ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 8/ 14/02/2009

ΘΕΜΑ: Το Εξασθενές Χρώμιο Θερίζει

 

Πριν από 2 ½ χρόνια το ΠΑΚΟΕ σε εκπομπή στο ΜEGA, παρουσίασε πρώτη φορά τις μετρήσεις για το εξασθενές χρώμιο σε νερά γεωτρήσεων στον κάμπο του Ωρωπού.

Στη συνέχεια από τον Ιούνιο του 2007 που πρωτοανακοινώθηκε από τον Δήμο Οινοφύτων το πρόβλημα του εξασθενούς και στη συνέχεια και στον Ωρωπό ( Αύγουστος 2007), το πρόβλημα δυστυχώς έχει μείνει μόνο στα λόγια και σε λίγες χιλιάδες ευρώ πρόστιμα.  Το ΠΑΚΟΕ  συνεχώς από τότε και κάθε μήνα πραγματοποιεί αναλύσεις εξασθενούς χρωμίου και όχι μόνο σε πολλά σημεία του Ωρωπού , εξαιτίας του γεγονότος ότι τα υπόγεια νερά της Ασώπιας λεκάνης έχουν μολυνθεί από την βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων, τις παράνομες χωματερές (στραγγίσματα) και από την λειτουργία των απορροφητικών βάθρων ολόκληρης της λεκάνης αυτής. Βέβαια, βασική αιτία η βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων, που δυστυχώς η έλλειψη υποδομής βιοχημικού  συνολικού συστήματος καθαρισμού, συστημάτων ελέγχου των βιομηχανικών αποβλήτων και η πολιτική βούληση όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων , εδώ και τριάντα δυο χρόνια που λειτουργούν οι βιομηχανίες, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, έχουν καταστήσει ομήρους  του εξασθενούς χρωμίου τριακόσιες περίπου χιλιάδες (300.000) κατοίκους  από τη Βοιωτία (Οινόφυτα, Σχηματάρι, Δήλεσι) την Εύβοια ( Αυλίδα, Χαλκιδόνα και άλλες πόλεις), Αττική (Ωροπός, Συκάμινο, Μηλεσι, Μαλακάσα), όπου δυστυχώς το πρόβλημα ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ολοένα και περισσότερο.

Επικροτούμε όλες τις προσπάθειες που πραγματοποιούν πολλοί φορείς και πολίτες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλά μικροσυμφέροντα- ιδιαίτερα επιχειρηματικά- ακόμη και Δημάρχων, δημιουργούν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάδειξη του προβλήματος.

Το ΠΑΚΟΕ από την αρχή με την αγωνιστική του πορεία των 30 χρόνων, προσπάθησε να ενεργοποιήσει τους πολίτες (πρώτα αυτό δημιούργησε την Επιτροπή Αγώνα των Κατοίκων του Ωρωπού), πραγματοποιώντας στην αρχή συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ερωτήσεις στη Βουλή και τέλος αφού διαπίστωσε ότι η εξουσία ΄΄ δεν καταλάβαινε τίποτε, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη (ακόμη εκκρεμούν μηνύσεις και αγωγές ).

Τέλος, από πρόσφατη στατιστική μελέτη που πραγματοποίησε σε τρεις Δήμους (Οινόφυτα, Αυλίδα, Ωρωπός) διαπίστωσε ότι ο καρκίνος έχει αυξητική θνησιμότητα της τάξης του 300% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η δε νοσηρότητα έχει αυξητική τάση της τάξης του 150%.

Το ΠΑΚΟΕ πιστεύει ότι ο αγώνας πρέπει να γίνει πιο μεθοδικά, ώστε να καταλάβει η ΄΄όποια εξουσία΄΄, ότι δεν πρέπει να ΄΄παίζει΄΄ με την υγεία των πολιτών και τέλος δηλώνει συμπαράσταση στις πρόσφατες προσπάθειες των ΜΜΕ και από την Τρίτη 17/2/2008 και κάθε Τρίτη θα εκδίδει το ΄΄ ΔΕΛΤΙΟ ΘΑΝΑΤΟΥ με αναλύσεις  εξασθενούς χρωμίου από είκοσι (20) σημεία δειγματοληψίας στην Ασώπια λεκάνη, το οποίο θα αναρτά στην ιστοσελίδα του pakoe.gr. Επίσης, την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος όλων των υπευθύνων για την ομηρία εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων, μέσω του Νομικού του Συμβούλου κου Νίκου Κωνσταντόπουλου.

 

 

 

 

AΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ