aluminum recycling

 

 

 Ξεθάβουν σκουπίδια για να τα ανακυκλώσουν

 

Τον Ιούλιο 2013 ξεκίνησε το Έργο Life + reclaim της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει την εξόρυξη απορριμμάτων από υφιστάμενα μέρη του ΧΥΤΑ, για να διαχωριστούν τα χρήσιμα υλικά και να παραχθούν από τα σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα, κατάλληλα προϊόντα τα οποία μπορούν να τροφοδοτήσουν μία μεταλλουργική μονάδα.

 

Η εφαρμογή είναι πιλοτική και ήδη ξεκινάει από τον Ιανουάριο 2015 στο ΧΥΤΑ Πολυγύρου, όπου για τρεις μήνες θα ξεθάψουν 1.000 μ3 σκουπιδιών και θα διαχωρίσουν τα χρήσιμα υλικά, ενώ παράλληλα θα εκπονήσουν κοινωνικοοικονομικές μελέτες με στόχο η δράση αυτή να γίνει πιλότος και για μελλοντικές χρήσεις.

 

Ο ΧΥΤΑ Πολυγύρου ευρίσκεται στην θέση «Καστρί» του Δήμου Πολυγύρου της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και εξυπηρετεί 14.000 κατοίκους οι οποίοι το καλοκαίρι υπερδιπλασιάζονται.

 

 

H εταιρεία που υλοποιεί το πρόγραμμα αυτό δεν γνωρίζουμε εάν έκανε τον κόπο να κοστολογήσει την εργασία αυτή με το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Γιατί είναι σίγουρο ότι το κόστος της εκσκαφής και της διαλογής για 1000 mείναι τουλάχιστον πενταπλάσιο από τα έσοδα πώλησης των προϊόντων.

Κύριοι της εταιρείας πρέπει να σταματήσουμε να υλοποιούμε προγράμματα… για την έρευνα. Πρακτικά , τι κάνετε για  την ανακύκλωση;