Με το μήνυμα του τίτλου, το ΠΑΚΟΕ πριν 40 χρόνια ξεκινούσε την αγωνιστική του πορεία στο ΖΑΠΠΕΙΟ σε μια εκδήλωση που πραγματοποίησε σε συνεργασία με το τμήμα του ΟΗΕ για το περιβάλλον στην Ελλάδα.

Εν τούτοις παρατηρούμε και σήμερα ακόμη φάλαινες να πεθαίνουν από τα πλαστικά, ελάχιστες εταιρείες να συμμετέχουν με τη «δήθεν» κοινωνική τους εταιρική ευθύνη στην ουσιαστική ανακύκλωση πλαστικών και το «κράτος» να αδιαφορεί για την ουσιαστική λύση του τεράστιου προβλήματος των σκουπιδιών.

 Έλεος! Δεν υπάρχει εισαγγελέας να διαβάσει τις 12 καταγγελίες του ΠΑΚΟΕ στον Άρειο Πάγο για τα προβλήματα αυτά;

Οι ετήσιοι συστηματικοί καθαρισμοί των παραλιών μας δίνουν μια εικόνα των σκουπιδιών που «ξεβράζει» η θάλασσα και έτσι οι επιστήμονες είναι σε θέση να κατανοήσουν το πρόβλημα. Υπάρχει όμως το ερώτημα τι γίνεται σε μεγαλύτερα βάθη. Οι αλιείς της μηχανότρατας σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα με στόχο την αποτύπωση του είδους και της ποσότητας απορριμμάτων που βρίσκονται στο βυθό.

Συμμετέχουν 8 τράτες οι οποίες καταγράφουν τα σκουπίδια που βγάζουν τα δίχτυα κατά τη συνηθισμένη τους αλιευτική δραστηριότητα. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων που βρίσκονται στο βυθό καθώς επίσης και καταγραφή των απορριμμάτων δίνοντας για πρώτη φορά μία εικόνα του τι συμβαίνει από πλευράς ρύπανσης σε μεγάλα βάθη (40-50 μέτρα).

Το πρόγραμμα έχει τρίμηνη διάρκεια, από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο καθώς αυτή είναι η μόνη περίοδος του έτους που οι μηχανότρατες μπορούν να ψαρεύουν χωρίς περιορισμούς. Σε μία φόρμα – που χρησιμοποιείται σε όλη τη Μεσόγειο- γίνεται καταγραφή των σκουπιδιών και κάθε αλιέας λαμβάνει ένα ποσό ως δωρεά όταν επιστρέψει συμπληρωμένη τη φόρμα.

Σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες , όπως είναι η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία , οι αλιείς λαμβάνουν μία μικρή επιδότηση από το κράτος για να συλλέγουν τα απορρίμματα που «ψαρεύουν» και να τα πετούν στην ξηρά. Με την εφαρμογή του προγράμματος έγινε φανερό από τον πρώτο μήνα ότι από τα μεγάλα βάθη δεν βγάζουν πλαστικά ποτήρια και μπουκάλια, αλλά απορρίμματα της δικής τους δραστηριότητας: κομμάτια από δίχτυα, σχοινιά όπως αυτά που έχουν τα γρι γρι, πλαστικά βαρελάκια που χρησιμοποιούν οι αλιείς χταποδιών και άλλα πράγματα που υπάρχουν σε ένα αλιευτικό.

Κατηγορίες: KATAΓΓΕΛΙΕΣ