Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα έχει τονίσει τη σημασία των μελισσών στη λειτουργία των ανθρωπογενών οικοσυστημάτων. Σίγουρα η Κίνα είναι ένας από τους βασικούς τροφοδότες μελιού στην Ελλάδα. Η νοθεία που γίνεται έγκειται στο ότι 90% μελιού από διάφορες άλλες χώρες, όπως Κίνα, Βουλγαρία, Σερβία, Μολδαβία, Ρουμανία, Βοσνία, ανακατεύεται με ένα 10% ελληνικού μελιού και έτσι «βαφτίζεται» ελληνικό. Η τιμή του μελιού αυτού είναι το 1/3 της τιμής του πραγματικού ελληνικού μελιού και πουλιέται χωρίς ετικέτες σε υπαίθριες αγορές και δημόσιες εκδηλώσεις (εορτές, πανηγύρια, λαϊκές, ταβέρνες και παζάρια). Ο καταναλωτής πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το μέλι που αγοράζει πρέπει να είναι επώνυμο και να αναγράφεται η σύνθεσή του.

          Οι αριθμοί που παρατίθενται παρακάτω για τις εισαγωγές μελιού είναι πλασματικοί με το δεδομένο ότι πολλές χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταγράφονται οι εισαγωγές τους.

          Το ΠΑΚΟΕ προτείνει μία κουταλιά μέλι σε όποιο αφέψημα πίνετε, είναι ασπίδα προστασίας στον κορονοϊό.

          Ο πρόεδρος της Ένωσης Μελισσοκόμων της Βόρειας Μακεδονίας  κατήγγειλε ότι η χώρα είναι πλημμυρισμένη από εισαγόμενο κινεζικό μέλι αμφίβολης ποιότητας και ασφάλειας.

          Η Υπηρεσία Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων της χώρας διέψευσε αυτές τις  καταγγελίες τονίζοντας ότι δεν έγιναν εισαγωγές μελιού από την Κϊνα το 2018 και το 2019. Για το 2018 η χώρα εισήγαγε 420 τόννους μέλι με κύριους προμηθευτές τη Μολδαβία (252 τόνους) και τη Σερβία (168 τόνους).  Για το 2019 εισήχθηκαν 220 τόνοι εκ των οποίων το μεγαλύτερο κομμάτι προέρχεται από τη Σερβία (156 τόνοι).

          Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας, οι ειδικοί εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την ανησυχητική μείωση του πληθυσμού της μέλισσας σε παγκόσμια κλίμακα. Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τον κομβικό ρόλο που κατέχουν οι μέλισσες στη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και η ανάδειξη του κινδύνου σχετικά με τη ραγδαία μείωση του πληθυσμού τους

          Σύμφωνα με στοιχεία της Διακυβερνητικής Επιστημονικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (IPBES) οι επικονιαστές έχουν μειωθεί κατά ¾ στην Ευρώπη τα τελευταία τριάντα χρόνια.

          Στα επόμενα παρατίθενται μερικά πολύ σοβαρά στοιχεία για τη χρησιμότητα της μέλισσας στην επιβίωση ακόμα και του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη.

          Τα 2/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τις μέλισσες. Το 90% της παγκόσμιας τροφής προέρχεται από 100 είδη καλλιεργειών εκ των οποίων τα 71 επικονιάζονται από τις μέλισσες. Ειδικότερα για την Ευρώπη πάνω από 4.000 είδη φρούτων και λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στη δουλειά των μελισσών.

          Οι μέλισσες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της οικολογικής ισορροπίας, ενώ αποτελούν προάγγελο επερχόμενων περιβαλλοντικών κινδύνων και είναι δείκτες για την υγεία ενός οικοσυστήματος.

          Οι μέλισσες απειλούνται από τα φυτοφάρμακα -κυρίως τα νεονικοτινοειδή- την αλλαγή χρήσεως της γης και τις μονοκαλλιέργειες.

          Σε σύσκεψη της Περιφέρειας Κρήτης που έγινε πριν λίγες ημέρες συζητήθηκαν τα προβλήματα που αφορούν στην παράνομη ελληνοποίηση μέσω της εισαγωγής φθηνού μελιού ξένης προέλευσης  και της πρόσμειξής του με κρητικό μέλι και την χαμηλή τιμή πώλησης του με αποτέλεσμα την αύξηση των αποθεμάτων στις αποθήκες των παραγωγών.

Κατηγορίες: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ