Το ΠΑΚΟΕ από έρευνες που πραγματοποίησε το 2015-2016 διαπίστωσε ότι εξαιτίας της ανυπαρξίας καθαρισμού των ρεμάτων των αγωγών όμβριων υδάτων και την έλλειψη διαχείρισης των απορριμμάτων στους βυθούς των θαλασσών μας -μήκους 16.500 χιλιομέτρων σε περιοχές που τα προαναφερόμενα είναι ανεπαρκή- τουλάχιστον 5.000 χιλιόμετρα ακτών το βάρος των ήδη υπαρχόντων σκουπιδιών στους βυθούς αυτούς στις παραλίες εκτιμάται στους 150.000 τόνους και ο όγκος τους πολλαπλάσιος.

          Αξιέπαινη η παρακάτω αναφερόμενη προσπάθεια αλλά δεν φτάνει ούτε το πιλοτικό πρόγραμμα. Χρειάζεται συλλογικότητα και εθνικός πραγραμματισμός, γιατί η φιλοπατρία μερικών δεν φτάνει.

          Σύμφωνα με έρευνες που  έγιναν από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη αναδείχτηκε το γεγονός ότι το πιο συχνό απόρριμμα στις ακτές της χώρας μας είναι τα αποτσίγαρα. Το σκάφος «Τυφώνας» του Ιδρύματος σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Πατρών, εθελοντές, μέλη των τοπικών κοινωνιών, μαθητών, περιβαλλοντικών φορέων και οργανώσεων υλοποίησαν τα τελευταία δύο χρόνια  310 καθαρισμούς κατά τους οποίους συλλέχθηκαν 41,5 τόνοι απορριμμάτων.

          Στην παραλία της Βαγιάς στη Σέριφο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά «ζώνη» καπνίσματος με ειδικά διαμορφωμένους κάδους , κάτι που προκάλεσε την αντίδραση μερίδας καπνιστών, αλλά τελικά στον κάδο κατέληξαν 4.500 γόπες.

          Εκτός από τα αποτσίγαρα, από την παραλία και το βυθό συλλέχθηκαν και άλλα απορρίμματα όπως μικροπλαστικά , μπουκάλια, καπάκια, αλιευτικά εργαλεία, μπαταρίες, καρότσια σούπερ μάρκετ και μηχανάκια.

Κατηγορίες: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ