Χωρίς κατηγορία

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ

Σε έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης έχει εξελιχθεί η περιοχή των Πρεσπών. Ευχή όλων είναι η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια και ειδικά από το 2008 που ιδρύθηκε ο φορέας διαχείρισης, να έχει ανάλογη συνέχεια και να σπάσουν και άλλα εθνικά αλλά και Ευρωπαϊκά ρεκόρ. Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του φορέα, τόσο οι επισκέπτες όσο και οι αγρότες της περιοχής, έχουν προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό στις υποδείξεις τους και έχουν περιοριστεί φαινόμενα που προκαλούσαν ζημιά στο οικοσύστημα, όπως η βόσκηση και το κάψιμο των καλαμιώνων.

Οι αριθμοί μπορεί να μην λένε πάντα την  αλήθεια, ωστόσο δίνουν μία ένδειξη και οι ενδείξεις για την περιοχή των Πρεσπών είναι καθόλα ενθαρρυντικές:

  • Υπάρχουν 49 διαφορετικοί τύποι οικοτόπων, με περισσότερούς από 70 τύπους βλάστησης
  • 2.000 είδη φυτών (το 1/3 της ελληνικής χλωρίδας)
  • 46 ήδη θηλαστικών
  • 11 είδη αμφίβιων και 22 ήδη ερπετών
  • 260 είδη πουλιών (το 60% της εγχώριας ορνιθοπανίδας)

Για να δώσουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα να αναφέρουμε ότι μεταξύ των πουλιών που ζουν ή βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή είναι οι αργυροπελεκάνοι και ροδοπελεκάνοι, κορμοράνοι, ερωδίοι, λαγγόνες, με τα δύο πρώτα είδη να είναι ιδιαίτερα σπάνια και υπό απειλή εξαφάνισης.  Όσο αφορά τα θηλαστικά, στην περιοχή ζουν καφέ αρκούδες, λύκοι και αγριόγιδα, μεταξύ των ερπετών και 10 είδη φιδιών.