ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΣΩΣΑΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΑΣ

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη έκθεση της Unicredit, που τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σοβαρή υστέρηση στην ποιότητα των κερδών τους, καθώς σε μεγάλο ποσοστό αυτά προέρχονται από τα ομόλογα και δεν είναι επαναλαμβανόμενα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Unicredit, οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη πολύ σημαντικά ανοίγματα στην ΕΚΤ, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και την αξία των χαρτοφυλακίων ομολόγων που διατηρούν. Η Εθνική έχει δανεισθεί 9,5 δις. ευρώ, με χαρτοφυλάκιο ομολόγων αξίας 18 δις. ευρώ και βρίσκεται στην καλύτερη θέση, ενώ και η Πειραιώς εμφανίζει  δανεισμό από την ΕΚΤ χαμηλότερο από την αξία των ομολόγων της (5 δις ευρώ, έναντι 6,2). Επίσης μεγάλη στενότητα ρευστότητας φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν η Alpha και η Eurobank: η πρώτη έχει δανεισθεί 9 δις. ευρώ από την ΕΚΤ, με χαρτοφυλάκιο ομολόγων αξίας μόλις 3 δις. ευρώ, ενώ για την Eurobank τα αντίστοιχα ποσά είναι 6 και 5 δις. ευρώ.
Αυτό σημαίνει, όπως τονίζει η Unicredit, ότι ήδη οι δύο τράπεζες έχουν φθάσει στο σημείο να χρηματοδοτούν τραπεζικές εργασίες με δανεισμό από την ΕΚΤ, αντί να περιορίζουν αυτό το δανεισμό για να χρηματοδοτούν τις σχετικά ασφαλέστερες τοποθετήσεις σε ομόλογα. Στην περίπτωση της Alpha, πάντως, αυτή η «ασυμμετρία» φαίνεται ότι εξηγείται εκ του γεγονότος, ότι η τράπεζα χρησιμοποιεί ρευστότητα της ΕΚΤ για να παρέχει διατραπεζικά δάνεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο η Εθνική Τράπεζα καλύπτει το κόστος των κεφαλαίων της με τις αποδόσεις από παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες, ενώ οι άλλες τρεις μεγάλες τράπεζες της χώρας θα βρίσκονταν ήδη στο κόκκινο, αν δεν είχαν εξασφαλίσει μεγάλα κέρδη από τις τοποθετήσεις τους σε ομόλογα