ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

 

ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΖΟΟΜ (GR)ΣΤΙΣ  20:15     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ Κος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

 

Πρόσφατη έρευνα του ΠΑΚΟΕ σε δεκαπέντε (15 καντίνες) στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος, Εθνική οδό Κορίνθου και Λαμίας, λεωφόρο Χαλκουτσίου και στον  Σχοινιά, διαπίστωσε τα εξής:

  1. Στις δέκα από τις δεκαπέντε υπαίθριες καντίνες παντελής έλλειψη όρων υγιεινής.
  2. Πολλά προϊόντα και συγκεκριμένα –λουκάνικα, τοστ, γαλοπούλα, μορταδέλα, αλοιφές μουστάρδας κέτσαπ και άλλες, αλλοιωμένες και δεν υπήρχαν τιμολόγια αγοράς καθώς και ημερομηνία λήξης στις 7 από τις 15.
  3. Σε καμία καντίνα δεν υπάρχει τιμοκατάλογος εμφανής και αναρτώμενος στην καντίνα
  4. Στις οκτώ(8) από τις δεκαπέντε (15) ο περιβάλλων χώρος είναι γεμάτος σκουπίδια.
  5. Δώδεκα (12) στις δεκαπέντε (15) καντίνες δεν κόβουν αποδείξεις. Με μικρούς υπολογισμούς η εφορία χάνει περίπου 100.000-150.000 ευρώ την ημέρα, ενώ θα τα κέρδιζε αυτά, εάν έδινε στους εφοριακούς ένα 10% από τα έσοδα αυτά.

Αυτή η έρευνα διαβιβάστηκε στην εισαγγελία, στον Υπουργό Υγείας, στο ΥΠΕΚΑ και Οικονομικών

Αλλά και από πρόσφατη έρευνα της Δημόσιας Διοίκησης διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν πριν λίγες μέρες από μεικτά κλιμάκια των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στην Αμφιλοχία. Τα κλιμάκια αποτελούνταν από υπαλλήλους των υπηρεσιών Εμπορίου, Αγροτικής Ανάπτυξης και κτηνιατρικής και είναι αξιοσημείωτη η σοβαρότητα και το μέγεθος των παρατυπιών που διαπιστώθηκαν, αφού κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν  δεκάδες κιλά τροφίμων ενώ επιβλήθηκαν τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες επαγγελματίες. Συγκεκριμένα σε δύο γνωστές επιχειρήσεις εστίασης της Αμφιλοχίας , κατασχέθηκαν δεκάδες  κιλά με ακατάλληλα και αλλοιωμένα τρόφιμα , όπως ψάρια λαχανικά, μπιφτέκια και κοτόπουλα. Η κατάσταση των τροφίμων ήταν επιεικώς απαράδεκτη , όπως και οι συνθήκες συντήρησης τους.  «Είναι απαράδεκτο τέτοια περίοδο, να υπάρχουν τέτοιες συνθήκες συντήρησης και αλλοίωση σε τρόφιμα που προσφέρονται στους καταναλωτές » είναι το σχετικό σχόλιο του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη κ. Αγγελόπουλου, που επισήμανε ακόμη πως παρά την κρίση και τις δυσχέρειες που υπάρχουν στην δημόσια διοίκηση  οι υπάλληλοι των αρμοδίων υπηρεσιών υπερβάλουν εαυτόν και φέρουν σε πέρας τέτοιους ελέγχους μεγάλης σημασίας για την δημόσια υγεία. «Στους συνεργάτες μας αυτούς αξίζουν συγχαρητήρια. Εμείς ζητάμε την θετική συνδρομή των πολιτών για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αλλαγή νοοτροπίας σε κάποιους επαγγελματίες , ώστε να διασφαλιστεί καλύτερη ποιότητα  στην πώληση τροφίμων και προϊόντων  στον καταναλωτή. Από την πλευρά μας σε αυτά τα θέματα είμαστε αμείλικτοι και δεν κάνουμε εκπτώσεις », υπογραμμίζει ο κ. Αγγελόπουλος. Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες σε ελέγχους σε λαϊκές του Αγρινίου , διαπιστώθηκαν δυο περιπτώσεις πώλησης νωπών ψαριών με παράνομες άδειες ενώ και σε δύο κρεοπωλεία της περιοχής έγιναν κατασχέσεις  μικροποσοτήτων κατάλληλων τροφίμων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ