Όλα αυτά από τις ετήσιες έρευνες του ΠΑΚΟΕ, τα έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα. Η πρότασή μας είναι μία.

ΣΑΜΠΟΤΑΖ στα γαλακτοκομικά που ανεξέλεγκτα κυκλοφορούν στην αγορά με δυσανάγνωστες ετικέτες και με σύνθεση που είναι άσχετη με την υφιστάμενη νομοθεσία.

Παγωτά, τυριά, διάφορα εδέσματα εάν δεν αναγράφουν σαφώς στην ετικέτα τους ότι έχουν ως πρώτη ύλη γάλα, ή νωπό ή μακράς διαρκείας, οι καταναλωτές να τα σαμποτάρουν.

Σε εκπαιδευτικό σεμινάριο της Europol που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη της Ολλανδίας 21-22 Μαρτίου 2019, με θέμα τις νοθείες και τις απάτες που γίνονται στο γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το μέλι, τονίσθηκε η αναγκαιότητα της εφαρμογής των κανόνων ιχνηλασιμότητας στα τυριά ΠΟΠ από τα επιμέρους κράτη-μέλη της Ε.Ε., ιδιαίτερα όσον αφορά την πρώτη ύλη παρασκευής τους. Επισημάνθηκε αφ’ ενός η ανεξέλεγκτη διακίνηση εισαγομένου μελιού από την Κίνα με τόσο χαμηλό κοστολόγιο που προκαλεί τεράστιο πρόβλημα διάθεσης στο ποιοτικό γνήσιο μέλι των χωρών της Ευρώπης, αφετέρου στην αναθεώρηση προς τα πάνω του ύψους των προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε αυτά να λειτουργούν αποτρεπτικά για τους παραβάτες.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν 26 ευρωπαϊκές χώρες, η Interpol κ.ά. ενώ προσκεκλημένος ομιλητής για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Γεώργιος Ζέρβας.

Κατηγορίες: ΔΙΑΤΡΟΦΗ