Πολλά νησάκια και βραχονησίδες, όταν είναι σε περιοχή NATURA, με μοναδική χλωρίδα και πανίδα πρέπει να προστατεύονται. Πόσο μάλλον όταν είναι σε τουριστικές ζώνες.

          Είναι έγκλημα στη Χρυσή να παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα και η πολιτεία να… σφυρίζει αδιάφορα. Το ΠΑΚΟΕ θα ελέγξει τα δεδομένα και θα απευθυνθεί στους αρμόδιους ούτως ώστε να θεραπευθεί το πρόβλημα μιας και η πρόληψη δεν έγινε… όταν θα έπρεπε.

          Το ζητούμενο στη νήσο Χρυσή είναι να τηρηθεί η νομιμότητα. Ο Συνήγορος του Πολίτη έκανε παρέμβαση, γιατί δεν βρίσκει την κατάλληλη ανταπόκριση από τις δημόσιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον Συνήγορο, πρέπει το σύνολο των υπηρεσιών και κυρίως οι τοπικοί δημόσιοι φορείς να τηρήσουν αυστηρά την ισχύουσα νομοθεσία προκειμένου να διατηρηθεί ο οικότοπος NATURA της νήσου Χρυσής.

Πρόκειται για ένα από τους σημαντικότερους οικοτόπους της Κρήτης που φιλοξενεί το μεγαλύτερο φυσικά διαμορφωμένο κεδροδάσος της Ευρώπης,, αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης. Τέτοια μπορούν να αναφερθούν ως τα ανεξέλεγκτα δρομολόγια με σκάφη που δένουν σε παράνομο προβλήτα, οι χωματερές, η αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων , πολλές παράνομες δραστηριότητες (οικοδομικές, εμπορικές κ.λ.π.) και βέβαια την υπέρμετρη επισκεψιμότητα. Επιπλέον πρόβλημα είναι η μη νόμιμη τοποθέτηση ομπρελών και καθισμάτων, αλλά και οι υδροληψίες χωρίς αδειοδότηση , ενώ αν και είχε προβλεφθεί η σφράγιση των πηγαδιών και η απομάκρυνση αντλιών  νερού αυτό δεν έχει γίνει πράξη. Αναφέρουμε ότι στην νήσο Χρυσή υπάρχουν πολλές περιοχές όπως το δάσος, ο αρχαιολογικός χώρος, ο αιγιαλός και οι παραλίες που οι φορείς αλλά και οι πολίτες – ντόπιοι και τουρίστες – οφείλουν να προστατεύουν.

Όσο αφορά την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων στην παραλία και στο δάσος , κολλάνε στη γραφειοκρατία και δεν έχουν υλοποιηθεί.