Σύμφωνα με έρευνες οργανισμών προστασίας καταναλωτών και με δειγματοληπτικούς ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν βιολογικά προϊόντα μόνο κατ’όνομα. Όπως επισημαίνουν οι οργανισμοί προστασίας καταναλωτών η αγορά είναι απροστάτευτη διότι οι έλεγχοι που γίνονται κυρίως στις υπαίθριες αγορές είναι μηδαμινοί. Επίσης όπως αναφέρει το ΙΝΚΑ είναι δύσκολο να εξακριβώσει κάποιος τη διαδρομή των προϊόντων από το χωράφι στον πάγκο. Από την άλλη οι ίδιες οι κρατικές υπηρεσίες παραδέχονται ότι εκτός του ότι οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι , τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας αργούν να βγουν και έτσι τα προϊόντα τις περισσότερες φορές ήδη έχουν καταναλωθεί. Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη έλλειψη ελέγχων και την απουσία διασφάλισης για τα χύμα βιολογικά προϊόντα το έχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το ίδιο επισημαίνει και ο ΕΦΕΤ τονίζοντας πως το πρόβλημα με την πώληση χύμα βιολογικών προϊόντων στις υπαίθριες αγορές είναι σοβαρό διότι οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την έλλειψη ελέγχων. Κανονικά θα πρέπει να απαγορευτεί η πώληση των χύμα βιολογικών προϊόντων εφόσον δεν μπορεί να διασφαλιστεί το κατά πόσο είναι βιολογικά ή όχι. Αν και από το 2008 βρίσκεται σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει τους όρους και της προϋποθέσεις λειτουργίας λαϊκών αγορών προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας το εν λόγω διάταγμα δεν εφαρμόζεται.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές

Η παραγωγή των βιολογικών προϊόντων στηρίζεται σε φυσικούς τρόπους και τεχνικές καλλιέργειας. Δηλαδή στη μη χρησιμοποίηση λιπασμάτων, ορμονών, χημικών, φυτοφαρμάκων. Συνεπώς για να μην παραπλανηθεί ο καταναλωτής οφείλει να έχει στο μυαλό του ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι μικρότερα σε μέγεθος από τα συμβατικά και μάλιστα σε ποσοστό έως και 30%. Επίσης το χρώμα τους στη φλούδα είναι εντονότερο και αυτό διότι δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα. Πιθανό είναι επίσης να έχουν πληγές από γαιοσκώληκες πχ πατάτες. Άλλωστε η φύση δεν φροντίζει τόσο για την καλή εμφάνιση των καρπών όσο για την ποιότητά τους.

 

Το ΠΑΚΟΕ εδώ και πολλά χρόνια έχει κρατήσει αποστάσεις στα βιολογικά προϊόντα. Οι λόγοι είναι αφενός η τιμή τους που πολλές φορές ξεπερνά τρεις φορές τις αντίστοιχες των συμβατικών χωρίς λόγο, αντίθετα κατά την δική μας θέση – τεκμηριωμένη – επειδή δε χρησιμοποιούν λιπάσματα και φυτοφάρμακα το κόστος παραγωγής πρέπει να είναι χαμηλότερο και αφετέρου οι συνθήκες παραγωγής τους – σε βιομηχανικές περιοχές, σε μολυσμένα νερά και χώματα – δε μας πείθουν. Το βασικότερο, όμως, πρόβλημα είναι οι έλεγχοί τους, γεγονός ανύπαρκτο. Εξαιτίας αυτών εμείς προτείνουμε στους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους.