Άλλο ένα φιάσκο προερχόμενο από τον λαβύρινθο της  Ελληνικής γραφειοκρατίας, αποτελεί το ενεργειακό πιστοποιητικό. Επρόκειτο για ένα έγγραφο που έχει σκοπό να κατατάξει τα κτήρια ανάλογα με το πόσο ενεργοβόρα είναι, με βάση μία κλίμακα που κυμαίνεται από το Α+(η ανώτερη) έως το Η ( η κατώτερη).  Πλέον είναι απαραίτητο και για τις μισθώσεις κατοικιών άνω των 50 τετραγωνικών. Η έκδοση του πιστοποιητικού πραγματοποιείται από μία λίστα 5.500 πιστοποιημένους  από το ΥΠΕΚΑ ενεργειακούς επιθεωρητές, με την χρέωση (που την επιβαρύνεται ο ιδιοκτήτης) να κυμαίνεται από 1 ευρώ το τετραγωνικό (επιθεώρηση ολόκληρης πολυκατοικίας) μέχρι 2,5 ευρώ για τους επαγγελματικούς χώρους. Το κατώτατο πλαφόν δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 200 ευρώ.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο εντοπίζονται και τα προβλήματα του ενεργειακού πιστοποιητικού. Γιατί απλά το να καταταχθεί το ακίνητο σε μία κατηγορία είναι δώρο άδωρο, εάν δεν συνοδεύεται και από τις απαραίτητες ενέργειες για να ανέβει κατηγορία, όπως για παράδειγμα το να αλλάξει κουφώματα που κοστίζει περίπου 20.000 €.  Η οικονομική κρίση και οι δυσκολίες στην εφαρμογή του προγράμματος «εξοικονομώ κατ’ οίκον» έχουν συντελέσει για την εξέλιξη αυτή. Επιπρόσθετα και για την διαμόρφωση του μισθώματος ελάχιστο ρόλο παίζει. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να αποτελεί ένα ακόμα χαράτσι για τους ιδιοκτήτες.

Όμως ούτε και οι ενεργειακοί επιθεωρητές θα μπορούν να έχουν τα έσοδα που προσδοκούν, καθώς μπορεί θεωρητικά να προβλέπονται κατώτατες αμοιβές, στην πραγματικότητα όμως έχουν ήδη καταργηθεί.  Για παράδειγμα υπάρχουν εταιρείες που το εκδίδουν από το…. τηλέφωνο (αντλώντας τις σχετικές πληροφορίες από τον ιδιοκτήτη)  με χρέωση 50 ευρώ. To ΠΑΚΟΕ μέσω της «ΟΙΚΟΕΝ»  συμμετέχει  ενεργά στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας, χρηματοδοτώντας άμεσα (μέσα σε είκοσι ημέρες) την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σας. Ενημερωθείτε τηλεφωνικός  στο 210/8100804-5