Το ΠΑΚΟΕ επικροτεί και επιβεβαιώνει αυτά που καταγράφονται και πιστεύει ότι με συλλογική και οργανωμένη εργασία πολλά μπορούν να γίνουν.

Μια διεθνής μελέτη δείχνει ότι τα έντομα οδεύουν προς εξαφάνιση , με συνέπεια την καταστροφή της ζωής στη Γη –ακόμα και του ανθρώπου.

Πάνω από το 40% των ειδών εντόμων βρίσκονται σε ύφεση και το ένα τρίτο από αυτά απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με την ανασκόπηση. Ο ρυθμός εξαφάνισης είναι οκτώ φορές ταχύτερος από αυτόν των θηλαστικών, των πτηνών και των ερπετών. Η συνολική μάζα των εντόμων μειώνεται κατά 2,5% ετησίως, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα. Αυτό το τρομακτικό ποσοστό σημαίνει ότι τα έντομα θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέσα σε έναν αιώνα.

Σύμφωνα με τον Guardian, που δημοσιεύει τα σοκαριστικά ευρήματα της ανασκόπησης, ο πλανήτης βρίσκεται στην αρχή της έκτης μαζικής εξαφάνισης ειδών στην ιστορία του. Τεράστιες απώλειες έχουν ήδη καταγραφεί σε μεγαλύτερα ζώα που είναι ευκολότερο να μελετηθούν. Ωστόσο τα έντομα είναι μακράν τα πιο ποικίλα και πολυάριθμα πλάσματα στον πλανήτη, με τη βιομάζα τους να ξεπερνά κατά 17 φορές εκείνη των ανθρώπων. 

Μία από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της απώλειας εντόμων αφορά στα πολυάριθμα πουλιά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια που τρώνε έντομα. «Αν αυτή η πηγή τροφής εξαφανιστεί, όλα αυτά τα ζώα θα λιμοκτονήσουν» 

Επιστήμονες προτείνουν ένα πανέμορφο όραμα για την υπεράσπιση της ανθρωπότητας και της φύσης: να ανακηρυχθεί προστατευόμενο το 50% του πλανήτη. Αυτή την ιδέα σκέφτονται να στηρίξουν στην επικείμενη παγκόσμια διάσκεψη για τη φύση ο ΟΗΕ, η Γερμανία, η Γαλλία, ο Καναδάς και άλλες χώρες.

Αν και το νούμερο 50% φαντάζει μεγάλο, σήμερα ήδη προστατεύεται το 20% του πλανήτη.  Επίσης κάποιες χώρες σκέφτονται να αυξήσουν σημαντικά αυτό το ποσοστό πριν τη διάσκεψη του ΟΗΕ για την εξαφάνιση των ειδών.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζητάει να ληφθούν επείγοντα μέτρα προστασίας του 50%. Ο μεγαλύτερος χρηματοδότης προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο είναι η Γερμανία. Η Γαλλία θα φιλοξενήσει τη  G7  όπου το θέμα θα συζητηθεί από ισχυρά κράτη. Επιπλέον ο Καναδάς θέλει να κάνει την προστασία της φύσης προτεραιότητα για το επόμενο έτος.

Κατηγορίες: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ