• Μας ταϊζουν καρκινογόνα φορμόλη

Το  ΠΑ.Κ.Ο.Ε.  επανειλλημένα  έχει  καταγγείλει  την  ανεξέλεγκτη   διαδικασία της   ιχθυκαλλιέργειας  και άλλων ρυπογόνων μονάδων στην χώρα μας,  παρά  το  γεγονός ότι είναι πηγή πλούτου για  … τους ολιγους και καταστροφη  στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών.

Η φορμόλη είναι επικίνδυνη και τοξική ουσία, η οποία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ  στην διατροφή  μας.

Το ΠΑΚΟΕ από το 1995 έχει πραγματοποιήσει είκοσι δύο (22) έρευνες σε διάφορες περιοχές της χώρας μας για τη σωστή λειτουργία μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. Σε 40 μονάδες το 2001, είχε διαπιστώσει επικίνδυνες υγειονομικές παραβάσεις σε είκοσι έξι (26), το 2017 σε τριάντα οκτώ (38) μονάδες, δεκαπέντε ήταν υγιεινά προβληματικές. Στον Πόρο συγκεκριμένα οι καταδικασθέντες που αναφέρονται παρακάτω, εξαιτίας της έρευνας του ΠΑΚΟΕ που έγινε το 2008 και 2010. Επιτέλους κάποιοι κάθισαν στο …σκαμνί.

Δηλητηρίαση πηγών και τροφίμων με καρκινογόνο φορμόλη
από τα ιχθυοτροφεία του Πόρου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της δηλητηρίασης πηγών και τροφίμων από τα ιχθυοτροφεία του Πόρου άσκησε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά, μετά από διετή έρευνα. Σύμφωνα με τη δίωξη, οι υπεύθυνοι της εταιρίας ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, που τον Ιούλιο του 2012 καταδικάστηκαν σε πολύμηνες ποινές φυλάκισης για την πολυετή υποβάθμιση του περιβάλλοντος του Πόρου, παραπέμπονται σε ανάκριση για κακουργηματική χρήση της καρκινογόνου ουσίας φορμόλης στις ίδιες μονάδες. Όπως προέκυψε μετά από έλεγχο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, σε 2,5 μόλις χρόνια (στα οποία περιορίστηκε δειγματοληπτικά η έρευνα) στα ιχθυοτροφεία του Πόρου χρησιμοποιήθηκαν «συστηματικά και εκτεταμένα» 77 τόνοι φορμόλης, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1 κιλό φορμόλης, για κάθε 19 κιλά νόμιμης παραγωγής ψαριών.

Η εταιρία, όχι μόνον δεν δικαιολόγησε τη χρήση της φορμόλης σε τέτοια ποσότητα, αλλά σε διαδοχικούς ελέγχους πιάστηκε να λέει ψέματα ότι δήθεν σταμάτησε να τη χρησιμοποιεί. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι, παρά τις επίμονες αναφορές μας σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα κανένας έλεγχος για να διαπιστωθεί αν η φορμόλη καταλήγει ακόμα (;) στο πιάτο μας (είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων – ΕΦΕΤ αρνείται να διεξάγει τους σχετικούς ελέγχους επικαλούμενος «αναρμοδιότητα»!). Ακόμα και αν η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος του Πόρου δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους αρμόδιους φορείς, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ισχύει το ίδιο για τη διερεύνηση ενός πιθανού διατροφικού σκανδάλου που αφορά σε εκατομμύρια Ελλήνων και Ευρωπαίων καταναλωτών. Ο έλεγχος για την κατάληξη φορμόλης στα ψάρια που είναι προς κατανάλωση είναι και επιβεβλημένος και εύκολος.

Νέα πρόστιμα από τον Ειδικό Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος για την υπόθεση της φορμόλης

Πρόστιμα συνολικού ύψους 590.950 Ευρώ, σε 10 επιχειρήσεις και 2 δήμους, επέβαλε ο ειδικός γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μωυσής Κουρουζίδης, μετά από εισήγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούσαν στην κακή διαχείριση υγρών και στερεών αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων, αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, αποβλήτων συσσωρευτών, περιττωμάτων πτηνών, καύση νεκρών ζώων, χρήση φορμόλης σε ιχθυοκαλλιέργειες κ.ά.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν σε δύο δήμους, τρεις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς και μία βιομηχανία, μία μονάδα παραγωγής ασφαλτομίγματος, μία μονάδα ανακύκλωσης αυτοκινήτων-σιδήρων-μετάλλων-καλωδίων, ένα λατομείο αδρανών υλικών, ένα εκκοκκιστήριο, μία πτηνοτροφική μονάδα και μία ξενοδοχειακή μονάδα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.Κ.Ο.Ε.