Δεν της έφτανε της Αθήνας η ατμοσφαιρική ρύπανση που οφείλεται σε δραστηριότητες εντός την πόλης, έχει και εξωτερικούς παράγοντες που επιβαρύνουν την κατάσταση και δυστυχώς ισχύει με οποιαδήποτε μορφή ανέμων.

Εισαγωγή ρύπων

Τα στοιχεία προέκυψαν κατόπιν έρευνας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είχε διάρκεια τρία χρόνια, από το 2006 μέχρι το τέλους του 2008. Σύμφωνα με αυτά, οι επιστήμονες έχουν ήδη ταυτοποιήσει πέντε βασικές τροχιές ανέμων, που επηρεάζουν από λίγο έως πολύ την ατμόσφαιρα της Αθήνας, με αποτέλεσμα να συγκρίνεται με μεγαλουπόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, το Κάιρο,  το Λονδίνο και το Λος Άντζελες.

Συγκεκριμένα όταν επικρατούν δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι, ανάλογα με την μεγάλη ή μικρή τροχιά τους, προέρχονται από τον Ατλαντικό και τα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης, ωστόσο δεν επιβαρύνουν ιδιαίτερα την Αθήνα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι όταν επικρατούν βόρειοι- βορειοανατολικοί άνεμοι, καθώς προέρχονται από την ιδιαίτερα επιβαρημένη πόλη της Κωνσταντινούπολης και την Μαύρη Θάλασσα. Όταν η κατεύθυνση είναι βόρεια, υπάρχει μεταφορά μικροσωματιδίων από τα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα Βαλκάνια, ενώ η κατάσταση είναι άσχημη με τους νότιους λόγω της μεταφοράς σκόνης από τις ερήμους της Αφρικής.