Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι μία λίμνη στην οποία εκτός από τα ανεξέλεγκτα απόβλητα χοιροστασίων και ποιμνιοστασίων, δεν έχει πραγματοποιηθεί ο απαιτούμενος καθαρισμός ώστε η παροχέτευση νερών στη λίμνη να γίνεται απρόσκοπτα, ούτως ώστε το ύψος της να παραμένει σταθερό. Εκτός από τη δηλητηρίαση, στην οποία είναι πιθανόν να οφείλεται ο ομαδικός θάνατος των ψαριών, υπάρχει και το ενδεχόμενο η ελλειπής οξυγόνωση του νερού εξαιτίας της χαμηλής του στάθμης, να επέφερε τον θάνατο των ψαριών.

Ανησυχία προκαλούν οι εικόνες με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια, κυρίως μεγάλα γριβάδια και πεταλούδες, που εκβράστηκαν τις τελευταίες μέρες, γύρω από τη λίμνη Κορώνεια όπου η στάθμη του νερού έχει κατέβει δραματικά, φθάνοντας στα μεγάλα βάθη μόλις στα 60 με 80 εκατοστά, όταν προ πενταετίας το βάθος ήταν περίπου τρία μέτρα. 

Η ανομβρία φαίνεται να εξηγεί το φαινόμενο, μπορεί όμως να οφείλεται και στη μη συντήρηση των έργων που συμβάλουν στη διοχέτευση νερού στην Κορώνεια. Συγκεκριμένα, λόγω της έλλειψης συντήρησης, φερτά υλικά και καλάμια έφραξαν το κανάλι που έχει δημιουργηθεί για την εκτροπή δύο χειμάρρων αλλά και των θυροφραγμάτων, που ανοίγουν κατά περίπτωση, για να διοχετεύουν με νερό την Κορώνεια. Σημειώνεται ότι δεν έχει οριστεί διαχειριστής ώστε να διεκδικήσει κονδύλια για να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες, την ώρα που παραμένει σε αναστολή ένα πρόστιμο ύψους 30 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Οι ευθύνες για το οικολογικό έγκλημα που έχει συντελεστεί στην Κορώνεια θεωρούνται διαχρονικές, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, επισκέφθηκε πρόσφατα τη λίμνη.

Κατηγορίες: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ