ακόμα και αν αυτό είναι παράνομο.

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρεται ρητά ότι η χώρα μας πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 50 εκ. ευρώ για τα όσα διαδραματίζονται στην παράκτια περιοχή Θίνες Κυπαρισσίας. Συγκεκριμένα η έκθεση της Ε.Ε κάνει λόγο για παράβαση υποχρεώσεων και την έλλειψη μέτρων για την αποφυγή υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Η περιοχή Θίνες Κυπαρισσίας θεωρείται σημαντικός υδροβιότοπος για την χελώνα καρέτα-καρέτα αλλά και περιοχή μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας και σπάνιας ομορφιάς.

Η ιστορία των καταπατήσεων κάθε είδους στις Θίνες είναι παλιά. Μεγάλες καλλιέργεις οπωροκηπευτικών στην περιοχή δημιουργήθηκαν με την ανοχή του Δασάρχη και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τώρα πλέον  φαίνεται ότι έχουν αρθεί και οι τελευταίοι περιβαλλοντικοί ή άλλοι δισταγμοί.