anapsixi_palioxori_THUMBΠώς γίνεται μια περιοχή που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το δίκτυο Natura 2000 όπως είναι το Εθνικό Πάρκο Σχινιά να έχει μετατραπεί σε ένα αχανή χώρο ψυχαγωγίας, θερινών διακοπών και σε μερικά σημεία σκουπιδότοπο;

Αυτή η αντίφαση που χαρακτηρίζει το πάρκο Σχινιά, το μεγαλύτερο πάρκο κοντά σε αστική περιοχή της Μεσογείου που φιλοξενεί ένα μοναδικό οικοσύστημα όπως καταγράφουν οι επιστήμονες, είναι ξεκάθαρα ένα παράδειγμα πολιτικής αλλά και κοινωνικής αδιαφορίας στο βωμό του κέρδους και του ατομικού συμφέροντος.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει το πάρκο είναι σύμφωνα με τους κατοίκους μια από τις σημαντικότερες αιτίες υποβάθμισης του καθώς ο μισός υδρότοπος ανήκει στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Ελλήνων Δικαστών και ο άλλος μισός στο Ίδρυμα Μπενάκη. Για την προστασία της περιοχής έχει ιδρυθεί επιπλέον ο μη κερδοσκοπικός Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά. Ο ΦΟΔΕΠΑΣΜ δεν διαθέτει σύμβαση με το Δήμο Μαραθώνα και ως εκ τούτου δεν έχει το δυναμικό και τους πόρους για να δράσει. Ο Δήμος από την άλλη, διαχειρίζεται ουσιαστικά μόνο τις περιοχές αστικού ενδιαφέροντος, κάνοντας συλλογή απορριμμάτων μόνο από τη λεωφόρο, τους κάδους των σπιτιών και τις ταβέρνες. Στο χώρο του πάρκου πέρα από τους φορείς που συμμετέχουν στη ιδιοκτησία και τη διοίκηση, βρίσκονται και μια σειρά από χώρους αναψυχής και ταβέρνες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν πληρούν τα κριτήρια αδειοδότησης και ως εκ τούτου λειτουργούν παράνομα.

Η οικολογική καταστροφή που έχει υποστεί ο χώρος είναι εκτεταμένη και απαιτεί άμεσα μέτρα προστασίας από την πολιτεία. Όπως υπενθυμίζει σε έκθεση της η δρ Νίκη Ευελπίδου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών «οι υπεραντλήσεις οδήγησαν σταδιακά στην εξαφάνιση των μικροβιότοπων και σε συνδυασμό με τη λαθροθηρία και την παράνομη αλιεία οδήγησαν στη δραματική μείωση της ορνιθοπανίδας Σχινιά». Οι φύλακες του πάρκου επιβεβαιώνουν τη συνεχή υποβάθμιση του και από επιτήδειους, καθώς «λαθραίοι» επισκέπτες μετατρέπουν κάποια τμήματα σε βοσκοτόπια ενώ το χειμώνα πολλά δέντρα βρίσκονται κομμένα λόγω της παράνομης υλοτομίας. Η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση του πάρκου μπορεί να διαπιστωθεί και σε απόσταση αναπνοής από τον υδροβιότοπο, όπου ένα μέρος του λειτουργεί ως αυτοσχέδια πίστα μοτοκρός. Το δυσάρεστο είναι ότι παρόλη την ανομία που επικρατεί δεν επιλαμβάνονται οι κατασταλτικές αρχές ενώ οι φύλακες και ο σύλλογος περιορίζονται απλά σε συστάσεις που δεν καταφέρνουν να περιορίσουν το φαινόμενο.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης γράφει σε άρθρο του σχετικά πως το Εθνικό Πάρκο Σχινιά κινδυνεύει να γίνει σύμβολο της συλλογικής ανικανότητας αν δεν μπορέσει να προστατευθεί και ότι παρόλη την απαξίωση του παραμένει ένα μαγευτικό μέρος ομορφιάς. Επισημαίνει επιπλέον πως εξαιτίας της ολιγωρίας όλων απειλείται από πυρκαγιές, λαθροθηρία και εκτεταμένη ρύπανση λόγων των απορριμμάτων.

Το διακύβευμα είναι πώς όλες αυτές οι διαφορετικές πλευρές ενδιαφέροντος μαζί με την αγωνία των κατοίκων μπορούν να καταφέρουν να απεγκλωβίσουν το πάρκο από την εκμετάλλευση που υφίσταται. Απαιτείται άμεσα ευαισθησία και αποτελεσματικότητα ώστε να μπορέσει σύντομα να ξαναβρεί την ισορροπία του ως ένα πρότυπο παράκτιο οικοσύστημα.

 

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΠΡΙΝ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΕ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ, ΤΙΣ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΥΤΕ Ο ΔΗΜΟΣ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΠΟΤΕ. ΑΙΣΧΟΣ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ