kolimpaki-rypasmeno-thriasioΠως μπορεί κανείς σήμερα να στήσει ένα παράνομο διαλυτήριο πλοίων σε περιοχή που στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο έχει χρήση «μη οχλούσας βιομηχανίας-βιοτεχνίας»;

Και εάν διαλέξει έκταση που έχει προβλεφθεί η δημιουργία κοινόχρηστου χώρου πρασίνου;

Θα πρέπει να επικαλεσθεί «επείγοντες» περιβαλλοντικούς σκοπούς που θα προσφέρει ένα νέο διαλυτήριο πλοίων, με το οποίο θα καθαρίσει ο κόλπος από τα υφιστάμενα 20 ναυάγια, χωρητικότητας 34.133 κόρων, τα οποία εκτός του ότι είναι επικίνδυνα για την ναυσιπλοΐα και τα αγκυροβόλια, αποτελούν και εστία περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ) για να δικαιολογήσει την αμεσότητα των ενεργειών του επικαλέσθηκε έγγραφο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας του Φεβρουαρίου 2011!

Στην έκταση αυτή των 20 στρεμμάτων στην περιοχή Κολυμπάκι, υπάρχει στα χαρτιά, ανενεργό εδώ και χρόνια, το διαλυτήριο πλοίων της Εταιρείας «Θ. Μ. Μπακόπουλος ΑΕΒΕ». Η Εταιρεία έχει άδεια λειτουργίας σε ισχύ και το 2010 έλαβε Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων με ισχύ 5 ετών, χωρίς να ασκεί καμία δραστηριότητα. Έτσι πατώντας πάνω σε αυτή την Άδεια Λειτουργίας και την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων ο ΟΛΕ δρομολογεί την κατασκευή νέου διαλυστηρίου πλοίων, που θα λειτουργήσει για 5 χρόνια, με πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη του, ο ΟΛΕ, ότι ήδη στο Θριάσιο Πεδίο λειτουργούν μερικές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας, όπως 2 διϋλιστήρια πετρελαίου (ΕΛΠΕ, ΕΛΔΑ), 2 χαλυβουργίες (Ελληνική  Χαλυβουργία, Χαλυβουργική), 2 τσιμεντοβιομηχανίες (ΤΙΤΑΝ, ΧΑΛΥΨ), 1 βιομηχανία πυρομαχικών (ΕΑΣ πρώην ΠΥΡΚΑΛ) και πολλές άλλες μικρότερες βιομηχανίες διακίνησης πετρελαίου, πλαστικών, χημικές, λατομεία κλπ.

Συνοψίζοντας ο ΟΛΕ , ανατρέποντας στην πράξη την υπάρχουσα Πολεοδομική Μελέτη, θέλει να κατασκευάσει νέο διαλυτήριο πλοίων σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, με την δικαιολογία ότι πρέπει να καθαρίσει ο αβαθής κόλπος Ελευσίνας από τα υπάρχοντα ναυάγια. Και φυσικά δεν είναι αρκετός ο χρόνος των 5 ετών για να ολοκληρωθεί η ανέλκυση και η διάλυση των 20 ναυαγίων, άρα θα ζητηθεί παράταση από τον Ανάδοχο, εάν υπάρξει βέβαια κάποιος διότι μέχρι τώρα 3 φορές έχει αποβεί άγονος ο σχετικός διαγωνισμός.

Το ΠΑΚΟΕ έχει γράψει και καταγγείλει στους Δημάρχους της περιοχής, το τοπωνύμιο  «Θριάσιο πεδίο» να αλλάξει και να γίνει «Ρυπασμένο πεδίο»,  επειδή το μεγαλύτερο κομμάτι της βιομηχανικής ρύπανσης είναι σε αυτό (Ελευσίνα, Μάνδρα, Ασπρόπυργος). Τα περιβαλλοντικά εγκλήματα είναι πολλά.  Βιομηχανίες-βιοτεχνίες χωρίς άδεια, ΕΛΠΕ προβληματικά όπως και τα άλλα διυλιστήρια, 300 Βιομηχανίες ανεξέλεγκτες και κανένας δεν δίνει σημασία. Άραγε Εισαγγελέας Περιβάλλοντος δεν υπάρχει ;