Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. εδώ και σαράντα χρόνια ασχολείται, όχι μόνο με τους αριθμούς που αποδεικνύουν την κακή κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας αλλά και ιστορικά, με τα γεγονότα που εμπόδισαν την ανάπτυξη σε αυτό τον τόπο. Το 1993, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και πατέρας του σημερινού, είχε υπερτονίσει ότι το 25% των Ελλήνων βρισκόταν στο όριο της φτώχειας. Σήμερα, παρά την υποσχόμενη ανάκαμψη από τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διαπιστώνεται ότι το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 6.8 μονάδες, γεγονός που σημαίνει ότι τρεις στους δέκα πολίτες είναι αναγκασμένοι να ζουν με τα απειροελάχιστα χρήματα των 300 – 400 ευρώ. Θεωρείται πολυτέλεια να φωνάζει το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. για την κλιματική αλλαγή και τις βρώμικες λιγνιτικές μονάδες όταν μια μάνα αναζητά με αγωνία να αγοράσει ένα μπουκάλι γάλα για τα παιδιά της.

Ένας στους τρεις Έλληνες απειλείται από φτώχεια, όπως καταδεικνύουν στοιχεία της Eurostat που επικαλείται δημοσίευμα της Deutsche Welle, αναφορικά με τα ποσοστά του πληθυσμού που κινδυνεύει από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, με ποσοστό 31,8%, ενώ μικρή είναι η διαφορά από τις δύο πρώτες χώρες καθώς στη Βουλγαρία το ποσοστό ανέρχεται στο 32,8% και στη Ρουμανία στο 32,5%.

Η Κύπρος βρίσκεται στη δέκατη θέση της λίστας της Eurostat με 21,9%, ενώ η Γερμανία στη 18η θέση με 18,7%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2018 πάνω από 109 εκατομμύρια άνθρωποι στη γηραιά ήπειρο βρίσκονταν στα όρια της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί στο 21,7% του συνολικού πληθυσμού στις χώρες της ΕΕ – το 2017 το ίδιο ποσοστό προσδιοριζόταν στο 25%.

Aπό την ανάλυση των στοιχείων, επίσης, προκύπτει ότι 11% των κατοίκων της Ένωσης με τριτοβάθμια εκπαίδευση αντιμετωπίζει τον ίδιο κίνδυνο. Στο συγκεκριμένο πεδίο, η Ελλάδα σημειώνει αρνητική πρωτιά με ποσοστό17% ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Τσεχία και τη Μάλτα (με 4% αμφότερες).

Aναφορικά με την ανεργία, το 80% των ανέργων στη Γερμανία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτωχοποίησης, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να κυμαίνεται στο 65%. Ένα άλλο στοιχείο που αποτυπώνεται στην έρευνα είναι, τέλος, ότι το 28% των κατοίκων των ευρωπαϊκών χωρών δεν είναι σε θέση να πληρώσουν μια εβδομάδα διακοπών τον χρόνο, με το μεγαλύτερο ποσοστό να παρατηρείται στη Ρουμανία (59%) και το χαμηλότερο στη Σουηδία (10%).

Οι πολίτες ενός κράτους-μέλους, θεωρείται ότι διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας, όταν ακόμη κι αν λαμβάνουν κοινωνικές παροχές, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, υποφέρουν από σημαντική στέρηση υλικών αγαθών ή ζουν σε ένα εξαιρετικά χαμηλόμισθο νοικοκυριό. Για τις μετρήσεις αυτές λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χώρας.

Κατηγορίες: KATAΓΓΕΛΙΕΣ