100_1176

 

 

  1. To διοξείδιο του άνθρακα… μας εξαφανίζει

 

Το κλίμα μας αλλάζει και τα καιρικά φαινόμενα γίνονται πιό ακραία εξαιτίας ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων. Η ατμοσφαιρική συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2013, στα 396 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) ενώ πληθαίνουν τα σημάδια ότι η απορρόφησή του από τους ωκεανούς και τα δάση μειώνεται.

Η συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα αυξάνεται με ρυθμούς ταχύτερους από τις εκπομπές ρύπων, κάτι που σημαίνει ότι μειώνεται η ικανότητα του πλανήτη να απορροφά το διοξείδιο.

Αν οι ωκεανοί, τα φυτά και το έδαφος απορροφούν στο εξής λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, μεγαλύτερες ποσότητες αερίου θα μένουν στην ατμόσφαιρα και θα επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή διότι ακόμη και αν οι ανθρωπογενείς εκπομπές ρύπων μειωθούν κατά 80% έως το 2050, η ενυπάρχουσα αδράνεια στο κλιματικό σύστημα δεν θα κάνει αισθητή την βελτιωση έως το 2100. Οι εκπομπές ρύπων έχουν σωρευτική επίδραση τόσο στην υπερθέρμανση του πλανήτη όσο και στην οξίνιση των ωκεανών.

Οι γιγαντιαίες τρύπες στο έδαφος που παρουσιάστηκαν στην Σιβηρία, πιθανολογείται ότι είναι αποτέλεσμα της τήξης του εδάφους που είναι μόνιμα παγωμένο, η οποία απελευθερώνει μεθάνιο εγκλωβισμένο στο έδαφος. Αυτό είναι μία ένδειξη ότι η βιόσφαιρα αγγίζει ορισμένα οριακά σημεία αντοχής.

 

 

Το ΠΑΚΟΕ τριάντα χρόνια συνεχώς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου γι’ αυτές τις αλλοπρόσαλες κλιματικές αλλαγές, που δυστυχώς συνοδεύονται με καταστροφές και θανάτους.

Εν τούτοις οι ανθρώπινες δραστηριότητες αυξάνονται ανεξέλεγκτα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τις τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται και αυτές δυστυχώς δεν αφομοιώνονται από τα οικοσυστήματα. Έτσι ο άνθρωπος – αυτός που έχει τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα – δεν εννοεί να καταλάβει ότι και αυτός είναι κομμάτι του ίδιου του οικοσυστήματος που καταστρέφει.  Έλεος.