water-droplet-icon1

 

 

 Νέος Φορέας Υδάτων

 

Αφού δεν πέτυχε η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ μετά την ακύρωσή της από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η Εταιρεία εισέπραξε οφειλές από το Δημόσιο, άρχισε η ενεργοποίηση εναλλακτικών σεναρίων για το μέλλον της που έχουν στόχο την δημιουργία ενός εθνικού φορέα υδάτων.

 

Ο Αρμόδιος Υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σχεδιάζει την δημιουργία μιας ελληνικής Εταιρείας Υδάτων, η οποία θα προσπαθήσει μία συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα με την ΕΥΑ Θεσσαλονίκης με στόχο την εκτέλεση πολιτικών για την ύδρευση και αποχέτευση της Χώρας.

 

Τα αρμόδια Υπουργεία θα εκπονήσουν εθνικό σχέδιο το οποίο θα κληθεί να υλοποιήσει ο νέος φορέας. Ο τελευταίος θα στηριχθεί στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και θα εκτελεί επενδυτικά σχέδια με στόχο τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης και την αύξηση εσόδων για το Δημόσιο. Μεγάλη σημασία θα δοθεί στις Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα – ΣΔΙΤ – και ήδη η ΕΥΔΑΠ επεξεργάζεται σχετικό επιχειρηματικό σχέδιο.

 

Σημαντικό θέμα η αναβίωση της ΕΥΔΑΠ Νήσων, η οποία υπόσχεται λύσει στο πρόβλημα της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της συλλογής ομβρίων και της διαχείρισης αποβλήτων. Σήμερα δαπανώνται περί τα 10 εκατ. Ευρώ ετησίως για μεταφορά νερού στα νησιά. Το κόστος είναι 10-12 ευρώ το κυβικό μέτρο όταν μία ακριβή αφαλάτωση στοιχίζει 2,8 ευρώ το κυβικό μέτρο.

 

Το Δημόσιο, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υποδομών, έχει επενδύσει για ύδρευση και αποχέτευση στην Ελλάδα – εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης – 1,2 δις ευρώ τα τελευταία 20 χρόνια.

 

 

H μεθόδευση της συγχρηματοδότησης ιδιωτών για τον νέο… φορέα. Δεν τα κατάφεραν οι υπέρμαχοι της ιδιωτικοποίησης του νερού, με τον ευθύ τρόπο, πασχίζουν τώρα μέσω πλάγιας οδού να καταλάβουν και το τελευταίο «οχυρό», το δημόσιο αγαθό που λέγεται νερό.

Το ΠΑΚΟΕ αντίθετο εξαρχής στην ιδιωτικοποίηση του νερού καταγγέλλει για ακόμη μια φορά τον υπουργό… υποδομών Χρυσοχοϊδη γι΄αυτές του τις μεθοδεύσεις.