top Περιβαλλον

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ :ΣΤΑ ΜΟΥΛΩΧΤΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ :  ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Όσες αποφάσεις δεν μπόρεσε να περάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εδώ και καιρό λόγω των αντιδράσεων που προκαλούσαν, πέρασαν ύπουλα και ξαφνικά, μία μέρα πριν την ανακοίνωση της νέας Κυβέρνησης και μέσα στην δίνη της πολιτικής κρίσης. Ο λόγος προφανής : όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι βουλευτές, είχαν στραμμένη την προσοχή τους στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη, οπότε οι τροπολογίες αυτές θα περνούσαν απαρατήρητες χωρίς ιδιαίτερη αντίδραση.

Τρανταχτό παράδειγμα είναι η άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μέσα από τις στήλες της ΟΙΚΟΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ παρακολουθούσαμε στενά το θέμα και είχαμε καταγράψει τόσο τις σημαντικές αντιρρήσεις από πολίτες και βουλευτές, με ποιο χαρακτηριστική περίπτωση την άρνηση να την ψηφίσει του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής  Κώστα Καρτάλη, όσο και την αναδίπλωση του υπουργού που φαινόταν να το ξανασκέφτεται. Όμως τελικά ο νόμος πέρασε και μπορούν να κυκλοφορούν τα πετρελαιοκίνητα οχήματα πλέον ελεύθερα. Τυπικά να αναφέρουμε ότι τα όρια εκπομπής των αερίων, θα καθορίζονται από κοινή υπουργική απόφαση του ΥΠΕΚΑ και του υπουργείου Υποδομών,  Μεταφορών και Δικτύων.

Οι αντιπεριβαλλοντικές τροπολογίες δεν τελειώνουν στα αυτοκίνητα, αλλά θεσπίστηκαν ρυθμίσεις και για τα ακίνητα. Καταρχάς αυξήθηκαν οι δόσεις για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, από 30 σε 36 και κατά δεύτερο όποιοι ιδιοκτήτες ενταχτούν στην ρύθμιση και πληρώσουν έστω και μία δόση, θα μπορούν όχι μόνο να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν την ανέργεση του αυθαίρετου ακινήτου τους, αλλά θα μπορούν να συνδεθούν απρόσκοπτα και με τα δίκτυα παροχής ενέργειας (εάν μάλιστα εξοφλήσουν το σύνολο της οφειλής μέχρι 22 Δεκεμβρίου, θα έχουν και έκπτωση 20%).

Όμως η «αγάπη» για τα αιθαίρετα του ΥΠΕΚΑ,  του υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι πολύ μεγάλη. Για αυτό το λόγο πέρασε και άλλες τροπολογίες για να διευκολύνει τους «αυθαίρετους». Κάποιοι από αυτούς, εκτός των υπολοίπων παραβάσεων που έχουν υποπέσει, το σπίτι τους δεν ταίριαζε αισθητικά με τα υπόλοιπα της περιοχής. Αναφερόμαστε στους λεγόμενους παραδοσιακούς οικισμούς. Μικρό όμως το κακό για το Υπουργείο Περιβάλλοντος που βρήκε μία πολύ καλή λύση για το θέμα. Θα οριστεί μία επιτροπή η οποία θα γνωμοδοτεί περί των επεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στο ακίνητο, ώστε να ενταχθεί αισθητικά με τα υπόλοιπα. Οι εισηγήσεις της επιτροπής και η ένταξη στην ρύθμιση, θα είναι το διαβατήριο για την νομιμοποιήση και αυτών των αυθαιρέτων.

Ένα όμως Υπουργείο Περιβάλλοντος για να ανταποκρίνεται στο όνομα του, θα πρέπει να τακτοποιήσει και να λύσει  τα προβλήματα των δασών και των εθνικών δρυμών. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η τροπολογία που επιτρέπει να αξιοποιηθεί το 20% του δάσους για αθλητικές και τουριστικές χρήσεις, εφόσον βέβαια η προς αξιοποίηση έκταση υπερβαίνει τα 3.000 στρέμματα. Το κερασάκι στη τούρτα είναι η επαναλειτουργία του λατομείου (μιας ιδιαίτερα επιβαρυντικής για το περιβάλλον δραστηριότητας) στα όρια του « ταλαιπωρημένου» Εθνικού Δρυμού Κοτυχίου – Στροφυλίας. Σαν ΠΑΚΟΕ και ΟΙΚΟΠΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ έχουμε ασχοληθεί διεξοδικά με τα προβλήματα του Άραξου, που θα επιδεινωθούν περεταίρω  με την συγκεκριμένη απόφαση, η οποία είναι τόσο πολύ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ που γράφει στα παλιά της τα παπούτσια και την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είχε αποφασίσει της παύση των εργασιών στο λατομείο.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε θεματοφύλακας και προστάτης του περιβάλλοντος προφανώς ξέρει καλύτερα…