Το ΠΑΚΟΕ ξεκίνησε στην δεκαετία του 1970, ένα σοβαρό αντικαπνιστικό κίνημα σε συνεργασία με άλλους φορείς. Η αδιαφορία όμως των «αρμόδιων» και των ίδιων των πολιτών ιδιαίτερα για τους παθητικούς καπνιστές ήταν απερίγραπτη. Με αφορμή την πολύ σωστή εξαγγελία του πρωθυπουργού το κίνημα αυτό από το Σεπτέμβριο ξεκινά πάλι τη δράση του και θα συμπαρασταθεί σε όλους όσους πιστεύουν στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών και σε αυτή εντάσσεται και το κάπνισμα.

Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά από τα δημόσια κτίρια η αυστηρή απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Αρχικά οι Αρχές θα εστιάσουν τις προσπάθειες τους για χώρους ελεύθερους από καπνό στη Βουλή – την οποία εμβληματικώς υπέδειξε ως πρώτο χώρο καθολικής απαγόρευσης του καπνίζειν ο πρωθυπουργός- στα υπουργεία, στα νοσοκομεία, στα σχολεία και γενικά στις δημόσιες υπηρεσίες.

Σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Υγείας και τον υφυπουργό, συζητήθηκαν οι δράσεις που πρέπει να ληφθούν άμεσα και μεσοπρόθεσμα για τη μείωση του καπνίσματος στη χώρα μας. Αποφασίστηκε η έναρξη καμπάνιας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις επιπτώσεις του ενεργητικού και του παθητικού καπνίσματος, ιδίως σε κλειστούς χώρους μπαρ, εστιατορίων και καφετεριών. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι στην προσπάθειά της αυτή θα έχει σύμμαχο την κοινή γνώμη, καθώς τρεις στους τέσσερις Έλληνες (76%) δηλώνουν θυμωμένοι για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. στην οποία δεν εφαρμόζεται η νομοθετημένη απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους και το 83,8% πιστεύουν ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί σημάδι πολιτισμικής παρακμής της χώρας.

Την ευθύνη των ελέγχων έχουν η δημοτική αστυνομία, το Λιμενικό, οι επόπτες δημόσιας υγείας των ΟΤΑ και το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, ενώ η αστυνομία δύναται να εμπλακεί μόνο επικουρικά και κατόπιν αιτήματος συνδρομής από τους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς.