Το ΠΑΚΟΕ χρόνια φωνάζει για την αδιαφορία των «υπεύθυνων» του ενεργειακού, περιβαλλοντικού σχεδιασμού της Ελλάδας.

Όταν διαβάζουμε τα παρακάτω και καθημερινά διαπιστώνουμε τις έντονες κλιματικές και μετεωρολογικές συνθήκες να αλλάζουν, αναρωτιόμαστε γιατί ακόμη οι «σοφοί» της εξουσίας συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το λιγνίτη, το μαζούτ και τα σκουπίδια ως καύσιμα; Είναι εγκληματίες γιατί δημιουργούν απόλεμες γενοκτονίες. Αίσχος.

Μεγάλο τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου βρίσκεται σε κλοιό καύσωνα για πολλοστή φορά αυτό το καλοκαίρι με τις θερμοκρασίες να χτυπούν κόκκινο φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ.

Στη Γερμανία σημειώνεται καύσωνας για τέταρτη φορά σε διάστημα δύο μηνών και είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να φτάσει η θερμοκρασία τους 41οC. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας λέει «αν επαληθευτεί η πρόγνωση θα μιλάμε για έναν πραγματικά ιστορικό καύσωνα. Εγώ πάντως ως μετεωρολόγος δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο». Το φαινόμενο οφείλεται στο ότι αέριες μάζες από τη Σαχάρα σαρώνουν περιοχές κυρίως της Δυτικής Γερμανίας κοντά στα γαλλογερμανικά σύνορα, ανεβάζοντας τον υδράργυρο στα ύψη. Το προηγούμενο γερμανικό ρεκόρ καταγράφηκε στη Βαυαρία το 2015 με το θερμόμετρο να δείχνει 40,3 οC

Επίσης πολλές περιοχές της Γαλλίας έχουν μετατραπεί σε «καμίνι» , ενώ στο Παρίσι είναι πιθανό να φτάσει η θερμοκρασία τους 42οCκάτι που σημαίνει ότι αν επαληθευτεί η πρόγνωση, θα καταρριφθεί το μέχρι σήμερα ρεκόρ των 40,4οCπου επιβιώνει από το 1947.

Ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες που καταρρίπτουν ρεκόρ με διάρκεια πολλών δεκαετιών σημειώνονται στην Ολλανδία και στο Βέλγιο.

Στη Μεγάλη Βρετανία η θερμοκρασία είναι πιθανό να ξεπεράσει το όριο των 38,5οCπου είχε σημειωθεί στο Κεντ το 2003. Επιπλέον στην Ιταλία λαμβάνουν χώρα ανησυχητικά υψηλές θερμοκρασίες σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ σε Πορτογαλία και Ισπανία οι αρχές βρίσκονται σε συναγερμό κάτω από το φόβο εκδήλωσης πυρκαγιών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Ο περασμένος Ιούνιος ήταν επίσης ανησυχητικά «καυτός» σε χώρες όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και η Πολωνία.

Το γερμανικό «PotsdamInstituteforClimateImpactResearch» ανακοίνωσε ότι τα πέντε πιο θερμά καλοκαίρια που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη μετά το 1500, καταγράφηκαν όλα μέσα στον 21οαιώνα και συγκεκριμένα τα έτη 2002, 2003, 2010, 2016 και 2018. Ζώντας μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον έρχονται ως φυσικά επακόλουθα στη σκέψη, όροι όπως η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Κατηγορίες: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ